Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

16 Ιουνίου 2012

Αγαπητή Bild...

...σ' ευχαριστούμε που καταδέχθηκες να ασχοληθείς με μας τους έλληνες και, μάλιστα, στέλνοντάς μας μια επιστολή γραμμένη στην γλώσσα μας. Την διαβάσαμε πολύ προσεκτικά και θέλουμε να διατυπώσουμε μια παρατήρηση, ένα σχόλιο κι ένα συμπέρασμα.

1. Η παρατήρηση:

Δεν πιστεύουμε ότι τα ΑΤΜ των τραπεζών μας βγάζουν ευρώ που έβαλαν μονάχα σεις οι γερμανοί και κάποιοι άλλοι "κουβαρντάδες" συν-εταίροι μας. Πάει στον διάολο, κάτι κάνουμε κι εμείς, όλο και κάπου δουλεύουμε (όταν μας αφήνετε να δουλεύουμε, δηλαδή), οπότε....δεν μπορεί, κάτι ευρουδάκια αντιστοιχούν και σε μας. Έτσι δεν είναι το λογικό;

Στο κάτω-κάτω, βρε αδερφέ, αν κάτι έχετε βάλει και σεις (ας δεχτούμε ότι όντως έχετε βάλει) οι γερμανοί φίλοι μας, δεν έχουμε καμμιά αντίρρηση να σας τα αποδώσουμε μέχρι δεκάρας. Κάντε μας, λοιπόν, τον λογαριασμό και κρατήστε όσα σας χρωστάμε από εκείνα τα δανεικά που σας δώσαμε πριν καμμιά εβδομηνταριά χρόνια κι ακόμα δεν λέτε να μας τα επιστρέψετε. Δώστε μας πίσω, επί τέλους, εκείνο το κατοχικό θαλασσοδάνειο που πήρατε τσαμπουκά και σας δίνουμε τον λόγο της τιμής μας ότι δεν θα θελήσουμε να ξαναδούμε ούτε τα ευρώ σας ούτε τις φάτσες σας.


2. Το σχόλιο:

Είναι γεγονός ότι εμείς οι έλληνες έχουμε το ελεύθερο να εκλέγουμε όποιον καραγκιόζη γουστάρουμε, δεξιό ή αριστερό. Ίσως σας φαίνεται απίστευτο αλλά εδώ στην Ελλάδα είμαστε ελεύθεροι να ψηφίζουμε ακόμη και κομμουνιστές! Τί να κάνουμε; Έχουμε στραβομάθει εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια, πώς να αλλάξουμε τώρα;

Κάντε λίγη υπομονή. Χρειαζόμαστε πολλή "γερμανική" εκπαίδευση για να μάθουμε να χειροκροτούμε και να θεοποιούμε κάτι περίεργα μουσούδια, όπως κάνατε σεις με τον Αδόλφο. Εμείς είμαστε επηρεασμένοι από τους προγόνους μας και ακόμη θεωρούμε κάτι τέτοια καθεστώτα δικτατορικά.


3. Το συμπέρασμα:

Στο διάβα των χιλιάδων χρόνων ιστορίας μας, ποτέ δεν θεωρήσαμε τους εαυτούς μας ως "περιούσια φυλή". Ακόμη κι ο Μεγαλέξαντρος σεβάστηκε τους λαούς που κατέκτησε, γι' αυτό εκείνοι οι λαοί τιμούν το όνομά του ακόμη και σήμερα. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο έσχατο σημείο κατάπτωσης να δεχόμαστε μαθήματα από κάποιους που δεν καταλαβαίνουν τι παναπεί "Δημοκρατία". Εκεί που οι προγονοί μας κρεμούσαν τα καριοφίλια τους, δεν θα πάμε εμείς να κρεμάσουμε τα νταούλια μας. Βλέπετε, η δική μας ελευθερία δεν περνάει μέσα από την εργασία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Συνεπώς, σας πληροφορούμε μετά λύπης μας ότι γράφουμε τις απόψεις σας στα παπάρια μας.

Χαίρετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: