Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

7 Ιουλίου 2012

Το παραμύθι των ρωσσοκινεζικών δανείων

Το ότι η πρωθυπουργική καρριέρα τού Γιωργάκη ήταν φίσκα στις μαλακίες, δεν θα το συζητήσουμε διότι συμφωνούμε. Αλλά ας αποφύγουμε το "βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πεντ' έξι". Είπαμε, έκανε λάθη "ων ουκ έστι αριθμός", δεν χρειάζεται να του φορτώνουμε και ανύπαρκτα. Τί εννοώ;

Πέρυσι, τέτοια εποχή, "πολυφορέθηκε" σε διάφορα ιστολόγια η "αποκάλυψη" ότι η Ρωσσία και η Κίνα ήσαν διατεθειμένες να μας δώσουν δανεικά με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αλλά ο Παπανδρέου, ενεργώντας προδοτικά, προσέφυγε στο ΔΝΤ με τα γνωστά αποτελέσματα. Η εν λόγω "αποκάλυψη" διαδόθηκε γρήγορα μέσω της "πλατείας" και των "αγανακτισμένων" που συγκεντρώνονταν για να φασκελώσουν και να ξεχαρμανιάσουν.

Η "συγκλονσιστική" αυτή "αποκάλυψη" έκανε τον κύκλο της και ξεχάστηκε αλλά βλέπω ότι πρόσφατα άρχισαν να επανέρχονται σ' αυτήν ορισμένοι "αναλυτές", οι οποίοι κατατρύχονται από συνωμοσιολογικά σύνδρομα. Εμείς θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και θα δούμε το θέμα με ηρεμία. Τί συνέβη, αλήθεια, με την πολυθρύλητη σκορδοκαΐλα κινέζων και ρώσσων να μας δανείσουν;

Πριν έναν χρόνο, η Λευκορωσσία, είχε βγει στο κουρμπέτι για δανεικά και προσέφυγε στο "Ταμείο κατά της κρίσης", το οποίο είχε συστήσει η Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα (EurAsEC). Σ' αυτή την ΕΑΟΚ συμμετέχουν Ρωσσία, Λευκορωσσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Η ιδέα της συγκρότησης αυτής της Κοινότητας ανήκει στην Ρωσσία, η οποία -φυσικά- κάνει και το κουμάντο. Τελικά, η ΕΑΟΚ αποφάσισε να χορηγήσει δάνειο 3 δισ. δολλαρίων στην Λευκορωσσία, αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά!), σε αντάλλαγμα, η χώρα θα έπρεπε να ιδιωτικοποιήσει κρατικές βιομηχανίες αξίας 7,5 δισ. δολλαρίων. Μάλιστα δε, το δάνειο θα δινόταν σε δόσεις, ανάλογα με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Με άλλα λόγια, για να πάρουν τα δανεικά οι λευκορώσσοι, αναγκάστηκαν να δεχτούν το δικό τους μνημόνιο!

Όμως, υπάρχει και συνέχεια. Η Λευκορωσσία, πριν καταφύγει στην ΕΑΟΚ, είχε ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ αλλά "έφαγε πόρτα". Όμως, όταν το ΔΝΤ είδε ότι μπήκαν στην μέση οι ρώσσοι και τα ρωσσικά μονοπώλια θα επωφελούνταν από τις ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή, το ξεπούλημα) του λευκορωσσικού εθνικού πλούτου, έσπευσε να δώσει δάνειο το οποίο θα μπορούσε να φτάσει, υπό όρους, ακόμη και τα 8 δισ. δολλάρια! Τελικά, η Λευκορωσσία "επωφελήθηκε" από την "προσφορά", προσφέροντας ως αντάλλαγμα υποτίμηση του νομίσματός της κατά 36% (για να "φτηνύνουν" οι ιδιωτικοποιούμενες επιχειρήσεις και να γίνουν πιο θελκτικές στους υποψήφιους αγοραστές) και πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια.

Για να μη "θυμώσουν" οι ρώσσοι με την επέμβαση του ΔΝΤ, η Λευκορωσσία παραχώρησε στους γείτονές της το δικαίωμα να φτιάξουν τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στην χώρα. Το κόστος της κατασκευής υπολογίστηκε στα 7 δισ. δολλάρια και η Λευκορωσσία θα το κάλυπτε με ισόποσο δάνειο που θα έπαιρνε...από ποιόν; Από την Ρωσσία, φυσικά!

Κάπως έτσι δίνει τα δάνειά της η Ρωσσία και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η Κίνα θα ακολουθούσε άλλον δρόμο. Όπως δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι είτε η μεν είτε η δε θα φέρονταν σε μας με διαφορετικό τρόπο. Πάλι μνημόνια θα υπογράφαμε καθ' ότι δανεικά δίχως αντάλλαγμα δεν δίνει κανένας. Το καταλάβαμε;

Πάμε παρακάτω. Και η Ρωσσία και η Κίνα είναι μέλη τού ΔΝΤ. Μάλιστα δε, προσπαθούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους μέσα σ' αυτό, συμμετέχοντας με αρκετά δισεκατομμύρια σε διάφορα "προγράμματα κατά της κρίσης". Για ποιόν λόγο επιδιώκουν την αναβάθμισή τους; Για να μετατρέψουν το ΔΝΤ σε "ευαγές ίδρυμα" που θα βολεύει όποιον έχει πρόβλημα ρευστού ή για να βελτιώσουν την θέση τους στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα; Έλα ντε!

Συνεπώς, ας τελειώνουμε με τις ηλίθιες συνωμοσιολογίες και τα ανυπόστατα παραμύθια. Είπαμε, ο Γιωργάκης έκανε αρκετές πραγματικές μαλακίες από μόνος του και δεν χρειάζεται να του φορτώνουμε κι άλλες ανύπαρκτες.


ΥΓ: Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την περίπτωση της Λευκορωσσίας μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο άρθρο τού "Κέντρου Ρωσσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης", με τίτλο "Η οικονομική κρίση στην Λευκορωσσία: δάνειο 3 δισ. από την EurAsEC, σε αναμονή για το δάνειο του ΔΝΤ".

3 σχόλια:

Cos είπε...

Οι ηλιθιότητες για "δάνεια από τους καλούς Ρώσους και Κινέζους" δεν ήταν μόνο των "αγανακτισμένων" αλλά και της "ριζοσπαστικής αριστεράς". Τελικά η κοροϊδία αυτής της "αριστεράς" προς τους εργαζόμενους είναι πολύ μεγάλη, όποια πέτρα και αν σηκώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και μια άλλη παρεμφερής μυθολογία που καλλιεργείται από τον χώρο της Ν.Δ.
Ο μεγάλος πατριώτης Κ. Καραμανλής, όστις ήθελε να αναπτύξει τις οικονομικές-πολιτικές σχέσεις με την Ρωσία και γι' αυτό ο δυστυχής εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση το 2009!
Τελικά τι γίνεται ?
Όλοι οι βασικοί πολιτικοί στην Ελλάδα είναι καμουφλαρισμένοι Ρωσόφιλοι που σκοτεινές δυνάμεις τους υπονομεύουν !
Θα έλεγα να απευθυνθούμε στην ΟΑΚΚΕ για να μας τα εξηγήσει καλύτερα ως ειδήμων στο θέμα των Ρωσόδουλων Ελλήνων πολιτικών.

Taliban

Ανώνυμος είπε...

Πφφφφ
Είναι γνωστό πως αλλιώς σφάζει ο Σέρβος αλλιώς ο Κροάτης.....