Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

9 Αυγούστου 2013

Δυο σκέψεις για το κλείσιμο του 902

Έκλεισε, λοιπόν ο 902. Μάλιστα. Με μια ανακοίνωση που τα λέει όλα, το ΚΚΕ γνωστοποιεί το κλείσιμο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασής του αλλά και την πώληση του εξοπλισμού και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων τής "Ραδιοτηλεοπτικής", προκειμένου να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους. Ξεκαθαρίζει δε ότι δεν πωλούνται οι συχνότητες, αφού ανήκουν στο κράτος, ενώ το κόμμα διατηρεί την κυριότητα των σημάτων και των διακριτικών τίτλων.

Η παραπάνω ανακοίνωση βγήκε στις 5 Αυγούστου κι από τότε...ωχ, μανούλα μου! Το τι θρήνος, τι γόος, τι κοπετός και τι οδυρμός έχουν ξεσπάσει, δεν λέγεται! Κλαίει το συγκρότημα Λαμπράκη, αναστενάζει ο ΣυΡιζΑ, χτυπιέται η Χρυσή Αυγή, μαδάνε τις κοτσίδες τους η Συγγρού κι η Ιπποκράτους, βρίζει ο Καρτερός και μπινελικώνει ο Φαήλος, ενώ δημοσιογράφοι και ιστολόγοι από κάθε μεριά τα χώνουν στο ΚΚΕ.

Με δυο λόγια, δηλαδή, αντί να στενοχωριούνται οι οπαδοί και τα μέλη τού ΚΚΕ για το κλείσιμο του 902, έχουν πάρει αμπάρριζα όλοι εκείνοι οι οποίοι ανάθεμα κι αν είχαν συντονίσει ποτέ τούς ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς δέκτες τους στις συχνότητες του σταθμού. Αντί να ζητούν εξηγήσεις οι οπαδοί και τα μέλη του ΚΚΕ, χάρη στον οβολό των οποίων φτιάχτηκε η "Ραδιοτηλεοπτική", ζητούν τα ρέστα εκείνοι που τόσα χρόνια είχαν λυσσάξει κατά του 902. Υποθέτω ότι όλοι θυμόμαστε την επίθεση κάποιων "προοδευτικών" κατά του ΚΚΕ πριν έναν χρόνο (τότε που ο τηλεοπτικός 902 είχε σιγήσει επειδή δυσκολευόταν οικονομικά κατά την μετάβασή του στην "ψηφιακή εποχή"), υποστηρίζοντας είτε ότι το κράτος πρέπει να αφαιρέσει την άδεια του σταθμού είτε ότι το ΚΚΕ πρέπει να παραχωρήσει τις συχνότητες στην "αριστερά" (έτσι, γενικά κι αόριστα: στην "αριστερά"!).

Πάει καλά. Δεν με εκπλήσσουν ούτε με προβληματίζουν όλα τούτα. Άλλωστε, δεν πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο. Το μόνο που θέλω είναι να σχολιάσω κάποιες αποστροφές, οι οποίες ξεστομίζονται είτε από άσχετους είτε από ηλίθιους είτε από κοινούς προβοκάτορες. Αντιγράφω από κάποιο αριστερό -υποτίθεται- ιστολόγιο:


Α. «Όποτε κάποιος εργοδότης βγει και πει στους εργαζομένους του "παιδιά, δεν την παλεύω οικονομικά, έχουμε μεγάλα προβλήματα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση του προσωπικού ή μείωση των μισθών για να επιβιώσει η επιχείρηση, αλλιώς θα κλείσει", τότε το ΚΚΕ βγαίνει οργισμένο και ξεφωνίζει τον εργοδότη από τηλεοράσεις, εφημερίδες, ανακοινώσεις κλπ, του ξεσηκώνει και καμιά απεργία φωνάζοντας ότι όλα αυτά είναι προσχηματικά. Ιδίως το δίλημμα "μείωση προσωπικού ή μείωση μισθών" για το ΚΚΕ είναι πάντα ένα..."ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ"! Και όταν πάλι παρά τις μείωσεις, τις περικοπές κλπ, ο εργοδότης δεν κατάφερνε να διατηρήσει βιώσιμη την επιχείρηση και έβαζε λουκέτο, τότε το ΠΑΜΕ σήκωνε πόλεμο με νύφες και μ' εγγόνια (σαν τη Δέσπω) ... Με την ανακοίνωσή του επίσης το ΚΚΕ αναγνωρίζει την ύπαρξη της κρίσης ως αντικειμενικός παράγοντας δυσπραγίας των επιχειρήσεων. Θα ήθελα να δω αν το ΠΑΜΕ θα δείχνει την ίδια "κατανόηση" (sic) και στους εργοδότες που αναγκάζονται να απολύσουν ή να μειώσουν μισθούς, γιατί απλούστατα "δε βγαίνουν".»

Εδώ μιλάμε για πρωτόγνωρη διαστρέβλωση της αλήθειας. Πότε καταφέρθηκαν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ εναντίον των εργοδοτών που αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους επειδή "δεν την παλεύουν οικονομικά"; Ώρες είναι να μας πουν ότι οι κομμουνιστές έχουν "σηκώσει πόλεμο" με τόσες χιλιάδες μικροεπιχειρηματιών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους!

Οι κομμουνιστές τα βάζουν με εργοδότες τύπου Μάνεση ή Δαυίδ, δηλαδή με τα κοπριταριά εκείνα που δεν διστάζουν να κλείσουν κάποιες μονάδες τους προκειμένου να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία εν συνεχεία τοποθετούν σε άλλες, πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Οι κομμουνιστές τα βάζουν με εργοδότες τύπου Βακάκη ("Τζάμπο") ή Αδαμόπουλου ("Σέλμαν"), δηλαδή με τους αλήτες εκείνους που, εκμεταλλευόμενοι την αντεργατική νομοθεσία, απολύουν προσωπικό και μειώνουν τις αμοιβές όσων μένουν προκειμένου να διατηρήσουν (ή και να αυξήσουν) τα κέρδη τους. Οι κομμουνιστές τα βάζουν με εργοδότες τύπου Σάλλα ή Κωστόπουλου, δηλαδή με τους κηφήνες που αγοράζουν κοψοχρονιά ανταγωνιστικές επιχειρήσεις για να εκμεταλλευτούν το πελατολόγιό τους αλλά ξεφορτώνονται τους εργαζόμενούς τους προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.


Β. «Το ΚΚΕ είναι αναχωρητικό κόμμα, αγιορείτικο σα να λέμε. Παλαιοημερολογίτικο. Επιφανειακώς δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα, δε συμμετέχει στα κοσμικά δρώμενα και απλώς κάνει ιδιωτικές φιέστες με την περιφορά της εικόνας των ΕΣΣΔαρχών για λαϊκό προσκύνημα και αγορά κουπονιών.
Στην ουσία, όμως, είναι πλήρως συνυφασμένο με την κοσμική (σ.σ. καπιταλιστική) πραγματικότητα και απλώς διατηρεί το ρόλο του παραθρησκευτικού ιερατείου, που σκοπό ύπαρξης έχει μόνο να δείχνει την απόλυτη "ιεχωβάδικη" καθαρότητά του σε σχέση με όλους τους άλλους που είναι "βρώμικοι". Όχι, το ξέρω πως το πάθημα του 902 δε θα τους γίνει μάθημα. Δεν το χρειάζονται. Διότι το μάθημα το γνωρίζανε έτσι κι αλλιώς πολύ καλά από πριν. Απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο. Το "κόμμα της εργατικής τάξης", όταν γίνεται εργοδότης, δεν έχει και πολλή διαφορά απ' τους υπόλοιπους εργοδότες. Το αφεντικό αλλάζει μόνο. Η ζωή του εργαζομένου ίδια μένει.» 


Η προβοκάτσια σε όλο της το μεγαλείο! Το ΚΚΕ συνυφασμένο με την κοσμική/καπιταλιστική πραγματικότητα; Κι εγώ που νόμιζα ότι μόνο ο Μιχαλολιάκος έλεγε τέτοιες χοντράδες! Τέλος πάντων, ας πάμε στο ζουμί: αν υποθέσουμε ότι ο Περισσός έχει κάθε καλή διάθεση, ποιό είναι το "μάθημα" που πρέπει να πάρει από το "πάθημα του 902"; Να χαϊδοκωλιάζει κανένα τραπεζίτη για να παίρνει κανα θαλασσοδάνειο, όπως έκανε το Μέγκα; Να το ρίχνει στις αστικές ζεϊμπεκιές για να πετυχαίνει καμμιά επιχορήγηση, όπως έκανε το λαμπρακαίηκο; Να υπαγάγει τις προβληματικές του δραστηριότητες στο περίφημο "άρθρο 99" (πιο σωστά: άρθρα 99-106) του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως κάνουν οι ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, φορτώνοντας τα χρέη τους στις πλάτες τού ελληνικού λαού; Να μπήχνει το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, προσδοκώντας -μετά μεγίστης βεβαιότητος- ότι, αργά ή γρήγορα, κάποια χαριστική διάταξη νόμου θα βγει ώστε να επωφεληθεί; Πολύ θα ήθελα να γινόταν λίγο πιο αναλυτικός ο οργίλος ιστολόγος που γράφει τα παραπάνω.


Και κάτι ακόμη. Δεν πολυκαταλαβαίνω αυτό για τις "φιέστες" και τους "ΕΣΣΔάρχες" αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα, επειδή έχω μάθει να είμαι ξεκάθαρος: (α) από τους "ΕΣΣΔάρχες" εξακολουθώ να τιμώ μόνο τους δυο πρώτους, δηλαδή τον Λένιν και τον Στάλιν και (β) η δική μου κόκκινη σημαία εξακολουθεί να φέρει το σφυροδρέπανο.

Κλείνω με μια απορία: Αναρωτιέμαι τι θα λέγανε όλοι τούτοι οι καλοθελητές αν το ΚΚΕ είχε πάρει έστω μια δεκάρα δημόσιο χρήμα για λογαριασμό τής "Ραδιοτηλεοπτικής"... Έλα ντε!


ΥΓ: Δεν αναφέρω το ιστολόγιο απ' όπου αλίευσα τα παρατιθέμενα αποσπάσματα διότι δεν υπάρχει λόγος. Άλλωστε, τα ίδια -λίγο-πολύ- λέγονται από πάμπολλους είτε στις εφημερίδες είτε στα κανάλια είτε στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: