Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

19 Μαρτίου 2013

Δυο υποθέσεις για την Κύπρο

Αυτά λοιπόν με τους κυπρίους αδελφούς μας! Τό 'πανε στα κανάλια, το ξανάπανε, κάνανε και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, μας φλομώσανε και με βαθυστόχαστες αναλύσεις, γράψανε κι οι εφημερίδες τα δικά τους, άναψε ο Γιάννης, κώρωσε ο Μπάμπης, χαζολογήσανε άμετρα κι η Όλγα με την Σία...διάολε, το καταλάβαμε: οι κωλογερμανοί βάλανε την χερούκλα τους στην τσέπη των κυπρίων και τους πήρανε τα λεφτά.

Βέβαια, καταλάβαμε κι άλλα πίσω από τις λέξεις. Για παράδειγμα, καταλάβαμε πόσο τυχεροί είμαστε που χτες είχαμε τον Παπανδρέου και σήμερα έχουμε τον Σαμαρά κι έτσι γλίτωσαν οι δικές μας καταθέσεις. Επίσης, καταλάβαμε πόσο σκληρά κι απάνθρωπα φέρθηκαν στους αδελφούς μας ο... η... το... (γαμώ το, ποιός να πω; τρόικα δεν έχουν οι κύπριοι, το δουνουτού δεν τους έχει κάτσει στον σβέρκο ακόμη, ο Σόιμπλε λέει πως η Γερμανία δεν ανακατεύτηκε στην απόφαση του Γιούρογκρουπ... για ποιόν διάολο να πω;)

Ρε σεις, δεν πιάνουμε την ιστορία από την αρχή, μπας και καταλάβουμε τι γίνεται; Υπολογίσανε -λέει- εκεί στην Κύπρο ότι χρειάζονται κάπου 17 δισ. ευρώ για να μη φαληρίσουνε οι τράπεζές τους. Μάλιστα. Αλλά είπανε -ξαναλέει- στην Ευρώπη "δώστε μας εσείς τα δέκα και τ' άλλα εφτά θα τα βρούμε μόνοι μας". Ξανά μάλιστα. Εδώ πετιέται ο Σόιμπλε και λέει: "όταν τους ρωτήσαμε πού θα τα βρουν, μας απάντησαν ότι θα τα πάρουν από τις καταθέσεις". Εντάξει; Πάμε παρακάτω.

Πριν 20 μέρες, ο Αναστασιάδης (ο τωρινός πρόεδρος της Κύπρου), σε προεκλογική του ομιλία είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι οι καταθέσεις των κυπρίων δεν κινδυνεύουν. Μια βδομάδα μετά κέρδισε τις εκλογές κι έγινε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τί διάολο μεσολάβησε και "πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις" πάτησε τον λόγο του; Ο ίδιος λέει πως αναγκάστηκε να πάρει αυτό το μέτρο για να αποφύγει ο λαός του τα χειρότερα. Εγώ λέω...παπαριές μελάτες!

Κατ' αρχάς, ας ηρεμήσουμε κι ας δούμε ψύχραιμα τι χάνουν οι κύπριοι. Ας πούμε ότι χάνουν 10% των καταθέσεών τους (λέω "ας πούμε" επειδή ακόμη δεν έχουμε τίποτε σίγουρο). Παναπεί, δηλαδή, χάνουν τους τόκους δυο χρόνων περίπου. Χμμμ... Έτσι που το διατύπωσα δεν ακούγεται και τόσο πολύ για θάνατο, ε;

Ας το ξαναδούμε το ζήτημα μετρώντας λεφτά. Για παράδειγμα, όποιος έχει καταθέσεις ύψους εκατό χιλιάδων, χάνει δέκα χιλιάρικα. Εν τάξει; Άραγε, πόσα να βγάζει κάθε μήνα αυτός που έχει καταθέσεις εκατό χιλιάρικα; Να πούμε...δυο χιλιάδες; Θα μου πείτε ότι με μισθό δυο χιλιάρικα δεν μαζεύεις μια κατοστάρα στην τράπεζα αλλά ας δεχτούμε ότι ο άνθρωπος είναι φραγκοφονιάς και τα βάζει στο καλάμι. Δηλαδή, με το κούρεμα χάνει πέντε μισθούς, έτσι;

Ρε σεις, μου κάνετε πλάκα; Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, έχουμε χάσει από χέρι δυο μισθούς από το κόψιμο δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας... έχουμε χάσει από χέρι άλλους δυόμισυ μισθούς από το "κούρεμα" κατά 22% (τρεισήμισυ οι νεώτεροι με το 32%)... έχουμε χάσει άλλον ένα με ενάμιση από το κόψιμο των τριετιών, των οικογενειακών επιδομάτων κλπ... έχουμε χάσει άλλους δυο από τα χαράτσια της ΔΕΗ, την μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, καύσιμα κλπ... Το όλον, έχουμε χάσει -από χέρι- τους 8 από τους 14 μισθούς μας σε ετήσια βάση, παναπεί έχουμε χάσει 24 μισθούς (μέσες-άκρες) σε μια τριετία.

Εδώ είναι που αλλοιθωρίζω. Τί προσπαθούν να μου πουν οι "σπουδαγμένοι"; Ότι εγώ, που χάνω πάνω από τα μισά μου εισοδήματα κάθε χρόνο, πρέπει να αισθάνομαι τυχερός σε σχέση με τους κυπρίους που χάνουν εφ' άπαξ πέντε μισθούς! Ρε σεις, με δουλεύουν ή είμαι μαλάκας και δεν καταλαβαίνω; Εν πάση περιπτώσει, ακόμη είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Όμως, καθ' όσον κάτι νογάμε από Ιστορία, μπορούμε να κάνουμε δυο υποθέσεις με ασφάλεια:

Υπόθεση πρώτη - Το κούρεμα των καταθέσεων περνάει από την κυπριακή βουλή: Η Κύπρος εξασφαλίζει το μερτικό της, παίρνει και μια δεκάρα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κι οι τράπεζές της σώζονται. Τελειώσαμε; Όχι βέβαια! Κάπως πρέπει να ξοφληθεί και η δεκάρα που θα πάρει. Άρα, ακολουθούν οι γνωστές μειώσεις δημοσίων δαπανών, οι οποίες συνεπάγονται ξύρισμα μισθών και συντάξεων, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων κλπ κλπ.

Υπόθεση δεύτερη - Το κούρεμα των καταθέσεων δεν περνάει από την κυπριακή βουλή: Προκύπτει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας, εξαπολύεται τρομοκρατία κατά του λαού ("δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις" κλπ), η κοινωνία δέχεται άλλο ένα σοκ (απείρως εντονώτερο απ' αυτό που δέχτηκε με το κούρεμα των καταθέσεων) και η κυβέρνηση παραδίδεται στις ορέξεις τού ΤΧΣ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, υπογράφοντας μνημόνιο που υλοποιεί όλα όσα αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη ένταση.

Κοινή παράμετρος: Πέντε πάνω - πέντε κάτω, το κεφάλαιο χέστηκε. Το βασικό είναι να μειωθεί το κόστος εργασίας. Πόσα θα μαζέψει η Κύπρος με το κούρεμα των καταθέσεων; Εφτά δισ είπαμε; Απεπάτησεν η φορβάς εν αλωνίω, κοινώς χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι. Ο καυγάς είναι να φτηνύνουν τα μεροκάματα, να κοπούν οι κοινωνικές παροχές και να ξεπουληθούν οι κερδοφόροι τομείς τού δημοσίου ώστε να αυξηθεί η απόδοση των επενδύσεων. Ειδικά τώρα που αναμένονται επενδύσεις επί επενδύσεων, χάρη στα πετρέλαια που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο.

Συμπέρασμα: Ό,τι κι αν αποφασίσει η κυπριακή βουλή, το αποτέλεσμα για τον λαό θα είναι το ίδιο επώδυνο. Κι επειδή αυτό το ιστολόγιο εκτιμά ότι το κεφάλαιο έχει μεγαλύτερο συμφέρον από την πραγματοποίηση της δεύτερης υπόθεσης, μπορεί άνετα να στοιχηματίσει ότι η τελική απόφαση της κυπριακής βουλής θα είναι να απορριφθεί το κούρεμα των καταθέσεων.

Δεν ξέρω αν θα δικαιωθεί ή όχι η πρόβλεψή μου. Αλλά εκείνο που θα μου την σπάσει αν δικαιωθεί, θα είναι που θα βγουν όλοι οι καραγκιόζηδες να κορδωθούν μιλώντας για "εθνική περηφάνεια" και άλλα τέτοια ωραία...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ισιδωρος είπε...

Ειναι μια σωστη βαση αλλα υπαρχει ομως και ο αντιλογος.
Ειναι τοση μικρη ας πουμε η σημασια της Κυπρου στον τομεα αυτο των μισθολογιων και μεροκαματων που μαλλον αλλο εχουν στον νου τους.
Την επιβολη μαζι με αυτο και την κυσιαρχια τους την απολυτη σε ενα πλουτο ενεργειακο που τωρα μολις μπαινει στην κεντρικη σκηνη.