Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

5 Αυγούστου 2010

Το μνημόνιο του ψεύδους και του αίσχους

Μάθαμε να το αποκαλούμε "μνημόνιο". Πρόκειται για ένα από τα παραρτήματα του Νόμου 3845/2010 "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώκαι το Διεθνές Νομισματικό ταμείο". Αξίζει τον κόπο να το διαβάσει ο καθένας. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο σε πολλά σημεία αγγίζει (και, ενίοτε, ξεπερνάει) τα όρια του ψεύδους και της αισχρότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ψεύδους: "Λόγω της υιοθέτησης αδύναμων πολιτικών εσόδων και χαλαρής φορολογικής διαχείρισης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν τις εκλογές του 2009 και έχοντας ως πρόσθετο παράγοντα την ύφεση, τα έσοδα μειώθηκαν αισθητά. Οι δαπάνες, εντωμεταξύ (σημ.: και γαμώ τις λέξεις!), αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα για μισθούς και επιδόματα, ενδεικτικό της χαλαρής πειθαρχίας..." Είδατε πως καθορίζεται ο φταίχτης για την κατάντια της οικονομίας μας; Μπορεί να αυξήθηκαν οι λογιών-λογιών δαπάνες (π.χ. για εξοπλισμούς, για μίζες κλπ) αλλά ιδιαίτερα φταίνε οι αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αισχρότητας: "Τα επισφαλή δάνεια αυξάνονται ενώ το κόστος δανεισμού στην διατραπεζική αγορά έχει αυξηθεί πιέζοντας την κερδοφορία των τραπεζών."  Έχετε ξαναφάει τέτοιο φτύσιμο στα μούτρα; Γύρισαν τα πάνω κάτω επειδή πιέζεται η κερδοφορία των τραπεζών! Για πόσο μαλάκα με περνάνε, θεέ μου;

Τα υπόλοιπα τα αφήνω στον αναγνώστη, εν είδει "τροφής για άσκηση". Εδώ θα επικεντρωθώ στην παρουσίαση των όσων μας επιφυλάσσει το μέλλον, σύμφωνα με το μνημόνιο. Πάμε να δούμε τι προβλέπεται χρόνο με τον χρόνο, σύμφωνα με τους πίνακες που παρατίθενται στον νόμο:
Σαφέστατο. Για την χρονιά που διανύουμε προβλέπεται εξοικονόμηση 5,8 δις ευρώ. Το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού βγαίνει κατ'  ευθείαν μέσα από τις τσέπες του απλού πολίτη.


Ωραιότατα, ε; Νοιώθουμε σφίξιμο με τα 5,8 δις του 2010; Δείτε τα 9,65 δις του 2011 και χαλαρώστε. Προσέξτε στον πίνακα το 1 δις που προβλέπεται από την μετάταξη ειδών στο 23% του ΦΠΑ από το 11% που είναι σήμερα (τρόφιμα, φάρμακα, εστιατόρια κλπ). Να το πω πιο λιανά; το σουβλάκι πάει από 11% στο 23% και συναντάει το ουίσκυ και την σαμπάνια.


Συνεχίζουμε. Φτάνουμε στο 2012 και επιβάλλεται ειδικός φόρος στις λεμονάδες ενώ "φορτώνεται" κι άλλο ο ΦΠΑ. Προσέξτε τις προσλήψεις: η αναλογία "πέντε φεύγουν, ένας προσλαμβάνεται" μεγαλώνει. Αναρωτιέμαι πώς θα πάνε σε εκλογές δίχως να μπορούν να τάξουν διορισμούς... Α! Για ρίξτε και μια ματιά εκεί που λέει "μη καθορισμένα μέτρα για λειτουργικά έξοδα"! Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κόψουν άλλα 900 εκατομμύρια αλλά δεν ξέρουν ακόμη από πού.
Τα γνωστά και το 2013. Μόνο που τα "μη καθορισμένα μέτρα" εκτινάσσονται στα 4,2 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, μαζί με τα περυσινά, σχεδόν όσα κόπηκαν μέσα στο 2010 από μισθούς και συντάξεις. Πού θα βρεθούν;
Με άλλα 5,75 δις στα κουτουρού, φτάνουμε (επί τέλους!) στο 2014 και καθαρίζουμε. Μέσα σε μια πενταετία εξοικονομήσαμε 30 δισεκατομμύρια από το στύψιμο των λαϊκών -κυρίως- στρωμάτων αλλά -δόξα σοι ο θεός!- αποφέυχθηκε η πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών. Χαλάλι!

Και κάτι τελευταίο. Αν αναρωτιέστε γιατί ΚΑΝΕΝΑ κανάλι και ΚΑΜΜΙΑ εφημερίδα (πλην εκείνων που πρόσκεινται στην "εθνικά μειοδοτούσα" αριστερά) δεν έχει αρθρώσει λέξη για όλα αυτά, ένα έχω να πω: περαστικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: