Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

21 Σεπτεμβρίου 2013

Μπράβο Hood Robin!

Μπράβο του του Βαρβιτσιώτη! Κάλεσε τους εφοπλιστές για να τους πει ότι η πολιτεία είναι στο πλευρό τους και τους παρότρυνε να μη διστάσουν να του ζητήσουν ό,τι νομίζουν πως μπορεί να διευκολύνει το έργο τους. Αυτό σημαίνει να είναι κανείς καλός υπουργός. Να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσφέρει στον τόπο του. Κι ο Βαρβιτσιώτης έχει αποδείξει ότι είναι όχι μόνο καλός υπουργός αλλά και ανοιχτό μυαλό, το οποίο δεν κολλάει σε βλακείες. Μη ξεχνάμε ότι στις αρχές τού μήνα είχε διατυπώσει άλλη μια ρηξικέλευθη ιδέα: όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια, ας βάλουν μια μικρή αγγελία να πουλήσουν το σπίτι τους! Μπράβο και πάλι μπράβο!

Μπράβο του και του Αρβανιτόπουλου. Κλείνει το ένα σχολείο μετά το άλλο (συμπληρώνοντας το εμπνευσμένο έργο τής αλησμόνητης υπουργού τής φωτοτυπίας, της Αννούλας) αλλά, παράλληλα, δεν παραλείπει να τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις των ιδιωτικών σχολείων. Ο άνθρωπος δεν κολλάει σε αγκυλώσεις: κλείνει τα δημόσια σχολεία που περισσεύουν και επευλογεί τα ιδιωτικά σχολεία από τα οποία έχει έλλειψη ο τόπος. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Μπράβο του και του Χρυσοχοΐδη. Ο αδιάβαστος υπουργός υπέγραψε την υπουργική απόφαση κατάργησης του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το οποίο από το 1927 φτιάχνει δρόμους σε τούτο τον δύσμοιρο τόπο, παραχωρώντας την αποκλειστικότητα της εθνικής οδοποιίας σε ιδιώτες (φυσικά με το αζημίωτο). Τώρα, θα μου πείτε, τί κατάργησε; Αφού στο ΤΕΟ είχαν απομείνει τα διόδια των Μαλγάρων και η συνεκμετάλλευση των διοδίων τού Ακτίου. Μα γι' αυτό λέω μπράβο της της υπουργάρας μας. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Μπράβο του και του Χατζηδάκη. Ο υπουργός ανάπτυξης ενστερνίστηκε το πρόβλημα που έχουν οι έλληνες βιομήχανοι και αποφάσισε να μειώσει κατά 18% την τιμή τού ρεύματος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία μας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η απόφαση θα φέρει την ανάπτυξη στον τόπο μας μια ώρα αρχύτερα και πολύ σύντομα θα αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας η μια μετά την άλλη. Κι επειδή εμείς δεν είμαστε στενοκέφαλοι, παραβλέπουμε ότι την καινούργια "τρύπα" στα κέρδη τής ΔΕΗ (της ιδιωτικής ΔΕΗ, μη ξεχνιόμαστε) θα την πληρώσουν οι γνωστοί μαλάκες έλληνες πολίτες. Πάνω απ' όλα η ανάπτυξη. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Μπράβο του και του Αδώνιδος. Επί τέλους, κάποιος έπρεπε να παραβλέψει το πολιτικό κόστος και να πει κατάμουτρα στον έλληνα πολίτη ότι το είχε παραχέσει το θέμα και αρρώσταινε με το παραμικρό. Διάολε, πώς; Δήλωνε ο καθένας "χρονίως πάσχων" και τον πλήρωνε εφ' όρου ζωής το δύσμοιρο κράτος; Αίσχος. Το σωστό είναι απλό: αν αρρώστησες, κύριε, πλέρω να γιάνεις κι αν δεν έχεις φράγκα, ψόφα. Έτσι είναι, πώς να το κάνουμε; Δώσε και πάρε, dare et avere (που λένε οι ιταλοί), κοινώς "νταραβέρι". Άει στον διάολο πια με τις σοβιετικές μαλακίες τής δωρεάν περίθαλψης. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Άδωνις αποκατέστησε την φυσική -καπιταλιστική- τάξη πραγμάτων. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Μπράβο του και του Σαμαρά. Αν δεν ήταν ο μέγας Αντώνιος, όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν συμβεί. Ο ανοιξιάτικος εγγονός τής Πηνελόπης είναι μοναδικός. Αν δεν είχε επιλέξει όλα αυτά τα εξαιρετικής ευφυΐας στελέχη, τέτοια προκοπή δεν θα έβλεπε ποτέ ο τόπος. Χάρη σ' αυτόν (και στους άοκνους συνεργάτες του Βαγγέλα και Φωτάκια, μη ξεχνιόμαστε), η Ελλάδα δημιουργεί το περίφημο "σαξές στόρυ" της, μπρος στο οποίο υποκλίνεται έκθαμβη σύμπασα η ανθρωπότης. Μπράβο και πάλι μπράβο!


Τελικά, οι εμπνευσμένοι μεταρρυθμιστές τής κυβέρνησης θα περάσουν στην Ιστορία ως "Hood Robin". Δηλαδή, ως "Των δασών Ρομπέν". Δηλαδή, ως ανάποδοι "Ρομπέν των δασών". Βλέπετε, ο Robin Hood, ο κανονικός, έπαιρνε λεφτά από τους πλούσιους και τα έδινε στους φτωχούς. Αυτοί κάνουν ακριβώς το ανάποδο. Μπράβο στα παιδιά! Και πάλι, μπράβο!


Σημείωση: Ο όρος "Hood Robin" είναι δανεικός από το εξαιρετικό μυθιστόρημα "Μαπούτσε" του Καρύλ Φερύ (εκδόσεις Άγρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: