Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

29 Ιανουαρίου 2013

Ποιοί είσαστε, τέλος πάντων;

Μάααααλιστα! Η "έγκυρη" εμετική φυλλάδα τού Μπόμπολα (υπό την εποπτεία τού αργυρώνητου Alexis) είναι σαφέστατη σε άρθρο της με τίτλο "Με τη «συνταγή» του μετρό απέναντι στις συντεχνίες" και υπότιτλο "σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα", το γνωστό όργανο της εξουσίας μας "ενημερώνει":

"Το μοντέλο το οποίο ακολούθησε κατά την απεργία των εργαζομένων του μετρό έχει αποφασίσει να υιοθετήσει το Μέγαρο Μαξίμου, εάν υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις από συντεχνίες που θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν την οικονομική πολιτική. Οπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το μέσο της επιστράτευσης και, εμμέσως, η απειλή της απόλυσης θα χρησιμοποιούνται σε όλες τις ακραίες κινητοποιήσεις που στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου. «Δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση, θα υποχωρήσουν αυτοί», ήταν το «μότο» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τη διαχείριση της κρίσης, καθώς αντιλαμβάνεται πως εάν η κυβέρνηση υπαναχωρούσε στο μέτωπο του μετρό, θα προκαλούσε κύμα απεργιών που θα οδηγούσαν είτε σε παράλυση της χώρας είτε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποδέκτης δημοσκοπήσεων που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες διαφωνούν με την εξαίρεση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων από τα μέτρα, ενώ ο κ. Σαμαράς έχει διασφαλίσει τη συναίνεση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σε μια πολιτική πυγμής έναντι των συντεχνιών."

Ξανά μάαααααλιστα! Ώστε ο Σαμαράς (για να αρχίσω από το τέλος) έχει εξασφαλίσει την συναίνεση του Μπένυ, ε; Καλέ, άει στο διάολο! Συναίνεση δυο νοματαίοι, πες δυόμισυ, λόγω Βενιζέλου; Καλέ, σώπα! Να βάλουμε και καμμιά εκατοστή, πες εκατόν τριάντα βουλευτές τους από δίπλα; Καλέ, άντε! Να προσθέσουμε και καμμιά χιλιάδα αρχινταραβεριτζήδων, μεγαλοεπιχειρηματιών και πουλημένων δημοσιογράφων; Καλέ, μπα! Να μετρήσουμε και καμμιά εκατοστή χιλιάδες βολεμένων από το σύστημα αλλά και ανεγκέφαλων του στυλ "τον λύκο τον κουρεύανε κι εκείνος ρώταγε πούθε παν' τα πρόβατα", όπως λέει κι η λαϊκή παροιμία; Καλέ, μη μας το λέτε! Συναίνεσαν όλοι αυτοί, ε; Ξανά-μανά μάααααααλιστα!

Ώστε "συντεχνίες", Αντωνάκη; Ώστε "συντεχνίες", Alexis; Όχι "σωματεία"; Όχι "συνδικάτα"; Όχι "εργατικές ενώσεις"; Χτυπάει πιο άσχημα η λέξη "συντεχνία", ε; Εμ, πώς! Άλλο πράμα να πεις "τα βάζω με το σωματείο" κι άλλο να πεις "γράφω στ' αρχίδια μου τις συντεχνίες", έτσι δεν είναι; Όμως, θά 'θελα νά 'ξερα, δεν βρέθηκε κανένας να σας πει ότι ο σημερινός συνδικαλισμός έχει τις ρίζες του στις συντεχνίες τού μεσαίωνα; Δεν μάθατε ποτέ σας στο έρμο το σχολειό που πηγαίνατε, ότι εκείνες οι συντεχνίες ήσαν τόσο ισχυρές ώστε στο τέλος κλόνισαν ακόμη και πανίσχυρους βασιλικούς θρόνους; Δεν διαβάσατε ποτέ, για παράδειγμα, ότι η πασίγνωστη σημερινή μασονία αποτελεί εξέλιξη της συντεχνίας των κατασκευαστών εκείνης της εποχής; Δεν πήρατε ποτέ χαμπάρι ότι ως και οι παντοδύναμες κάστες των διαφόρων ιπποτών δεν ήσαν παρά μορφές συντεχνιών; Πού το βρήκατε γραμμένο ότι οι συντεχνίες είναι μαλακό φρούτο για τα δόντια σας;

Για πάμε τώρα και στις περίφημες δημοσκοπήσεις, οι οποίες "καταδεικνύουν ότι οι πολίτες διαφωνούν με την εξαίρεση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων από τα μέτρα". Για να το κουβεντιάσουμε λιγάκι αυτό.

Τί λένε, δηλαδή, αυτές οι δημοσκοπήσεις; Ότι το πρόβλημα των πολιτών δεν είναι το ότι το σύστημα τους έχει γαμήσει και συνεχίζει να τους γαμεί με κάθε τρόπο αλλά το ότι κάποιοι μένουν αγάμητοι; Παναπεί, ρωτήσανε τον απλό πολίτη κι εκείνος είπε ότι δεν τον πειράζει που έχουν σμπαραλιάσει τον μισθό του αλλά τον ενοχλεί που δεν κόψανε και τους μισθούς των υπάλλήλων τής βουλής; Είπε ότι δέχεται να καταντήσει φιλοδώρημα η σύνταξή του, αρκεί να κοπούν τα επιδόματα των οδηγών τού μετρό; Είπε ότι κατανοεί την ανάγκη να μη μπορεί να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι του αλλά θεωρεί ακατανόητη την προνομιακή μεταχείριση κάποιων δημοσίων υπαλλήλων; Είπε ότι μπορεί να αντέξει το να μην έχει να βάλει ένα πιάτο φαΐ στα παιδιά του, αρκεί να πεινάει και το παιδί τού γείτονα; Χμμμ... Έτσι, ε; Ρε καλόπαιδα, για πόσο μαλάκες μάς περνάτε; Ρε σεις, έχει και η κοροϊδία τα όριά της, γαμώτο!

Και κάτι ακόμη. Τί σημαίνει "δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση, θα υποχωρήσουν αυτοί"; Ποιοί είναι οι "αυτοί"; Αυτοί που δουλεύουν; Αυτοί που πληρώνουν φόρους; Αυτοί που δεν κάνουν άλλο στην ζωή τους παρά να χτίζουν τούτον τον ρημαδότοπο με ιδρώτα και αίμα; Αυτοί που μεγαλώνουν παιδιά και τα μαθαίνουν να αγαπάνε την Ελλάδα; Και ποιοί είσαστε σεις, ρε μάγκες, που δεν θα υποχωρήσετε; Οι δυο ηγέτες τής πλάκας; Οι εκατόν-τόσοι που τους ρωτάνε αν πηδάει ο γάιδαρος κι αυτοί απαντούν "ουουουουουου αμέ, νά, ίσαμε κει πάνου!"; Οι καμμιά χιλιάδα που μασουλάνε χάρη σε σας; Ή οι καμμιά εκατοστή χιλιάδες βολεμένοι και ηλίθιοι; Ποιοί είσαστε, τέλος πάντων, σεις οι κουραδόμαγκες που δεν υποχωρείτε και που θα πνιγείτε αν σας ρίξουμε από μια ροχάλα εμείς οι υπόλοιποι; Έχετε το θράσος και μας απειλείτε; Τόσο μεγάλη την έχετε πια; Αν το πιστεύετε, βγάλτε την να την μετρήσουμε.

Τελειώνω με μια ανοιχτή πρόκληση. Θέλετε πράγματι να δούμε αν ο κόσμος είναι μαζί σας; Έχετε ψυχή; Κάντε μια δημοσκόπηση με ένα απλό ερώτημα: "Συμφωνείτε με τα μέτρα;". Έτσι απλά, δίχως φιοριτούρες. Αλλά, τί ψυχή να έχετε, κουνελόκαρδοι; Πού να την βρείτε την ψυχή, τσαμπουκάδες τού κώλου; Εδώ, τόλμησε μια φορά να πει ο Γιωρίκας κάτι για δημοψήφισμα (ο Γιωρίκας, θεέ μου!) και πέσανε λυτοί και δεμένοι να τον φάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: