Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

25 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουfuck it, Γιάνη...

Υποθέτω ότι έχετε ακούσει ή έχετε διαβάσει αρκετά για το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Γιούρογκρουπ. Εδώ, απλώς θα υπογραμμίσουμε και θα σχολιάσουμε μια ντουζίνα σημείων από το περιεχόμενό της:


(1) " ... η Ελληνική κυβέρνηση επίσης δεσμεύτηκε να δουλέψει σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς εταίρους και θεσμούς, καθώς και με το ΔΝΤ..."

- Αυτό για τους λίγους αιθεροβάμονες, οι οποίοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την περίφραση "εθνική κυριαρχία". Δεσμευτήκαμε να δουλέψουμε σε "στενή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εταίρους και θεσμούς". Τώρα πόσο "στενή" θα είναι αυτή η συμφωνία, δεν γνωρίζουμε. Όπως δεν γνωρίζουμε τι θα γίνεται σε περιπτώσεις όπου δεν θα είναι και τόσο στενή: ποιανού θα περνάει; A propos, είχα ακούσει για "δουλειά σε στενή συνεργασία", τώρα άκουσα και για "δουλειά σε στενή συμφωνία". Μάλλον πρέπει να φρεσκάρω τα ελληνικά μου...


(2) "Η πολιτική για τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξορθολογιστεί (...) με σκοπό τον περιορισμό των απαλλαγών αλλά και την εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων."

- Ποιές απαλλαγές από τον ΦΠΑ έχουμε κατά νου; Όσες γνωρίζω εγώ, δεν έχουν να κάνουν με το εσωτερικό τής χώρας κι αυτές που έχουν σχέση με το εξωτερικό δεν μπορούμε να τις πειράξουμε. Κι από εκπτώσεις, οι μόνες που ξέρω είναι οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά τού Αιγαίου και η έκπτωση 50% σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Κι αυτές δεν τις θεωρώ καθόλου παράλογες. Εκτός αν η κυβέρνηση έχει άλλη γνώμη.


(3) "Επανεξέταση και έλεγχος δαπανών σε κάθε τομέα κρατικών δαπανών (π.χ. εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικές παροχές)."

- Μιας κι εδώ μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα, είναι σαφές ότι η "επανεξέταση" και ο "έλεγχος" των δαπανών θα γίνουν για να δούμε τι άλλο μπορούμε να κόψουμε από την παιδεία, την υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση κλπ. Παναπεί: ό,τι κόπηκε, κόπηκε και συνεχίζουμε.


(4) "Εργασία προς τη δραματική βελτίωση της απόδοσης των τμημάτων και των μονάδων της κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης..."

- Το μόνο που θέλω να παρατηρήσω εδώ είναι η αγραμματοσύνη τού συντάκτη. Όλα τα πράγματα και όλες οι καταστάσεις, "δραματικά" μόνο χειροτερεύουν. Όταν βελτιώνονται, το κάνουν "θεαματικά" ή το κάνουν "εντυπωσιακά". Θα μου πείτε, εδώ έχουμε "θεσμοθετημένους θεσμούς" και πειράχτηκα από μια "δραματική βελτίωση"... Σωστό κι αυτό.


(5) "Οι αρχές θα εξακολουθήσουν να εργάζονται επί διοικητικών μέτρων για την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των κενών και των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολικό ποσοστό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ολόκληρη την οικονομία και, πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και στον δημόσιο τομέα."

- Πρώτα-πρώτα, προσοχή στο "θα εξακολουθήσουν": όταν προηγείται το ρήμα "εξακολουθώ", δεν μπορεί να ακολουθεί καμμιά αλλαγή ή ριζοσπαστισμός αλλά μόνο "μια από τα ίδια". Επίσης, προσοχή στην επικέντρωση σε "τραπεζικό και δημόσιο τομέα". Προφανώς, κάτι θέλει να τονίσει ο συντάκτης με την υπογράμμιση αυτή και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.


(6) "Οι αρχές θα καθιερώσουν στενότερη σύνδεση μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εσόδων, τον εξορθολογισμό των παροχών, την ενίσχυση των κινήτρων για δήλωση της αμειβόμενης εργασίας, και την παροχή στοχευμένης βοήθεια στους εργαζόμενους μεταξύ 50 και 65 ετών, καθώς και μέσω ενός συστήματος εγγυημένου βασικού εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρης συνταξιοδότησης που πάνω-επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία."

- Δεν χρειάζονται πολλά λόγια εδώ, καθ' όσον το εργάκι είναι χιλιοπαιγμένο και το ξέρουμε. Μόνο προσέξτε την "στοχευμένη βοήθεια σε εργαζόμενους" και τα περί "συστήματος εγγυημένου βασικού εισοδήματος". Δεν ξέρω τι "αριστερό" σχεδιάζει η "αριστερή" κυβέρνηση αλλά όλα αυτά τα είδαμε να δρομολογούνται από την προηγούμενη κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων. Πάντως, η ιδέα πως κάποιος που δουλεύει θα χρειάζεται και "στοχευμένη βοήθεια", με ανατριχιάζει καθώς προσπαθώ να φανταστώ υπό ποίες συνθήκες θα δουλεύει ώστε να χρειάζεται τέτοια βοήθεια.


(7) "Η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα για (...) την αξιολόγηση των υπαλλήλων βάσει πραγματικών κριτηρίων και την θέσπιση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στον δημόσιο τομέα."

- Αφήνω ασχολίαστο το ότι μια αριστερή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους ως "ανθρώπινους πόρους" και ρωτάω: δηλαδή; Τί διαφορετικό θα κάνουν οι τωρινοί από όσα έκανε ο Κυριάκουλας; Αξιολόγηση με άλλον τρόπο; Μάλιστα. Κι όταν λέμε "μεγιστοποίηση κινητικότητας", τι εννοούμε; Παίρνουμε έναν καθηγητή μουσικής από την Καλαμπάκα και τον στέλνουμε στο Αίγιο ως τραυματιοφορέα; Ξανά μάλιστα.


(8) "Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υποστήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους."

- Συγγνώμη αλλά για τέτοια νοικοκυριά το μόνο κατάλληλο μέτρο που βλέπω είναι η σεισάχθεια. Εκτός αν εννοούμε ότι π.χ. θα αφήσουμε τις τράπεζες να τους πάρουν τα σπίτια κι εμείς θα τους εξασφαλίσουμε κρεββάτι σε κάποιον κοιτώνα.


(9) " Ιδιωτικοποίηση και διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων – Η προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς-κλειδιά και η εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους αποτελεσματικά, οι ελληνικές αρχές θα:
- Δεσμευτούν να μην αναστρέψουν ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Εκεί όπου η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο.
- Εξασφαλίσουν την παροχή βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / βιομηχανίες σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία."


- Με απλά λόγια: όσα ξεπουλήθηκαν, ξεπουλήθηκαν και πάμε τώρα να δούμε τι άλλο μπορούμε να ξεπουλήσουμε. Όσον αφορά δε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχουν περάσει σε χέρια ιδιωτών, το μόνο που θα κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι να φροντίσουν ώστε νοι αγοραστές τους να κάνουν αυτό που δεσμεύτηκαν να κάνουν όταν τις αγόρασαν. Τόσο αριστερά!


(10) "Η Ελλάδα δεσμεύεται να πετύχει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε όλο το φάσμα της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ επωφελείται από την τεχνογνωσία και την συνεισφορά του ΔΟΕ, του ΟΟΣΑ και της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας."

- Ουδέν σχόλιον. Το γκρέμισμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν μείνει ακόμη όρθια, θα συνεχιστεί. Το πρόγραμμα της Λισαβόνας θα υλοποιηθεί. Ας μην ανησυχούν οι εταίροι μας.


(11) "Η Ελλάδα δεσμεύεται να επεκτείνει και να αναπτύξει το υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει την προσωρινή απασχόληση ανέργων, σε συμφωνία με τους εταίρους και όταν το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος και να βελτιώσει τα προγράμματα για την ενεργή αγορά εργασίας, με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων."

- Κατ' αρχάς, προσέξτε πώς συμφωνεί η "αριστερή φρασεολογία" με την φρασεολογία των προηγούμενων: η λέξη "εργασία" φαίνεται πως θεωρείται μολυσμένη και προτιμάται η χρήση της λέξης "απασχόληση". Για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, δεν υπάρχουν "εργαζόμενοι", υπάρχουν μόνο "απασχολούμενοι". Όσο για την ουσία, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το καθεστώς εκμετάλλευσης των άνεργων -το οποίο σήμερα το λέμε voucher και παλιότερα το λέγαμε stage- δεν θα συνεχιστεί απλώς αλλά θα επεκταθεί και θα αναπτυχθεί. Όλοι πρέπει να "απασχολούνται", ώστε να μην εξεγείρονται. Προσωρινά, βέβαια, καθ' όσον η ανεργία πρέπει να ανακυκλώνεται.


(12) "Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το σχέδιο της να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και της βασικές παροχές ενέργειας) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων και μη χρηματικών μέτρων (π.χ. κουπόνια τροφίμων)."

- Η απόλυτη ξεφτίλα, λίγο πριν το τέλος της επιστολής. Αφού προηγήθηκε ένα μεγάλο κατεβατό για το τι θα κάνουμε ώστε να μη χάσουν δεκάρα οι δανειστές και να εξασφαλίσουν τα αυριανά κέρδη τους οι καπιταλιστές, υποσχόμαστε ότι θα φροντίσουμε εκείνους που θα δουλέψουν για να γίνουν όλα αυτά, εξασφαλίζοντάς τους ένα κουπόνι με το οποίο θα μπορούν να φάνε μια φασολάδα.


Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Σαμαράς στην ομιλία του από το βήμα της βουλής, κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν βαρέθηκε να επαναλαμβάνει την φράση "μπράβο και μαζί σας".

Βαρουfuck it, Γιάνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: