Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

13 Μαρτίου 2011

"Η πορτοκαλιά ή οι κύκλοι του χρόνου"

Με το βιβλίο "Η πορτοκαλιά ή οι κύκλοι του χρόνου" κάνουμε σήμερα την γνωριμία μας με έναν σημαντικό λογοτέχνη. Πρόκειται για τον γεννημένο στον Παναμά αλλά μεξικανικής καταγωγής Κάρλος Φουέντες.

Πρέπει να πω ότι το "Η πορτοκαλιά ή οι κύκλοι του χρόνου" δεν θεωρείται από τους ειδικούς ως το αριστούργημα του Φουέντες. Οι βιβλιοκριτικοί δέχονται ότι κορωνίδα του μεξικανού μυθιστοριογράφου είναι το "Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρους". Δυστυχώς, όμως, δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτό το βιβλίο επειδή, απλούστατα...δεν το έχω διαβάσει ακόμη. Και σε τούτο το ιστολόγιο μιλάμε μόνο για διαβασμένα βιβλία.

Πάντως, "Η πορτοκαλιά ή οι κύκλοι του χρόνου" είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα. Σε πέντε νουβέλες, ο Φουέντες βυθίζεται σε 5 διαφορετικά ιστορικά γεγονότα και...τους αλλάζει τα φώτα. Η άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική, οι περιπέτειες του Κορτές, η καταστροφή της Νουμαντίας από τους Ρωμαίους ως και η κόντρα του Ακαπούλκο με το Χόλλυγουντ μπαίνουν στο στόχαστρό του, ανασυντίθενται και επενεμφανίζονται αγνώριστα.

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ανασυνθέσεων αποτελεί το συνταίριασμα των ιστορικών γεγονότων με τις...σαρκικές απολαύσεις. Φαίνεται πως ο Φουέντες έγραψε αυτές τις νουβέλες μ' αυτόν τον σκοπό. Ο ίδιος λέει: "συγκέντρωσα όχι μόνο όλες τις άμεσές μου απολαύσεις -βλέπω, αγγίζω, ξεφλουδίζω, δαγκώνω, καταπίνω- αλλά και τις πιο πρωτογενείς μου αισθήσεις...". Πάντως, "Η πορτοκαλιά ή οι κύκλοι του χρόνου" δεν είναι σοκαριστικό βιβλίο, παρ' ότι είναι καλό να το αποφύγουν ηλικιωμένοι θρησκόληπτοι με προβλήματα υγείας (π.χ. δεν μπορώ να φανταστώ την μητέρα μου να διαβάζει νουβέλα με τίτλο "Ο Απόλλων και οι πουτάνες").

Το δημιούργημα του Φουέντες εκτείνεται σε 270 σελίδες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Άγρα" και κοστίζει κάτι λιγότερο από 20 ευρώ. Τολμήστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: