Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

10 Ιουλίου 2013

Η νοητική υστέρηση του Πάγκαλου

Στις 12 Ιουνίου 2007 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο 200.000 ευρώ στο Alter Channel για υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος στην εκπομπή "Je t' Aime", με το σκεπτικό ότι στην εκπομπή γελοιοποιούνται οι ιδιαιτερότητες των καλεσμένων. Ως απάντηση, πανεπιστημιακοί, όπως ο καθηγητής Νομικής Φίλιππος Σπυρόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Αλεξάνδρα Κορωναίου, υπεράσπισαν το δικαίωμα των ατόμων αυτών στην δημόσια προβολή. Η εν λόγω εκπομπή είχε ως παρουσιάστρια την διάσημη κυρία Αννίτα Πάνια, μετέπειτα σύζυγο του -επίσης διάσημου- μουσικοσυνθέτη Νικολάου Καρβέλα.

Προφανώς, οι απόψεις που διατύπωσαν οι ως άνω πανεπιστημιακοί περί του δικαιώματος των ατόμων με ειδικές νοητικές ανάγκες να προβάλλουν εαυτούς δημοσίως, αποτελούν τον κύριο λόγο για τον οποίο δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε όσες εκπομπές φιλοξενούν τον γνωστό και μη εξαιρετέο πρώην υπουργό τού ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, κύριο Θεόδωρο Πάγκαλο. Καθ' ότι, ο εγγονός και συνονόματος του στρατηγού και πρώην δικτάτορα κατά την περίοδο 1925-1926, γιος του αυστηρού αντιπτεράρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου, δικηγόρος, οικονομολόγος, καθηγητής στη Σορβόννη, παλιός "Λαμπράκης", υπαρξιστής που έζησε από κοντά τον Μάη του ’68, πρώην κομμουνιστής, πρώην σοσιαλιστής, πρώην πολιτικός και πρώην σκεπτόμενος είναι εμφανέστατο ότι πάσχει από νοητική υστέρηση. Κατά συνέπεια, τόσο οι τηλεοπτικές εκπομπές που του προσφέρουν βήμα έκφρασης όσο και οι εφημερίδες ή τα περιοδικά που φιλοξενούν τις απόψεις του, είναι σαφές ότι εκμεταλλεύονται αυτή την νοητική του υστέρηση ώστε να προσφέρουν γέλιο και χαρά στο κοινό τους.

Η αλήθεια είναι ότι με τον Πάγκαλο γελάγαμε από τα παλιά χρόνια, όταν ακόμη δεν είχε γίνει σαφής τοις πάσιν η νοητική του υστέρηση:

- Γελάγαμε όταν, ως υπουργός εξωτερικών, αποκαλούσε την Γερμανία "γίγαντα με πήλινα πόδια και μυαλό μικρού παιδιού", σε μια εποχή που η χώρα μας είχε την προεδρία της -τότε- ΕΟΚ και, συνεπώς, ο ίδιος ήταν προεδρεύων τού συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών τής Κοινότητας.

- Γελάγαμε (και τσαντιζόμασταν) όταν "αποστόμωνε" τους καθηγητές με τον αφορισμό πως κανείς δεν ασχολείται μαζί τους επειδή είναι "αξύριστοι, βαριεστημένοι και άπλυτοι".

- Γελάγαμε (και μουντζώναμε) όταν, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αναίσχυντη προδοσία που έστησε στον Οτζαλάν, δεν δίστασε να δηλώσει ότι το έκανε επειδή ο κούρδος ηγέτης ήταν "ένας άνθρωπος που δεν τον κάλεσε κανείς". Μάλιστα δε, δικαιολόγησε την θέση του με μια πανηλίθια "κορώνα", λέγοντας πως "ένας Αρης Βελουχιώτης, ένας Τσε Γκεβάρα πεθαίνει στη μάχη, δεν την κοπανάει από ’δώ κι από ’κει ζητώντας άσυλο".

Δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ από τα τόσα και τόσα εξυπναδίστικα (και καλά!) του Πάγκαλου με τα οποία έχουμε γελάσει. Το ότι έχει χαρακτηρίσει την ΝουΔου ως "όχι και τόσο δημοκρατική", λες και υπάρχει "δημοκρατία με ολίγη" (πώς λέμε "ολίγον έγγυος" ένα πράμα); Το ότι έχει αποκαλέσει το ΚΚΕ ως κόμμα που "θέλει την βία"; Το ότι έχει προσάψει στον Τσίπρα την ιδιότητα του "τσόγλανου"; Το ότι επιχείρησε να εκλεγεί δήμαρχος αθηναίων, αποκαλώντας τον κύριο αντίπαλό του Δημήτρη Αβραμόπουλο (από τον οποίο, παρεμπιπτόντως ηττήθηκε πανηγυρικά) "κύριο Τίποτα"; Το ότι θεωρεί τους δημοσίους υπαλλήλους "τεμπέληδες"; Ή το περίφημο "όλοι μαζί τα φάγαμε", με το οποίο έγινε ξεφτίλα πανελληνίως;

Δεν χρειάζεται, όμως, να ανατρέχουμε στην Ιστορία για να γελάσουμε με τον Πάγκαλο. Όχι επειδή τα παλιά ανέκδοτα βγάζουν δύσκολα γέλιο μιας και τα ξέρουμε. Δεν χρειάζεται επειδή ο Πάγκαλος είναι ανεξάντλητος και έχει πάντοτε έτοιμη μια μαλακία για να μας κάνει να ξεκαρδιστούμε. Αν δεν πληροφορηθήκατε την τελευταία από τις μαλακίες του, προφανώς δεν διαβάσατε το άρθρο τού χτεσινού Βήματος με τίτλο "Θ. Πάγκαλος: η ΕΡΤ ήταν κομμουνιστικό όργανο". Το αντιγράφω εδώ για να το απολαύσετε:

«Κομμουνιστικό όργανο» χαρακτήρισε την ΕΡΤ ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λέγοντας ότι «κομμούνιζε από το πρωί μέχρι το βράδυ». Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Πάγκαλος είπε: «Δεν βλέπατε ότι η ΕΡΤ που διαλύθηκε, ήταν προπαγανδιστικό όργανο, αυταρχικό και ολοκληρωτικό, ενός κόμματος που είχε το 5-10-20% του ελληνικού λαού; Κομμουνιστικό όργανο ήταν η ΕΡΤ. Κομμούνιζε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μέχρι αηδίας». Και πρόσθεσε: «Εγώ, που είμαι και αριστερής προέλευσης, αφού έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους αντιφασιστικούς αγώνες των λαών, μετά έβλεπα μια συζήτηση μαρξιστών, ούτε ξέρω για ποιο θέμα και στο τέλος, μου κοπανούσε και ένα σοβιετικό φιλμ. Ούτε ο 902 δεν τα κάνει αυτά».

Ωραίο; Τέτοιες παπαριές μόνο ο Πάγκαλος μπορεί να τις ξεστομίζει δίχως να τον παίρνουν με τις λεμονόκουπες. Όπως θα έκαναν οι πάντες π.χ. με μένα, αν τολμούσα ποτέ να πω ότι η ΕΡΤ "κομμούνιζε μέχρις αηδίας". Αλλά πώς να πάρεις με τις λεμονόκουπες ένα άτομο με νοητική υστέρηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: