Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

4 Μαΐου 2018

ΟΠΑΠ: Η μεθόδευση του ξεπουλήματος (9)

Για να κάνει κάποιος αλισβερίσι με το δημόσιο, πρέπει ανυπερθέτως να είναι φορολογικά ενήμερος. Όπως το λέει ο λαός, πρέπει να έχει φορολογική ενημερότητα. Κι αν αυτός ο κάποιος είναι εταιρεία, πρέπει τα μέλη του να είναι κι αυτά φορολογικά ενήμερα. Κι αν αυτά τα μέλη είναι κι αυτά εταιρείες, πρέπει κι εκείνων τα μέλη να είναι φορολογικά ενήμερα. Στο θέμα που μας απασχολεί, όμως, όλες αυτές οι ενημερότητες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά για να βγάλουμε άκρη.

Όπως είπαμε τις προάλλες, στην Emma Delta Hellenic Holdings Ltd συμμετέχει (έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου) η εταιρεία Geonama Ltd, στην οποία συμμετέχουν ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο γυιος του Γιώργος. Η Geonama είναι φορολογικά ενήμερη αλλά οι μέτοχοί της όχι, καθ' όσον δυο άλλες εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν, η Αιγαίον Όιλ ΑΕΒΕΠ και η Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ, έχουν μπλεξίματα και χρωστάνε εκατομμύρια στο κράτος.

Οι "παλιόφιλοι" Σωκράτης Κόκκαλης και Δημήτρης Μελισσανίδης σε θερμό εναγκαλισμό

Το 2010, το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΔΕΚ) Αθηνών, ελέγχει την χρήση 2001 της Αιγαίον Όιλ ΑΕΒΕΠ και καταλογίζει 14,8 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, ακόμη 8,9 εκατ. για ΦΠΑ και άλλα 2,9 εκατ. για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ήτοι 26,6 εκατ. ευρώ συνολικά. Για να προσφύγει κατά του καταλογισμού, η Αιγαίον Όιλ υποχρεούται βάσει νόμου να προκαταβάλει το 25% του ποσού, ήτοι 6,7 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο οικονομικών επεμβαίνει: τον Μάρτιο του 2013 παρέχεται με υπουργική απόφαση η δυνατότητα καταβολής τού ποσού σε 15 δόσεις και τον Ιούνιο οι 15 δόσεις γίνονται 45.

Δυο βδομάδες πριν υπογραφεί η τελική συμφωνία πώλησης του ΟΠΑΠ, ο Γιάννης Στουρνάρας φροντίζει να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα με τον Ν.4174/26-7-2013. Εκεί, στην παράγραφο 34 του άρθρου 72 (πρώην παράγραφος 6 του άρθρου 66), προβλέπεται ότι "για τις υποθέσεις προστίμων (...), οι οποίες εκκρεμούν (...) οι υπόχρεοι δύνανται με αίτησή τους (...) να ζητήσουν το δικαστικό συμβιβασμό με βάση το ευνοϊκότερο καθεστώς για το σύνολο των προστίμων ανά καταλογιστική πράξη. (...) Στην περίπτωση αυτή, η σχετική δίκη καταργείται (...), αφού υποβληθεί αντίγραφο του πρακτικού συμβιβασμού στο αρμόδιο δικαστήριο". Από την στιγμή που κάποιος υποβάλλει αίτηση για δικαστικό συμβιβασμό, μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα. Πιο απλό δεν γίνεται!

Από την πλευρά τής Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ (μια ήδη λυμένη εταιρεία, που είχε στήσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης με έναν άλλον γνωστό ΑΕΚτζή, τον Γιάννη Καρρά), έχει τα δικά της φορολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία των φορολογικών αρχών, το ληξιπρόθεσμο ποσό τής εταιρείας κατά την 21/8/2013 (εννέα ημέρες μετά την υπογραφή τής σύμβασης πώλησης του ΟΠΑΠ) έφτανε τα 45,55 εκατ. ευρώ πλέον 4,74 εκατ. προσαυξήσεις. Απ' αυτά, τα 10,38 εκατ. ήσαν άμεσα απαιτητά και οι αρχές είχαν ήδη από το Μάιο στείλει εντολές για κατασχέσεις σε 22 καταστήματα τραπεζών και για εγγραφή υποθήκης σε ακίνητα στην Δραπετσώνα και τον Κορυδαλλό. (*)


Λέω να ολοκληρώσω αυτή την σειρά κειμένων κάπου εδώ. Κι όπως συμβαίνει πάντα, έτσι και τώρα κλείνω όχι επειδή δεν έχω τι άλλο να πω αλλά επειδή κουράστηκα και βαρέθηκα. Θα μπορούσα π.χ. να αναφερθώ σε μια κατασκευαστική εταιρεία "Δικέφαλος 1924 Α.Ε.", ιδιοκτησίας Γεωργίου Δημ. Μελισσανίδη, η οποία πήρε χορηγία 1.860.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ στις 12/9/2013 (ακριβώς έναν μήνα μετά την πώληση του ΟΠΑΠ). Όμως, δεν γίνεται να μη βάλω την τελευταία πινελιά. Κι αυτή δεν είναι άλλη παρά μια ανακοίνωση του ΟΠΑΠ με ημερομηνία 3/2/2017, η οποία βρίσκεται δημοσιευμένη στον ιστότοπό του:
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποιεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007 και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης την οποία έλαβε από την «Valea Foundation» την 01.02.2017, ότι ως αποτέλεσμα μεταβίβασης μετοχών, το «Valea Foundation» ελέγχει έμμεσα την Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd, η οποία με τη σειρά ελέγχει έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνονται στο 33% των μετοχών της Εταιρείας (δηλαδή συνολικά 105.270.000 δικαιώματα ψήφου ενσωματωμένα σε μετοχές της Εταιρείας). Η ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συναλλαγή ήταν 30.01.2017.
Δείτε την ανακοίνωση στον σύνδεσμο που σας δίνω και θα προσπαθήσω να σας δώσω να καταλάβετε τι συμβαίνει:

- (Α) Κάποια Valea Foundation αποκτά τον έλεγχο της εταιρείας που ελέγχει τον ΟΠΑΠ. Η Valea Foundation είναι ένα ίδρυμα του Λιχτενστάιν, το οποίο δεν έχει μετόχους αλλά κουλαντρίζεται από κάποιους άγνωστους (δεν απαγορεύεται να είναι και οι ιδιοκτήτες τού ΟΠΑΠ), σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία τού Λιχτενστάιν. Προσοχή μη μπερδευτείτε: άλλη η Valea Foundation και άλλη η Valea Goodwill Foundation, που βρίσκεται στα Panama Papers.
- (Β) Η Valea Foundation τώρα (προσέξτε!) είναι ο μόνος μέτοχος της Valea Holding AG, η οποία είναι ο μοναδικός μέτοχος της KKCG Holding AG, η οποία είναι ο μοναδικός μέτοχος της KKCG AG, η οποία κατέχει το 75% της Sazka Group AS, της οποίας το υπόλοιπο 25% κατέχει η Emma Gamma Ltd.
- (Γ) H Sazka Group AS κατέχει τα 2/3 της Emma Delta Management Ltd, της οποίας το άλλο 1/3 ελέγχει η Georgiella Holdings Co Ltd του Δημήτρη Μελισσανίδη και η οποία είναι ο μόνος μέτοχος με δικαίωμα ψήφου τής Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd, η οποία είναι ο μόνος μέτοχος της Emma Delta Hellenic Holdings Ltd, η οποία κατέχει το 33% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Το "επιχειρησιακό δέντρο" τού Γίρι Σμέιτς με τις διάφορες Emma, απο Alpha έως Omega.
Κάτω δεξιά, με κόκκινο πλαίσιο, ο ΟΠΑΠ.     [κλικ για μεγέθυνση]

Δεν ξέρω αν μπερδευτήκατε αλλά σίγουρα πρέπει να καταλάβατε τι εννοώ όταν λέω ότι κουράστηκα και βαρέθηκα. Πάντως, αυτό που ένα κομμάτι τής Sazka ανήκει στην Emma Gamma ενώ η ίδια έχει ένα κομμάτι της Emma Delta, με έκανε και γέλασα.

Αντί για κερασάκι, δυο ασκήσεις για ανίατα ασθενείς αναγνώστες:
(1) Μέσω της Sazka, ποια Emma ελέγχει ποια; η Γάμμα την Δέλτα ή η Δέλτα την Γάμμα;
(2) Πότε εκτιμάτε ότι ο ΟΠΑΠ θα μεταφέρει την φορολογική του έδρα στο Λιχτενστάιν;


----------------------------------------------
(*) Κώστας Πουλακίδας: "Δύο αποφάσεις-δώρα για τον Μελισσανίδη" (Αυγή, 25/7/2013), "«Μπλόκο» της εφορίας στον Μελισσανίδη" (Αυγή, 26/7/2013), "...Δωράκια στον φίλο του πρωθυπουργού" (Αυγή, 29/7/2013) και "Οι νέες οφειλές Μελισσανίδη στο Δημόσιο και η υπουργική εξυπηρέτηση..." (Αυγή, 16/9/2013)

4 σχόλια:

"πολίτης σε νευρικό παροξυσμό" είπε...

Mπράβο Θοδωρή για την καταπληκτική δουλειά σου. Θεωρώ ότι έχεις το χάρισμα της γραφής και άρα να γράψεις για τις ουρές μιας άλλης υπόθεσης...
http://moulari.blogspot.gr/2018/05/blog-post_37.html
Να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...



Μέσω της Sazka, ποια Emma ελέγχει ποια; η Γάμμα την Δέλτα ή η Δέλτα την Γάμμα;


Γ@Μ@Τ@ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ...

Ανώνυμος είπε...

Καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο. Απο την μια η απόλυτη Χλιδή και απο την άλλη η απόλυτη εξαθλίωση. Και φουλ το παραμύθι οτι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα τον κάνει ...ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ.... Τώρα πλέον που ξεφτιλήστηκε αυτό εδω και τρια χρόνια τα ....παιδιά..... λένε οτι όλα θα τα φτιάξει η ΑΡΙΣΤΕΡΑ με μια κυβέρνηση ....ΑΑΔΜ..... ΦΤΑΝΕΙ ΜΩΡΕ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Amomfaretos είπε...

Εξαιρετικός για άλλη μια φορά Θοδωρή. Ευχαριστούμε!