Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

24 Ιουνίου 2014

Μπούρδες και μούτζες

(...) Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε μια νέα πορεία. Παρά τις αυξημένες αβεβαιότητες στη διεθνή οικονομία, η δυναμική αυτή πορεία δημιουργεί τις συνθήκες για σημαντική ανάπτυξη φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Η πολιτική μας βασίζεται σε δύο πυλώνες: τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του χθες και να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά αποθέματα που διαθέτει η χώρα μας. Αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που παραλάβαμε. Βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ενισχύουμε την εξωστρέφεια. Στηρίζουμε τις επενδύσεις. Δημιουργούμε μια δυναμική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.

Η δημοσιονομική προσαρμογή υλοποιείται με επιτυχία. Μειώσαμε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,3% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,7% του ΑΕΠ το 2007. Φέτος το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, στο 1,6% του ΑΕΠ. Στόχος μας είναι ο μηδενισμός του από το 2010. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε την ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και να υλοποιήσουμε σημαντικές κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες. Γιατί η μείωση των ελλειμμάτων, όπως έχουμε υποχρέωση ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απελευθερώνει σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα, με τις μεταρρυθμίσεις επιτυγχάνουμε την αξιοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών αποθεμάτων της χώρας μας. Η ανάπτυξη είναι δυναμική. Προέρχεται κυρίως από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών και έφθασε κατά μέσον όρο το 4% τα τελευταία τρία χρόνια. Προβλέπεται δε η ανάπτυξη, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να κυμανθεί στο επίπεδο αυτό και την περίοδο μέχρι το 2010. Ως αποτέλεσμα της δυναμικής αυτής ανάπτυξης, έχουμε σταθερή υποχώρηση της ανεργίας. Η ανεργία υποχώρησε από 11,3% το Μάρτιο του 2004 στο 7,6% τον Νοέμβριο του 2007. (...)


Έχουμε μπει πλέον στη δεύτερη φάση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα επιταχύνουμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη προωθήσει. Αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η φοροδιαφυγή και ο περιορισμός της σπατάλης στον δημόσιο τομέα. Όπως είναι η διασφάλιση ενός αξιόπιστου, βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, στο οποίο η ιδιωτική ασφάλιση έχει το δικό της συμπληρωματικό ρόλο.

Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα την πολιτική των μεταρρυθμίσεων για μια ανταγωνιστική οικονομία. Για μια εξωστρεφή οικονομία. Για να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα. Με τις μεταρρυθμίσεις μας δημιουργούμε μια δυναμική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.


Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από την ομιλία που εκφώνησε στις 25/2/2008 ο τότε υπουργός οικονομίας & οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ως καλεσμένος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Προσέξτε πώς αποδεικνύεται ότι ο υπουργός είτε δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα είτε είναι καραμπινάτος ψεύτης. Κάνει λόγο για νούμερα τα οποία μέσα σε δυο μόλις χρόνια θα φανεί διάφανα είναι τελείως διαφορετικά: το έλλειμμα 2,7% του 2008 θα αποδειχτεί πενταπλάσιο και η ανάπτυξη όχι απλώς δεν θα συνεχιστεί "στο επίπεδο αυτό" (4%) αλλά θα γίνει βαθειά ύφεση.

Σημειώστε ότι ο υπουργός ξεστομίζει αυτά τα εκτός πραγματικότητας νούμερα τον Φεβρουάριο του 2008. Δηλαδή, ενώ έχει ήδη φανεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στον αέρα, με την φούσκα των ακινήτων να έχει σκάσει και με τις μεγάλες τράπεζες να κλυδωνίζονται επικίνδυνα. Οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες θα παρατήρησαν ότι το "κατόρθωμα" για το οποίο καμαρώνει ο υπουργός (μείωση του ελλείμματος κατά 4,6 μονάδες σε μόλις τρία χρόνια) είναι αδύνατο να επιτευχθεί σε ομαλές συνθήκες. Όσο για την καραμπούρδα περί μηδενισμού τού ελλείμματος (!!), καλύτερα να μη σχολιάσουμε το παραμικρό.

Ας παραβλέψουμε, επίσης, τα όσα λέει -και μάλιστα, δις!- ο υπουργός για "δυναμική οικονομία" και για "δίκαιη κοινωνία", μιας και όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για αηδίες που δεν τις εννοεί. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε το ενδιαφέρον του για την "διασφάλιση ενός αξιόπιστου, βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, στο οποίο η ιδιωτική ασφάλιση έχει το δικό της συμπληρωματικό ρόλο". Έξι χρόνια μετά, η σημερινή συγκυβέρνηση κάνει ανοιχτά λόγο για ένα ασφαλιστικό σύστημα με τρεις πυλώνες, ένας από τους οποίους θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση.


Κι επειδή αρκετά γελάσαμε, βρίσαμε και μουτζώσαμε χάρη στις παπαριές ενός νεοδημοκράτη υπουργού, ας κλείσουμε κάνοντας το ίδιο και με έναν πασόκο υπουργό. Το παρακάτω απόσπασμα ανήκει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και προέρχεται από όσα είπε στους πολιτικούς συντάκτες των ΜΜΕ κατά την τακτική ενημέρωση της 27/2/2009. Βέβαια, τότε ο Παπακωνσταντίνου δεν είχε γίνει ακόμη υπουργός αλλά σύντομα η ιστορία θα διόρθωνε αυτό το "λάθος". Απολαύστε μπουρδολόγημα (σημ.: όπως και στο προηγούμενο απόσπασμα, οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):

Σήμερα, υπήρξε μια συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την ΑΔΕΔΥ, ενόψει και της αυριανής απεργίας. Τρία πράγματα προκύπτουν από αυτή τη συνάντηση. Το πρώτο είναι ότι, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, κατά κανένα τρόπο δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το λογαριασμό. Ειδικά σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης του εισοδήματος. Το δεύτερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στη στήριξη, από την ΑΔΕΔΥ και τους δημόσιους υπαλλήλους ευρύτερα, της μεγάλης προσπάθειας που θέλει να κάνει ως κυβέρνηση για την αλλαγή στο κράτος, την αλλαγή στη δημόσια διοίκηση, στον τρόπο διακυβέρνησης στη χώρα. Και το τρίτο, είναι η έμφαση που δίνουμε, όπως και η ΑΔΕΔΥ, στα μεγάλα ζητήματα διαφάνειας, αξιοκρατίας, κοινωνικής λογοδοσίας, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο δημόσιος τομέας. Ζητήματα τα οποία, με την πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο προσκήνιο.

(...) Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει πολύ καθαρά, αν πρόκειται να φορτώσει εν μέσω κρίσης και άλλο τη μέση ελληνική οικογένεια με περαιτέρω φόρους. Θα το ξαναπούμε, για άλλη μία φορά. Από την κρίση δεν βγαίνει κανένας με περιοριστικά μέτρα. Από την κρίση, δεν βγαίνει κανένας με μία πολιτική λιτότητας. Από την κρίση, βγαίνει με αναπτυξιακό στίγμα με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Βγαίνει με επενδύσεις στο μέλλον. Βγαίνει με επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές. Βγαίνει με ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Για να επανέλθει η ζήτηση στην αγορά.

Αυτό φαίνεται πως δεν το έχει καταλάβει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό και ήταν και βασικό σημείο της τοποθέτησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του την Κυριακή.



Εσείς μουτζώσατε, παιδιά; Πάμε πάλι όλοι μαζί: ένα, δύο, τρία...  (Αθάνατε Μαυρογιαλούρε!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: