Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

20 Οκτωβρίου 2013

"Μαπούτσε"

Ο Καρύλ Φερέ αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή τής σύγχρονης λογοτεχνίας. Αν και ο ίδιος έχει καταγωγή από την Καέν τής Γαλλίας, στα 46 του χρόνια δικαιούται όσο λίγοι τον χαρακτηρισμό "πολίτης τού κόσμου". Δεν είναι μόνο το ότι ήδη έχει ταξιδέψει στις περισσότερες χώρες τού κόσμου. Κυρίως, είναι το ότι η δράση των έργων του τοποθετείται σε διάφορες χώρες και είναι εμπνευσμένη από την προσωπική επαφή του μ' αυτές.

Φυσικά, έναν τέτοιο "πολίτη τού κόσμου" δεν θα μπορούσε να τον αφησει αδιάφορο η Αργεντινή. Το "Μαπούτσε" είναι κάτι παραπάνω από ένα μυθιστόρημα: είναι ένα βιβλίο για την Αργεντινή. Για τους ιθαγενείς Μαπούτσε τής πάμπας, απ' όπου τους εξεδίωξαν δια πυρός και σιδήρου οι λευκοί, προκειμένου να αρπάξουν την γη τους. Για την στρατιωτική χούντα των Βιντέλα και σία, η οποία βύθισε την χώρα σε ένα μεσαιωνικό σκοτάδι επί χρόνια. Για τα θύματα αυτής της χούντας και, πάνω απ' όλα, για τα αμέτρητα παιδιά που αρπάχτηκαν από τις αγκαλιές των μανάδων τους για να δοθούν (ή να πουληθούν) σε άτεκνα ζευγάρια "εθνικοφρόνων". Για την οικονομική κατάρρευση της χώρας στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και για την φτώχεια που ακόμη και σήμερα (παρά τα όσα διατείνονται πολλοί κοντόφθαλμοι ή τυφλοί αναλυτές και πολιτικοί) βασανίζει τον λαό της.

Το "Μαπούτσε" δεν είναι εύκολο βιβλίο. Όχι λόγω του όγκου των 475 σελίδων του. Δεν είναι εύκολο βιβλίο επειδή η ανάγνωσή του κάνει το στομάχι τού αναγνώστη να σφίγγεται. Συχνά ο πόνος γίνεται τόσο έντονος ώστε το αφήνεις από τα χέρια σου για να πάρεις μια ανάσα, να συνέλθεις. Ο Φερέ δεν χαϊδεύει τ' αφτιά κι αυτό το καταλαβαίνεις από τις πρώτες σελίδες, όπου στρατιωτικοί πετούν στην ζούγκλα τού Αμαζονίου από ένα ελικόπτερο τον ακόμη ζωντανό κρατούμενό τους. Είναι η κοινή πρακτική που ακολουθεί το στρατιωτικό καθεστώς για να εξαφανίσει τους αντιπάλους του.

Παρ' ότι οι 475 σελίδες δεν είναι και λίγες, όταν ολοκληρώσεις το διάβασμά τους δεν μπορείς να μη θαυμάσεις τον τρόπο με τον οποίο ο Φερέ χώρεσε σε ένα μυθιστόρημα όλα όσα ταλαιπώρησαν -και ταλαιπωρούν ακόμη- τον λαό τής Αργεντινής τα τελευταία 30 χρόνια. Πρωταγωνιστές τής ιστορίας είναι το αταίριαστο δίδυμο της Ζανά και του Ρουμπέν. Εκείνη είναι μια Μαπούτσε, η οποία επιβίωσε ως πόρνη τα χρόνια τής μεγάλης πείνας και τώρα πια είναι μια γλύπτρια που σιχαίνεται την κοινωνία. Εκείνος είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος είδε την χούντα να δολοφονεί τους γονείς του και να αρπάζει την μικρότερη αδελφή του. Όταν η Ζανά αποφασίζει να ψάξει τα ίχνη ενός εξαφανισμένου τραβεστί φίλου της, τα βήματά τους συναντιούνται. Αυτή η συνάντηση θα γίνει αφορμή να ανοίξει το καπάκι τού βόθρου τής Ιστορίας, όπου βυθίζονται μαζί, παρασέρνοντας και τον αναγνώστη.

Το "Μαπούτσε" δεν θα το διαβάσετε σε ένα πρωί. Θα σας πάρει χρόνο γιατί σίγουρα θα το διαβάσετε σε δόσεις. Ίσως, μάλιστα, να νοιώσετε εκείνο το περίεργο συναίσθημα εσωτερικής σύγκρουσης, το οποίο χαρακτηρίζει τα πραγματικά σημαντικά βιβλία: ενώ αδημονείτε γαι την συνέχεια, ένα αδιόρατο σφίξιμο σας αποτρέπει από το να συνεχίσετε την ανάγνωση. Όμως, το σίγουρο είναι πως, όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση, θα έχετε την απόλυτη βεβαιότητα ότι διαβάσατε ένα από τα σημαντικώτερα μυθιστορήματα τής σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το "Μαπούτσε" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, σε μια προσεγμένη -όπως κάνει σχεδόν πάντα η Άγρα- πολυτονική έκδοση, στην όχι και τόσο προσιτή τιμή των 19,50 ευρώ (μείον 10% στα καλά βιβλιοπωλεία). Αδιαφορήστε για την τιμή. Άλλωστε, σ' αυτή την ζωή, όλα τα καλά πράγματα κοστίζουν κάτι παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: