Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

16 Σεπτεμβρίου 2016

Η πηγάδα - 5. Η ταυτότητα των νεκρών

Το 1945 και ενώ τα σύννεφα του εμφυλίου αρχίζουν να σκεπάζουν την Ελλάδα, ο ιατροδικαστής Δημήτριος Καψάσκης αναλαμβάνει να εξετάσει τα πτώματα που βρίσκονται ριγμένα στην πηγάδα. Πριν συνεχίσουμε, αξίζει τον κόπο να πούμε δυο λόγια γι' αυτόν τον ιατροδικαστή, ο οποίος υπήρξε πάντοτε ο αγαπημένος τής κάθε εξουσίας.

Κατά περίεργο τρόπο, ο ιατροδικαστής Δημήτριος Καψάσκης (1908-1989) δεν εξέδωσε ποτέ γνωμάτευση η οποία θα στενοχωρούσε την εκάστοτε κυβέρνηση. Για τον Σωτήρη Πέτρουλα βεβαίωσε ότι ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία λόγω δακρυγόνων. Για τον Νικηφόρο Μανδηλαρά πιστοποίησε ότι πνίγηκε από ατύχημα, αναγκάζοντας τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη να τον καταγγείλει στο δικαστήριο "διά τας ψευδορκίας και τα άλλα εγκλήματα περί τα έγγραφα που έχει διαπράξει" (Γ.Θ.Κρεμμύδας, "Οι άνθρωποι της χούντας μετά την δικτατορία", Εξάντας, 1984). Στο πτώμα της Ευγενίας Λιβανού-Νιάρχου παρέβλεψε τους μώλωπες και τα σημάδια πάλης και προσδιόρισε την αιτία τού θανάτου της σε υπερβολική δόση ηρεμιστικών χαπιών. Στο δε τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε τον θάνατο του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, δεν σημείωσε τίποτε παράξενο, παρ' ότι η Μάριον Σαράφη βεβαιώνει στο βιβλίο της "Ο στρατηγός Σαράφης όπως τον γνώρισα" ότι κατά την αυτοψία ακούστηκε να λέει πως το αυτοκίνητο "φαίνεται σαν να είχε βάλει στόχο τον στρατηγό". Οι άριστες σχέσεις τού Καψάσκη με την εξουσία δεν διαταράχθηκαν ούτε κατά την περίοδο της χούντας.

Από παντού στον Μελιγαλά: Διαβολίτσι 7 χλμ, Καρνάσι 15 χλμ, Ψάρι 22 χλμ, Πεταλίδι 40 χλμ...
Όλως τυχαίως, από τα 21 ονόματα των Τσουκαλέικων, τα 17 ανήκουν σε στρατιώτες.

Εν πάση περιπτώσει, η δουλειά στον Μελιγαλά γίνεται από τον Καψάσκη και την ομάδα του. Στην έκθεσή του ο ιατροδικαστής βεβαιώνει ότι ανέσυρε 708 πτώματα, όλα ενηλίκων ανδρών εκτός από δύο που ανήκαν σε γυναίκες. Με άλλα λόγια, τα ευρήματα του Καψάσκη δεν στοιχειοθετούν κανενός είδους σφαγή γυναικόπαιδων. Βέβαια, η εθνικόφρων βιβλιογραφία επιμένει ότι το συνεργείο σταμάτησε την δουλειά του πριν βγάλει όλα τα πτώματα, επειδή οι εργάτες δεν άντεχαν άλλο την δυσοσμία, όμως δεν νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτόν τον ισχυρισμό.

Στο βιβλίο του "Η πηγάδα του Μελιγαλά", το οποίο διανέμει δωρεάν στους "προσκυνητές" ο Σύλλογος Θυμάτων Πηγάδας, ο συνταγματάρχης Ηλίας Θεοδωρόπουλος καταγράφει σε ειδικό παράρτημα με τίτλο "Πάνθεον ηρώων" 1.144 ονόματα. Ανάμεσά τους βρίσκονται 18 γυναίκες, ελάχιστοι έφηβοι και ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ίδιο βιβλίο διαβάζουμε για "το μεγάλο ομαδικό έγκλημα 1500 ελλήνων", για μια πηγάδα που "μετατρέπεται σε τάφο 1500 και πλέον ελλήνων", για "τάφον 2000 και πλέον εθνικοφρόνων" και για σφαγές που έγιναν "εις Μελιγαλά και τα περίχωρα 2000 ατόμων", οπότε η οποιαδήποτε σοβαρότητα του κυρίου συνταγματάρχου πάει περίπατο.

Μια προσπάθεια καταγραφής κάνει και ο Κοσμάς Αντωνόπουλος στο ογκώδες "Εθνική Αντίστασις 1941-1945", αναφέροντας στοιχεία 699 "δολοφονηθέντων", αν και κατά την διήγηση κάνει λόγο για 2100 δολοφονηθέντες. Ο Κωνσταντίνος Αντωνίου, στον Γ2 τόμο του πολύτομου (και βραβευμένου, για ευνόητους λόγους) έργου του "Ιστορία ελληνικής βασιλικής χωροφυλακής 1833-1967", αναφέρει ότι "χίλια εννεακόσια άτομα εσφαγιάσθησαν και τα πτώματά των ερρίφθησαν εις μίαν βαθείαν χαράδραν ήτις επολιτογραφήθη διά την φρίκην της ως πηγάδα του Μελιγαλά". Την ίδια εποχή, το περιοδικό τἠς χωροφυλακής κάνει ελαφρώς συντηρητικώτερους υπολογισμούς και βρίσκει στην πηγάδα "περί τα 1800 άτομα πάσης ηλικίας και φύλου".

Η πιο τραβηγμένη επίσημα διατυπωμένη άποψη ανήκει στην Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Στον όγδοο -και τελευταίο- τόμο της σειράς "Αρχεία Εθνικής Αντίστασης", τα θύματα των κομμουνιστών υπολογίζονται "άνω των 3500, κατά μετριωτάτους υπολογισμούς". Αλλά είπαμε ήδη ότι το περί Μελιγαλά κεφάλαιο ανέλαβε να συγγράψει ο γνωστός μας υποδιοικητής του Τ.Α. Μελιγαλά Παναγιώτης Καζάκος.

Υπάρχουν όμως και πιο μαζεμένοι αριθμοί. Το επίσημο ανακοινωθέν τού ΕΛΑΣ έκανε λόγο για "60 νεκρούς αντάρτες και 800 Ράλληδες" (προσμετρώντας προφανώς και τους νεκρούς της τριήμερης μάχης), αριθμός που δεν απέχει πολύ από το νούμερο του Καψάσκη. Μια προσπάθεια καταγραφής που κάνει ο Σπύρος Ξιάρχος στο βιβλίο του "Η αλήθεια για τον Μελιγαλά", αναφέρει 120 νεκρούς κατά την μάχη και 280-350 εκτελεσμένους στην πηγάδα. Βέβαια, υπάρχουν και κείμενα που μιλάνε για 5000 νεκρούς αλλά ας μη τα πάρουμε στα σοβαρά.

Στο διάβα των χρόνων, η πηγάδα και τα "εγκλήματα των κομμουνιστών" έγιναν αντικείμενο κάθε λογής εκμετάλλευσης. Ανακαλύφθηκαν θύματα εκεί που δεν υπήρχαν και γεννήθηκαν ήρωες δίχως να τους έχει γεννήσει μάνα. Φτιάχτηκαν μέχρι και τάφοι με ονόματα που δεν είχαν καμμιά σχέση με τα γεγονότα. Αποκορύφωμα αυτής της σπέκουλας είναι η φωτογραφία ενός τάφου με την ένδειξη "Σπύρος Ι. Τσώνος - Εκτελέσθη εν Μελιγαλά την 15/9/1944 - Ετών 4", η οποία κυκλοφορεί ευρέως σε εθνικιστικούς ιστοτόπους παρ' ότι η ένδειξη έχει καταγγελθεί ως ψευδής. Ο "Σπύρος Ι. Τσιώνος" (και όχι Τσώνος) που εκτελέστηκε στην πηγάδα ήταν ένας κτηματίας από το χωριό Αγριλιά ετών 41. Σαράντα ενός ήταν ο άνθρωπος αλλά ο λιθοξόος ξέχασε προφανώς να χαράξει τον άσσο. Αρκεί μια ματιά στο "Πάνθεον ηρώων" του συνταγματάρχη Θεοδωρόπουλου για να μας πείσει.

Μελιγαλάς: τάφοι-μαϊμού ανύπαρκτων θυμάτων. Ο γκαιμπελσισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Θα κλείσουμε για σήμερα με μια παρατήρηση και μια απορία. Η εαμική πλευρά ισχυρίζεται ότι όσοι εκτελέστηκαν ήσαν προδότες, δωσίλογοι, εγκληματίες κλπ. Η εθνικόφρων πλευρά υποστηρίζει ότι οι ελασίτες σκότωναν αδιακρίτως όποιον δεν ήταν κομμουνιστής. Οι πρώτοι λένε πως στον Μελιγαλά είχαν μαζευτεί όλα τα αποβράσματα της ευρύτερης περιοχής για να γλιτώσουν από τον ΕΛΑΣ και από την οργή του κόσμου. Οι δεύτεροι διατυμπανίζουν ότι στην πόλη βρέθηκαν απλοί άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με όλα αυτά.

Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε πού βρίσκεται η αλήθεια. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ο πίνακας των θυμάτων και οι μαρμάρινες πλάκες στον χώρο τού "μνημείου" καταγράφουν ονόματα από 61 διαφορετικές κοινότητες, πολλές των οποίων βρίσκονται δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά από τον Μελιγαλά. Ομολογώ ότι είμαι πολύ περίεργος να ακούσω από την πλευρά των εθνικοφρόνων μια λογική εξήγηση για το πώς βρέθηκαν όλοι αυτοί μαζεμένοι σε μια κωμόπολη στην οποία ήταν γνωστό πως πλησίαζαν οι αντάρτες και ήταν σίγουρο πως θα γινόταν σκοτωμός. Αν ήταν απλοί άνθρωποι που απλώς φοβόντουσαν την κομμουνιστική θηριωδία (γιατί άραγε;), δεν θα έπρεπε να καταφύγουν οπουδήποτε αλλού αντί να πάνε στο στόμα του λύκου και, μάλιστα, συν γυναιξί και τέκνοις;


--------------------------------------
Σημείωση
Κρατώ σημειώσεις από όλα τα σχόλια και τις απορίες των αναγνωστών και ομολογώ ότι όλα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δεν σκοπεύω να αφήσω τίποτε αναπάντητο. Λίγη υπομονή ώσπου να ολοκληρώσω με το υλικό που έχω συγκεντρώσει και στο τέλος θα συζητήσουμε τα πάντα. Στο μεταξύ, πρέπει να υπενθυμίσω ότι δεν διεκδικώ το αλάθητο, οπότε κάθε υπόδειξη για διόρθωση γίνεται δεκτή με ευχαρίστηση.

43 σχόλια:

Απρίλιος είπε...

Στη προηγουμενη αναρτηση γραφει οτι παραδοθηκαν.Αρα σκοτωσαν συλληφθηντες - αιχμαλωτους ;Πολυ ηρωικος ο ΕΛΑΣ...

Σταμάτης Ι. Σολανάκης είπε...

όταν πρόκειται για ταγματασφαλιτες - προδότες ΗΡΩΙΚΟΤΑΤΟΣ Ο ΕΛΑΣ.με τον κατακτητη και τα τσιρακια του,ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΕ.

Αλλα απο οτι καταλαβαίνω αυτό πονάει. Ισως το προδοτικό κράτος που φτιάχτηκε μετά,να φέρθηκε πιο καλα στους κομμουνιστές...ε? τι, όχι?

Ανώνυμος είπε...

4.58 Hρωικός ο ΕΛΑΣ δεν θα πει τίποτα. Και αποδείχτηκε απο όλόκληρη την πορεία με τι καθάρματα είχαμε να κάνουμε. Χρωστάτε χάρη που δεν είχαμε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό εγκλωβισμένοι στα παραμύθια για ....εθνική ενότητα..... διαφορετικα όλα θα είχανε τελειώσει για εσας την στιγμή που αποχωρούσανε οι Γερμανοι απο την κάθε περιοχή της χώρας. Αντε στο καλό...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

fentagin είπε...

ΣΤΟΝ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΕΓΙΝΕ ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...
ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ(ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 2000) ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΟΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΛΕΥΡΑ

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ...(ΧΟΧΟΧΟ)
ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ . + _

Κλέων Ι. είπε...

Δεν είναι σημαντικό, αλλά καλύτερα να μην μένουν σκιές και τέτοια λαθάκια:

- Ο Καζάκος δεν ανέλαβε να συγγράψει κάποιο περί Μελιγαλά κεφάλαιο στα Αρχεία Εθνικής Αντίστασης της ΔΙΣ του ΓΕΣ (δεν ξέρω αν το λες ειρωνικά).
Τα Αρχεία Εθνικής Αντίστασης της ΔΙΣ του ΓΕΣ ήταν μια 8τομη συλλογή εγγράφων που βγήκαν αν θυμάμαι καλά το 1998 (κι άλλοι 16 τόμοι για τον Εμφύλιο). Δεν περιέχουν Ιστορία, εξιστόρηση, ή κάποια αφήγηση. Απλά παρατίθενται έγγραφα. Στον 8ο τόμο υπάρχουν 42 τέτοια έγγραφα όλων των ειδών, και το Νο #15 είναι η αναφορά του Καζάκου από το 1955

- Αντισυνταγματάρχης Καζάκος Παν. Προς ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Ιστορία του Τάγματος Ασφαλείας Καλαμών (Μελιγαλά). Φ.915/Β/1β, Αθήνα, 27-10-1955, σελίδα 231

Η έκθεση αυτή του Καζάκου, για να είμαστε ακριβείς, δεν μιλάει πουθενά για «άνω των 3.500 κατά τους μετριωτάτους υπολογισμούς», έτσι;

https://archive.is/Ll63#selection-199.466-199.564

Αυτό το λέει η χουντική ιστορία του ΓΕΣ του 1973 (ένα συγκεκριμένο βιβλίο που πολτοποιήθηκε, αν κάποιος θέλει τον τίτλο, μπορώ να κοιτάξω), και όχι τα Αρχεία Εθνικής Αντίστασης

Στη 17η έκθεση του τόμου αυτού, με τα εξής στοιχεία, ο συγγραφέας Κυριάκου Παναγ. κάνει λόγο για '1.000 ευζώνους νεκρούς' υπό τη διοίκηση του Καζάκου.

- Αντισυνταγματάρχης Κυριάκου Παναγ. Προς ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Έκθεση περί της δράσεως του Συντάγματος Ευζώνων Αθηνών, Φ.915/Γ/1β, 8-4-1957, σελίδα 279

Κλέων Ι. είπε...


Το τέλος της έκθεσης Καζάκου (Νο #15, όπως είπαμε) έχει ως εξής, είναι τρομερά ενδιαφέρουσα:

- Αντισυνταγματάρχης Καζάκος Παν. Προς ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Ιστορία του Τάγματος Ασφαλείας Καλαμών (Μελιγαλά). Φ.915/Β/1β, Αθήνα, 27-10-1955, σελίδα 231

η) Δύναμις του Τάγματος: 600 άνδρες
Δύναμις ΕΛΑΣ - 8ον και 9ον Σύνταγμα συν εφεδρικόν (ομοιωματικά, μάλλον Σύνταγμα) ΕΛΑΣ συν Πυροβολικόν (ΕΛΑΣ) και τελικήν εξόρμησιν έλαβε μέρος και τμήμα του 11ου Συντ/τος ΕΛΑΣ.

θ) Η μάχη διεξήχθη επί 69 1/2 ώρας συνεχώς άνευ ανάπαυλας τινός των τμημάτων αμυνομένων σθεναρώς των θέσεών των, πλην όμως το όλον βάρος των επιθέσεων των ελασιτών αντιμετώπιζον 300 και μόνον άνδρες των λοιπών αποκρυβέντων εις οικήματα της πόλεως.
ι) Η μεγάλη (άνευ διακοπής) παράτασις της μάχης, η έλλειψις πυρ/κών, η έλλειψις βαρέος οπλισμού, η άνευ συσσιτίου παραμονή των ανδρών, η ασύγκριτος αριθμητική υπεροχή των ελασιτών, η ελευθερία κινήσεων του ΕΛΑΣ, η κίνησις όλων των οργανωμένων εναντίον της πόλεως, η συνεχής περίσφυξις του Τάγματος όλο και διά νέων δυνάμεων και το (Αξίωμα) η άμυνα καταδικάζει, επέφερον την πτώσιν της αμύνης της πόλεως.
Μετά την κατάληψιν της πόλεως οι ελασίται εξετέλεσαν 2.500 στρατιώτας και πολίτας ρίψαντες τούτους εις πηγάδαν Μαυροζουμένης ια) Η αξία και η μαχητικότης των 300 αυτών ανδρών μετά των Αξ/κών των έθεσεν υπό αμφισβήτησιν την αξίαν 2-3 Συντ/των του ΕΛΑΣ θέσαντες εκτος μάχης 700 ελασίτας και θα εκέρδιζον την μάχην εάν δεν είχον πτοηθεί εκ της αποκηρύξεώς των υπό της Κυβερνήσεως Καΐρου και κατά συνέπειαν της ευθύνης του δοσιλόγου.
Εάν δεν εστερούντο βαρέος οπλισμού και πυρ/κών και τέλος εάν δεν εστερούντο της ηθικής συμπαραστάσεως της Απελευθερωτικής Κυβερνήσεως διότι τον σκοπόν της συστάσεως των Ταγ/των ασφαλείας εγνώριζεν καλώς ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, προ της εξ Ελλάδος αναχωρήσεώς του δι’ Αίγυπτον.
Την σκοπιμότητα της αποκηρύξεως των Ταγ/των ασφαλείας και την παραδοχήν του ΕΛΑΣ ως ενόπλου απελευθερωτικού τμήματος καίτοι γνωρίζω δεν εκτίθημι καθ’ όσον εκφεύγει της παρούσης εκθέσεως, και αφίνω να κρίνη η Υπηρεσία.
ιβ) Κυβέρνησις Ι.Δ. Ράλλη αποκηρυχθείσα και αύτη.
ιγ) Η έναντι των Ταγμάτων ασφαλείας τηρηθείσα υπό των Αρχών κατοχής στάσις κατά την υστάτην στιγμήν προδοτική καθ’ όσον μας απεστέρησεν τελείως των μέσων Διαβιβάσεων (τηλέφωνα, ασύρματοι, κ.λ.π) ως και βαρέος οπλισμού εις τρόπον ώστε να μειονεκτούμεν έναντι του ΕΛΑΣ και να επέλθη το μοιραίον.

Ε Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ
Η μετά την διάλυσιν του Τάγματος ασφαλείας διαμορφωθείσα κατάστασις υπήρξεν η κάτωθι:
Επί 6 μήνας που επεκράτησεν ο ΕΛΑΣ εις την Μεσσηνίαν ερήμωσε τα πάντα.
α) Ασφάλεια ζωής των πολιτών ουδεμία.
β) Έξωσις καλών (ευπόρων) οικογενειών εκ των οικιών των και εγκατάστασις Κομ/στών, ηγητόρων.
γ) Διαρπαγή της περιουσίας των εθνικοφρόνων και εμπορία ταύτης ή συντήρησις του αντάρτου. Ολοι της ΕΤΑ εμπορευόμενοι σήμερον.
δ) Δημοτική Διοίκησις : έργα μηδέν, τους πόρους του Δήμου διέθετον διά τους συναγωνιστάς (ως απεκάλουν τους Κομ/στάς).
ε) Νομαρχιακή Διοίκησις μηδέν.
στ) Ασφάλεια Νομού εγκατεστάθησαν εις άπαντα τα τμήματα Χωρ/κής (Δ/σεις, Υποδ/σεις σταθμούς) πολιτοφυλακαί (δεδηλωμένοι προπολεμικοί Κομ/σταί). Οίτινες απετέλεσαν τον φόβον και τον τρόμον της υπαίθρου.
ζ) Ουδείς εθνικόφρων είχε το δικαίωμα παραπόνου διά παν εις βάρος του γενόμενον.
η) Εν κατακλείδι η ζωή, τιμή και περιουσία ήσαν εις την διάθεσιν του ΕΛΑΣ.

Ο
Σ Υ Ν Τ Α Ξ Α Σ
Τ.Υ
ΠΑΝΑΓ. ΚΑΖΑΚΟΣ
ΑΝΤ/ΡΧΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μισή δουλειά δεν θα πει τίποτα. Λέει ο Χαρίλαος στην 3η Συνδιάσκεψη του 1950. Τρεις φορές διαλύσαμε τον Προδοτικό Στρατό του Ψαρρού και τις τρεις μας βάλανε να τον βοηθήσουμε να τον ξαναφτιάξει ζητώντας συγνώμη..... Ο ΕΔΕΣ ήτανε συγκοινωνούντα δοχείο με τα Τάγματα και εμείς είμαστε μαζί του σε κοινό στρατηγείο. Ο Πατέρας της Πετρουλα επικεφαλής του Εφεδρικού ΕΛΑΣ κρατούσε στο νησάκι Κρανάη 800 καθαρματα. Του λένε Σωτήρη κάνε πως δεν βλέπεις να τους σφάξουμε νύχτα να τελειώνουμε. Οχι Σύντροφοι θα δικαστούνε απο δικαστήριο στην Αθήνα. ΜΑΛΙΣΤΑ. Τους μεταφέρανε τους βαφτίσανε ....αντιφασίστες.... σφάξανε τον λαό σε Αθήνα Πειραιά και γυρίσανε μετά να σφάξουνε στην Πελοπόννησο. Ο Πατέρας της Πέτρουλα σφαγιάστηκε μέσα στην Φυλακή απο τα καθαρμάτα του Κατσαρέα. Στην μάχη της Φλώρινας το 1949 δολοφονήσανε τραυματίες και αιχμαλύτους. Και έρχονται μετά και λένε λόγια τα καθάρματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά αποκαλυπτική η αναφορά του Καζάκου. Επιβαιβεώνει οτι ο Παπατζής ήξερε τον λόγο που έπρεπε να φτιαχτούνε τα Τάγματα. Η Αμύνα του Καπιταλισμού απέναντι στον λαό και στους Κομμουνιστές μπροστά στην ήττα που ερχότανε. Απλά δεν μπορούσε να μη τους καταδικάσει ο Παπατζής για να συνεχίσουμε εμείς να κοιμόμαστε......Παπάτζής ο οποίος του είχε προταθεί να αναλάβει πρόεδρος του ΕΑΜ. Εσφαξε τον λαό σε Αθήνα Πειραιά τον Δεκέμβρη του 1944 και το 1964 έγινε ...γέρος της δημοκρατίας..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει διήμερο εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Πρέβεζας απο τον ΕΛΑΣ τις μάχες με τον ....ΕΔΕΣ... την αποτροπή της κατάληψης της πόλης απο τον ΕΔΕΣ και τελικά την αποχώρηση του ΕΛΑΣ απο την πόλη με βάση την Συμφωνία στην Καζέρτα...... Ακολούθησε σφαγή Ελασιτών και Ανταρτοεπονιτών απο τον ΕΔΕΣ. Η Εθνική ενότητα έσπαγε κόκαλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η μάχη διεξήχθη επί 69 1/2 ώρας συνεχώς άνευ ανάπαυλας τινός των τμημάτων αμυνομένων σθεναρώς των θέσεών των, πλην όμως το όλον βάρος των επιθέσεων των ελασιτών αντιμετώπιζον 300 και μόνον άνδρες των λοιπών αποκρυβέντων εις οικήματα της πόλεως
...θα εκέρδιζον την μάχην εάν δεν είχον πτοηθεί εκ της αποκηρύξεώς των υπό της Κυβερνήσεως Καΐρου και κατά συνέπειαν της ευθύνης του δοσιλόγου

Νομίζω ότι ο Καζάκος επιχειρεί αυθαίρετα να συνδέσει στο θυμικό των ομοιδεατών του την ήττα των φασιστών στον Μελιγαλά με την μάχη των Θερμοπυλών. Τριακόσιοι ηρωικοί υπερασπιστές εναντίων πολυάριθμων βαρβάρων, θα κέρδιζαν και την μάχη αν δεν υπήρχε ο Εφιάλτης (η κυβέρνηση Καΐρου)

Ανώνυμος είπε...

Σωστό είναι το σκεπτικό σου για τον Καζάκο. Αυτή την σύνδεση προσπαθεί να κάνει αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ιστορικά φαίνεται να υπάρχουν δύο βασικά είδη δικαιώσεων (και με όσα εισαγωγικά θέλει ο καθείς).
Αυτή που επικρατεί ως κράτος (δικαίου ή όχι είναι άλλο πράγμα) που συνοδεύει όλη την προσδόκιμη ζωή των ανθρώπων... και άσε τους ιστορικούς να γράφουν, και εκείνη που επικρατεί ως "κράτος" προθέσεων.
Όταν μάλιστα το αδελφοκτόνο αιματοκύλημα αφήνει ανεξίτηλη ουλή για το μέλλον ενός καταδιαιρεμένου -εξ αρχής- λαού σε χώρα σταυροδρόμι που αλώνεται από ξένα συμφέροντα, τότε, η πρόγνωση (και τα σύμφωνα) για τις διεθνείς εξελίξεις κατέχει περίοπτο στρατηγικό σχεδιασμό, παρά η όποια τακτική συναισθηματική αντίδραση.
Υπήρχε ο Ποπώφ, απέπνεε κάτι "στρατηγικό" που έπρεπε να ανιχνευθή εγκαίρως πριν φθάσουν τα πράγματα στο "σβαρνουτ", γιατί ποτέ οι οποθενδήποτε σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω.
Αυτή η χώρα είναι μέρος ενός παγκόσμιου παζλ (για πολλούς, ακόμη και συμβολικούς λόγους).
Ο 20ς αιώνας δεν ήταν ο 19ς και 18ς, με ένταση "εργασίας" πολεμικής χειροδεξιοτεχνίας και ψυχικών χαρισμάτων.
Αυτά στον Μαραθώνα, ακόμη και στα Δερβενάκια.
Είπαν γιά τον Σιάντο: "ξεσκολισμένος πράκτορας των Άγγλων"...
Όλα ή τίποτε, όπως τώρα, δεν γίνεται όμως δουλειά έτσι.

Ανώνυμος είπε...

Aφήνουμε απο έξω τον Ποπώφ και την ΕΣΣΔ δεν υπήρχε λόγος να ρωτηθεί για τίποτα. Το 1943 αυτοδιαλύθηκε η Κ.Δ λόγω ....εθνικών ιδιομορφιών... δηλαδή λόγω Ερωκομμουνισμού. Απο το 1935 που άλλαξε η γραμμή για Σοσιαλφασισμό και έγινε Πολιτικά μέτωπα με την Σοσιαλδημοκρατία και τον Οπορτουνισμό το Δ.Κ.Κ δεν είχε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την λαοκρατία.... που σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει Σοσιαλισμός. Σοσιαλδημοκρατία και Οπορτουνισμός στον 1ο Π.Π πνίξανε όλες τις επαναστάσεις στο αίμα εκτος απο την Ρωσική που ο ΛΕΝΙΝ με τις Θέσεις του Απρίλη είπε τελειώσαμε με την φεουδαρχία έχουμε καπιταλισμό δεν μπήκε ποτέ στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την ανέτρεψε. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ της 6ης Ολομέλειας του 1934 μιλούσε για Δικτακτορία του Προλεταριάτου. Αυτό άλλαξε μετά το 1937 σύμφωνα με τον Χαρίλαο στην 3η Συνδιάσκεψη του 1950. Το 2ο και 3ο Γράμμα του Ζαχαριάδη μιλάνε για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ όπως και οδηγία της Διεθνής τον Σεπτέμρη του 1939. Στην 2η ΚΟΜΕΠ του 1942 υπάρχει το 3ο Γράμμα Ζαχαριάδη μαζί με άρθρο του Σιάντου που το βγάζει Σεχταριστικό. Φτιάχνοντας λοιπόν το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ότι ακολούθησε ήταν ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ όπως το ίδιο έγινε όπου δεν πέρασε ο Κόκκινος Στρατός. Αν το ΕΑΜ είχε φτιαχτεί στην Βάση Κοινωνικής Συμμαχίας ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ τον Οκτώβρη του 1944 θα είχανε πάρει την εξουσία την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί μετατρέποντας τον πόλεμο σε ΤΑΞΙΚΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Εγκλωβισμένοι όμως στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και στην Κυβέρνηση με τον ΠΑΠΑΤΖΗ στην λογική της Εθνικής Ενότητας.....και του σοσιαλισμού με στάδια..... δώσανε την δυνατότητα στην ενωμένη αστική τάξη και στους Συμμάχους της να αλλάξουνε για 52 μέρες τον συσχετισμό και να σφάξουνε τον λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ. Και κατόπιν το έγκλημα στην Βάρκιζα. Παραθέτω κομματικά ντοκουμέντα. Και όλος ο λαός να μας πει πάρτε την εξουσία και κάντε Σοσιαλισμό δεν γίνεται.... Πρέπει να μεσολαβήσει ένα .....αστικοδημοκρατικό στάδιο λύσης των εσωτερικών ζητημάτων και μετά με ομαλές ...δημοκρατικές διαδικασίες θα πάμε στον σοσιαλισμό. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ Συνδιάσκεψη ΠΕΕΑ λίγο πριν την Καζέρτα. ΟΙ Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας δεν ήτανε λάθος ήτανε μέσα στην πολιτική μας της Εθνικής ΕΝΟΤΗΤΑΣ...... Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ 7ο Συνέδριο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αμέσως μόλις υπογράφηκε η Βάρκιζα έγινε Κουρελόχαρτο. Ξεκίνησε η σφαγή του λαού Μονόπλευρος Ταξικός πόλεμος. Αλλαγή πορείας έγινε με την επιστροφή Ζαχαριάδη. Αν είχε πέσει όλο το βάρος στον ΔΣΕ θα είχαμε νικήσει. Καθυστερούσανε με νύχια και με δόντια με τις αυταπάτες τους. Και ήρθε να ολοκληρώση το Οπορτουνιστικό έγκλημα ο ΤΙΤΟ το 1948. Οσο για το όλα η τίποτα σίγουρα κάνεις πλάκα μετά απο όλα αυτά που γίνανε τότε τα υπόλοιπα με την ΕΔΑ...... και το τελείωμα το 1989 1991. Συμπέρασμα. Ο Λόγος ύπαρξης του ΚΚΕ είναι να ενώσει τον λαό σε ταξική βάση μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Και όσο θα έχουμε Καπιταλισμό θα συμμετέχει στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ απο θέσεις ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο 5:25 μ.μ και απαντώ αποκλειστικά στον Παναγιώτη.

Επαναλαμβάνω πως όταν κάποιος έχει την ευθύνη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που "ακολουθούν" και χιλιάδων που ακολουθούν, οφείλει πριν απ' όλα να σκέφτεται ΚΑΙ γεωπολιτικά.
Ο εμφύλιος δεν είναι παίξε γέλασε υπόθεση, είναι πολύ χειρότερος από ξένη εχθρική επίθεση, επειδή τα πρόσωπα μένουν στον ίδιο τόπο.
Σήμερα θα το προσομοιώναμε ακροθιγώς με τον κακό γείτονα.
Στην ευρύτερη οικογένειά μου αλληλοσφάχτηκαν, τι άλλο να πω.
Οι μεγάλες προσωπικότητες που σέρνουν και εμπνέουν τις λαικές μάζες δεν σημαίνει πως είναι αλάθητες.
Ουτε ο μεγαναπολέων, ούτε και αυτός ο μεγαλέξανδρος υπήρξαν τέτοιες, απλώς τους "βγήκαν" (περισσότερο ή λιγώτερο) συγκυριακά κάποια πράγματα.
Δεν αναφέρομαι εδώ στο δίκαιο της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά στην έλλειψη πρόγνωσης για το που οδεύει το πράγμα σε επίπεδο εξωτερικής κάλυψης... άνευ της οποίας δεν στέκεται μια ευάλωτη πανταχόθεν χώρα.
Φυσικά η Γιάλτα επηκολούθησε, δεν προηγήθηκε των όποιων (κρισιμώτατων) γεγονότων του 44, όμως, μεγάλα καράβια (διοικητικά) μεγάλες φουρτούνες λέει ο λαός.
Ο Στάλιν ενδιαφερόταν για την Πολωνία και αφηνε την Ελλάδα, αυτό είναι σαφές και καταγράφεται επίσης από τον Φαράκο στο βιβλίο του για τον Άρη, η διάλυση της κομιντερν το 43, που αναφέρεις, έκρουε κώδωνας.
Εν πάση περιπτώσει είναι ένα ζήτημα (ο ευρύτερος χειρισμός τότε εννοώ και τα εσωκομματικά αλληλοφαγώματα -Ούτε ψωμί ούτε νερό στον Μιζέρια) για το οποίο έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και από πρώτο χέρι μάλιστα.
Τώρα, απ' εκεί και πέρα, όταν βάλανε κάποιοι το κάρο (επιθυμία) εμπρός από το άλογο (προτσες), έχουν και την ευθύνη γιατί η Ελλάδα δεν έγινε (ως ισχυρή πολιτική χρησιμότητα για τους εργαζόμενους) πχ Ιταλία.
Όσο για το τελευταίο (ευρωέξοδος) που αναφέρεις, είναι το... magnus opus, γιαυτό άλλωστε αφήνουμε -προσώρας- το παρελθόν να "καθεύδει" και κυττάζουμε τι μπορεί να διασωθεί με ενότητα, μετά, ας ξαναρχίσουμε την ιστοριοδιφική... πριόνα.
Το αίμα άλλωστε νερό δεν γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Ξεκινάμε απο την διάλυση της Κ.Δ το 1943. Απο το 1935 με την αλλαγή γραμμής και τα πολιτικά μέτωπα μπήκανε οι βάσεις της Ηττας. Χαλάρωση ενιαίας καθοδήγησης και στην πορεία διάλυση λόγω Ευρωκομμουνισμού και προχωρόντας ακόμα ποιό πέρα διάλυση της ΟΚΝΕ και σχέδιο για μετατροπή του ΚΚΕ σε ομόσπονδο κόμμα. Με Κοινωνική Συμμαχία τον Οκτώβρη του 1944 θα είχαμε πάρει την εξουσία με τους Αγγλους να αδυνατούνε να έρθουνε. Για αυτό άλλωστε και χρειαζόντουσαν τις συμφωνίες. Η Γιάλτα ήτανε η μεγαλύτερη νίκη του Κ.Κ μέχρι τότε. Ο Καπιταλισμός που είχε προσπαθήσει να καταστρέψει την ΕΣΣΔ αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα του σε 9 χωρες που θα ήτανε περισσότερες αν δεν υπήρχανε Πολιτικά Μέτωπα. Ο ΑΡΗΣ διαγράφηκε στην 11η Ολομέλεια τον Απρίλη του 1945 στο όνομα της Εθνικής Ενότητας και του ...σοσιαλισμού με στάδια και κρατήθηκε μυστική. Αυτή δημοσιεύθηκε στις 16 ιούνη. Ο Ζαχαριάδης γύρισε απο 9χρονη ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ στις 30 Μάη του 1945. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αφήνω τον ....φαράκο ασχολίαστο....Το 1991 είναι σημείο καμπής για το ΚΚΕ και ασφαλώς γίνεται νερό το αίμα. Η Ανατροπή του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και αλλού με την εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού απο το 1956 και όλα όσα γίνανε μέσω των ΕΑΜ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ για την διαλυση του ΚΚΕ δεν το ξεχνάμε με τιπότα. Διαχωρισμός δεξιός αριστερός μέσα στην κοινωνία Τέλος. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. Ταξική ενότητα λοιπόν και Λαική συμμαχία για προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Εξοδος απο την Ε.Ε αποκομένη απο την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής δηλαδή επιστροφή στον Εθνικό καπιταλισμό είναι για τον λαό ίδια καταστροφή με την σημερινή. Το επιδιώκουνε τμήματα της Αστικής Τάξης Εθνικιστές και Φασίστες. Αυτά ειναι τα συμπεράσματα απο το παρελθόν ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η Αστική Τάξη Αγγλόφιλη και Γερμανόφιλη απο το 1943 ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ έκανε Ενιαία φτιάξανε τα Τάγματα σαν την άμυνα του Καπιταλιστικού κόσμου μετά την συντριβή στο Στάλιγκραντ και την ήττα που ερχότανε. Το ότι ήτανε μονόπλευρος η ευθύνη δεν βαραίνει τους Αστούς Αυτοί δουλεύανε σαν ΤΑΞΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω να αντείπω κάτι συγκεκριμένο σε αυτά που αναφέρεις Παναγιώτη, και δεν έχω και λόγο δηλ.
Μόνο στέκομαι λίγο στον "εθνικό καπιταλισμό".
Ονόμασέ τον όπως θέλεις εσύ (πέστον κομμουνισμό), αρκεί να είναι εθνικός.
Μας έχουν βάλει στο μάτι πολλοί... ξενοξερογλυφόμενοι, εαν εννοείς τι εννοώ.

Ανώνυμος είπε...

Εγω το ονομάζω Σοσιαλισμό σαν αυτό που εφαρμόσανε οι Μπολσεβίκοι στην ΕΣΣΔ με απόλυτη επιτυχία οσο ήτανε στην εξουσία. Το οτι υπάρχουνε Ενδοιμπεριαλιστικές διαφορές ματαξύ ΗΠΑ Ε.Ε ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ το γνωρίζω. Για αυτό μιλάω για Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής γιατι δεν διαλέγω ιμπεριαλιστή. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

Βασίλης είπε...

Θοδωρή λες: "Ανακαλύφθηκαν θύματα εκεί που δεν υπήρχαν και γεννήθηκαν ήρωες δίχως να τους έχει γεννήσει μάνα. Φτιάχτηκαν μέχρι και τάφοι με ονόματα που δεν είχαν καμμιά σχέση με τα γεγονότα". Σε καμιά καινουρια ανάρτηση (ή και εδώ) δώσε κανένα στοιχείο γι 'αυτά ή καμία παραπομπή.

Απρίλιος είπε...

''χρωστατε χαρη'' λεει ο αλλος ...ποιος ξερει τι φανταζεται...οποιο κουμπι και να πατησεις τα ιδια παυλοφικα σαλια...κι εδω κι αλλου...ας ειναι

Ανώνυμος είπε...

Οταν λες οτι ο ΕΛΑΣ σκότωσε αιχμαλώτους την στιγμή που έχουνε γίνει τα έγκλήματα απο το Καπιταλιστικό κράτος μια χαρά ήτανε η απάντηση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απέθαντος είπε...

Μακεδόνα, πάλι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε; Δεν πειράζει, ξυδάκι!

Unknown είπε...

Μία ακόμη ''ακολουθία'' αναρτήσεων με πολύ ενδιαφέρον και προσεγμένο περιεχόμενο.
Με αφορμή, όμως, τα όσα παραθέτει ο ''ανώνυμος'' (κατά κύριο λόγο), καταγράφω και ορισμένες επισημάνσεις από μέρους μου.
Πρόκειται, κατ' αρχάς, για εσφαλμένη αντίληψη η εκκίνηση μίας τοποθέτησης από τη μη εξέταση του δίκαιου ή άδικου χαρακτήρα της εκάστοτε ανάληψης στρατιωτικού χαρακτήρα δράσης. Οι δυνάμεις των ΚΚΕ/ΔΣΕ ανέλαβαν τη διεξαγωγή ενός επιβεβλημένου, δίκαιου και ταξικού πολέμου, ως φορείς των νέων επαναστατικών ιδεών και της συνολικής κοινωνικής προόδου. Εάν, δε, σε βασικό κριτήριο κρίσης επ' αυτού του θέματος αναχθεί το εύρος των συνεπειών (αριθμός νεκρών κτλ.) τότε η όποια ανάλυση θα καταπέσει στο επίπεδο της ''ιστοριογραφίας'' την οποίαν εκπροσωπούν ''ακαδημαϊκοί'' τύπου Καλύβα - Μαρατζίδη. Βάσει αυτού θα ''οφείλαμε'' να κρίνουμε σαν ''ατελέσφορο'' ή και ''επιζήμιο'' τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις της τριπλής φασιστικής κατοχής, εξαιτίας του αριθμού των νεκρών των μαχών, των αντίστοιχων αντιποίνων κ.ο.κ.
Εκτός όμως της τοποθέτησης επί της ερμηνείας των ιστορικών γεγονότων, ας εξεταστούν και ορισμένα στοιχειώδη δεδομένα επί των γεγονότων καθαυτών. Και μάλιστα, υπό το πρίσμα των τότε συνθηκών, όχι με βάσει τις σημερινές εκτιμήσεις και τη σημερινή γνώση της έκβασης. Τα γεγονότα, λοιπόν, είχαν ως ακολούθως: ήδη προ του χρόνου της απελευθέρωσης, αστικές δυνάμεις, σε συνέργεια άλλοτε με τις εγχώριες κατοχικές δυνάμεις άλλοτε με τις βρετανικές, οργάνωναν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (με ιδιαίτερη ένταση από το 1943). Αλλά και κατά τα επόμενα έτη, κομμουνιστές και πολλοί άλλοι εαμίτες αγωνιστές υπέστησαν την άκρατη βία των αστικών θεσμών και των διαφόρων παρακρατικών συμμοριών: πράξεις εκτελέσεων, εκτοπίσεων, βιασμών κ.ά. Έναντι αυτών των εξελίξεων, τα καθοδηγητικά όργανα του ΚΚΕ (έχοντας, βέβαια, εσφαλμένη στρατηγική στην αρχική φάση, γεγονός που κατέληξε σε πολύ κρίσιμες καθυστερήσεις) τι θα ''όφειλε'' να πράξει;
Επιπλέον, αναφορικά με το επιχείρημα για τη ''λελογισμένη κρίση επί των διεθνών συσχετισμών κλπ.'', ούτε ο διεθνής ούτε ο εσωτερικός συσχετισμός δυνάμεων υπήρξε δεδομένος και, οπωσδήποτε, αρνητικός για το μέρος του ΚΚΕ. Αντιθέτως: επικράτηση και διαμόρφωση νέων σοσιαλιστικών κρατών, ισχυροποίηση της θέσης της ΕΣΣΔ, ευρεία αποδοχή και επιρροή του ΕΑΜ αλλά και του ΚΚΕ (μεταξύ άλλων, βλ. και το πλειοψηφικό ποσοστό της αποχής στις εκλογές του 1946, ύπαρξη οπλισμένων τμημάτω κλπ. Κατά συνέπεια, όπως κρίνω τουλάχιστον βάσει των ανωτέρω, δε διαφαινόταν ''βέβαιη'' η έκβαση με την ήττα του 1949. Κατά τα πρώτα έτη των συγκρούσεων, οι δυνάμεις του ΔΣΕ σημείωσαν και πλήθος στρατιωτικών επιτυχιών. Εξάλλου, εάν η επιρροή και οι δυνατότητες των ΚΚΕ/ΔΣΕ ήταν τόσο περιορισμένες δε θα συνέτρεχε η ανάγκη ''προσφυγής'' στη βάναυση ιμπεριαλιστική ''συνδρομή'' Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

4.27 Θα μου επιτρέψεις μια παρατήρηση Σύντροφε.. Αν απο το 1945 46 είχαμε ρίξει όλο το βάρος στον ΔΣΕ το αποτέλεσμα κατα την γνώμη μου θα ήτανε νικηφόρο. Δεν μπόρεσε να γίνει γιατί η Στρατηγική του Κόμματος ήτανε λανθασμένη και συνέχιζε να υπάρχει το ΕΑΜ με Χαρακτήρα πολιτικού μετώπου με τις αυταπάτες που είχανε για ομαλότητα μαζί βέβαια και με την πρώην ηγεσία του ΚΚΕ καθυστερούσανε γιατί δεν πιστεύανε στην σύγκρουση Το Αστικό κράτος το εκμεταλεύτηκε στο έπακρο για να προλάβει να οργανωθεί. Οταν πλέον το Αστικό κράτος το 1947 ήτανε έτοιμο πέρασε σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Παρόλα αυτά αν δεν είχε κλείσειτα σύνορα ο ΤΙΤΟ το 1948 θα είχαμε διαφορετική εξέλιξει. Συμπέρασμα δικό μου Αν έχεις μπλέξει με Πολιτικό μέτωπο και οχι Κοινωνική συμμαχία να μπορέσεις να συνδέσεις τον Απελευθερωτικό αγώνα με τον Ταξικό πόλεμο η ήττα είναι νομοτέλεια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Το ποιές ήτανε οι δυνατότητες του ΔΣΕ το εξηγούνε στα απομνημονεύματα τους Αβέρωφ και οι Στρατηγοί Τσακαλώτος και Ζαφειρόπουλος. Το παραμύθι του χαμένου απο την αρχή αγώνα είναι είναι ...εργο... των Παρτσαλίδη...Βαφειάδη... και Σία... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Unknown είπε...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου. Κατέγραψα μία τοποθέτηση - απάντηση σε έτερο σχολιαστή, ο οποίος αναπαρήγαγε γνωστά ιδεολογήματα.

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Ορέστη ο Ριζοσπάστης είναι του 1991 με την ανατροπή η έχω λάθος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Πάντα ο αγώνας ήταν ταξικός και όσοι αυτό το αρνούνται καλλιεργούν την λήμη στα μάτια τους.
Ακόμη και το 21 υπήρχε "στόφα" κοινωνικών αγώνων και όσοι είναι διαβαστεροί γνωρίζουν τι θα μπορούσε να παίξει εάν ο Οικονόμου τα κατάφερνε στην Ύδρα, μια Ύδρα που... εν τη παλάμη και ούτω ποιήσωμεν και δεν... πρόκαμε πάντα. Και αυτός ο Κολοκοτρώνης εξέφραζε τα λαϊκά συμφέροντα, όχι τα κοτζαμπάσικα, έβαζε όμως (ως ισορροπιστής) πάνω απ' όλα τον μεγάλο στόχο.
Το ζήτημα είναι πως σήμερα οι τάξεις δεν είναι οι τάξεις του παρελθόντος.
Τότε, οι εργαζόμενοι, ήσαν σε επαφή με το αντικείμενο της εργασίας τους και είχαν την "πατίνα" της ιδιοκτησίας του για διεκδικήσεις και αγώνες.
Σήμερα, υπάρχει επαφή (στην πλειονότητα) με τις... έγγραφές και τις οθόνες, η ξένωση.
Παραζαλισμένη μικρομέγαλη γραφειοκρατία, εξαρτημένοι υπάλληλοι μεταπρατών ξένων βασικά προιόντων (μαζί με τα "αφεντικά" τους), λαιφ σταιλ, φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αθλοπαιδιές-παραγοντισμός... συνταξιούχοι, θεσμικοί "στυλοβάτες", και λοιπαί δυνάμεις.
Από την άλλη ελάχιστοι (πλέον) αγρότες, χρήσιμοι ελεύθεροι επαγγελματίες (με υπηρεσίες όμως προς στην αλλόκοτη αυτή αντιπαραγωγική αστική μάζα) και προϊούσα εργατική τάξη αλλοδαπών.
Αυτή είναι η, εξ ύψους, πραγματική εικόνα.
Η χώρα οικονομικά και ηθικοπνευματικά γενοκτονείται, πωλείται για 100 χρόνια, οι νέοι δεν μπορουν πλέον να κάνουν παιδιά, ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες φρονούν πως κακώς το ελληνικό κράτος κατέχει περιουσία (από την οθωμανική περίοδο) και αυτή πρέπει επομένως να ιδιωτικοποιηθεί!
Δηλαδή για μερικά δισ να πωληθή όλη η Ελλάδα.
Οι... πατριώτες από την μια πλευρά αμύνονται του πατρίου εδάφους που όμως προσφέρουν ασμένως στην διαλυτική ΕΕ, και οι υπερασπιστές των εργατικών συμφερόντων ψάχνουν με το κερί να βρούν εργάτες προιόντων για να παραλάβουν το μήνυμα.
Σε αυτήν την μοναδικής (μοναδικής) κρισιμότητας περίοδο τα "ξίφη" μάλλον πρέπει να παραμένουν (δημοσίως) μέσα στα θηκάρια, αυτή είναι η σοφώτερη επιλογή.
Θα μπορούσαν πολλά να ειπωθούν ως επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, δεν οφελούν αυτήν την ώρα.

Over and out.

Ανώνυμος είπε...

"ωφελούν"

Unknown είπε...

Ναι Παναγιώτη. Πρόκειται για το (ιστορικό) πρωτοσέλιδο αμέσως μετά την απόφαση επίσημης διάλυσης της ΕΣΣΔ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ Τάξεις εξακολουθούνε να υπάρχουνε στην Ελλάδα ο Καπιταλισμός είναι στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο απο το 1919 με την Εκστρατεία στην Ουκρανία η Αστική Τάξη συμμετέχει συνειδητά στις διεθνείς συμμαχίες της στα πλαίσια της Ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ταυτόχρονα τμηματά της τους πέφτει στενός ο Κορσές της Ε.Ε και του Ευρώ και επιθυμούνε επιστροφή στων Εθνικό καπιταλισμό και με τους Ιμπεριαλιστές Ρωσίας Κίνας. Πολιτικά αυτό εκφράζεται απο Εθνικιστικές Φασιστικές Οπορτουνιστικές δυνάμεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απρίλιος είπε...

Απεθαντε αντι για ξυδια και ξοδια κοιτα τα χαλια σου και οσων υπερθεματιζουν ηρωικα πισω απο ενα πληκτρολογιο για σφαγες και πλειοδοτειτουν ποιος θα φανει πιο ακαμπτος -σαν πτωμα- και ποιος θα πρωτοπει το ποιημα...οι χειροτεροι χουλιγκαν ειναι λιγοτερο θλιβεροι,δε βαριεσαι χαμενος κοπος.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα περιμένουμε να μας πεις κάτι για τα εγκλήματα των Ταγματαλητών κάτω απο την Σημαία της Αστικής Τάξης Γερμανών και Αγγλων Ιμπεριαλιστών. Και το κεράκι να ανάψεις που δεν είχαμε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό. Θα είχανε τελειώσει όλα την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί απο την κάθε πολη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γιώργος είπε...

Με αφορμή το σχόλιο του Παναγιώτη '' Λέει ο Χαρίλαος στην 3η Συνδιάσκεψη του 1950. Τρεις φορές διαλύσαμε τον Προδοτικό Στρατό του Ψαρρού και τις τρεις μας βάλανε να τον βοηθήσουμε να τον ξαναφτιάξει ζητώντας συγνώμη..... " θα πρότεινα στον Θοδωρή να το έψαχνε το θέμα για το Σύνταγμα Ψαρρού.
Ηταν το Σύνταγμα προδοτικός Στρατός και εάν ναι γιατί ;
Το επιχείρημα που πιθανόν να αντιτάξει ο Παναγιώτης για το τι έκαναν οι Δεδούσης και Καπετζώνης μετά την διάλυση του Συντάγματος δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό ως προδοτικό.

Αναμένω με μεγάλο ενδιάφερον, εάν τελικά βρει τον χρόνο να ασχοληθεί, το συμπέρασμα του Θοδωρή.

Κατά την άποψη μου το θέμα έχει πολύ μεγάλον ενδιάφερον και οι εξηγήσεις μάλλον πρέπει να αναζητηθούν στο πρίν (Μεσοπόλεμο) το μετά ( Εμφύλιο)και το διεθνές πλαίσιο (Τεχεράνη, Γιάλτα,Τίτο κλπ)

Ανώνυμος είπε...

Γιώργος. Η Ομιλία του Χαρίλαου το λέει στην 3η Συνδιασκεψη του 1950 με τον Απολογισμό της Δεκαετίας.Θα στο εξηγήσω με το δικό μου σκεπτικό. Η Κ.Δ απο το 1935 και το ΚΚΕ μετά το 1937 δεν είχανε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την ...λαοκρατία... που σημαίνει ένα ποιό δημοκρατικό Αστικό κράτος. Ετσι αγνοηθήκανε το 2ο και 3ο Γράμμα Ζαχαριάδη για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η οδηγία της Κ.Δ τον Σεπτέμβρη του 1939 γιατί ήτανε ....σεχταριστικά..... Αποτέλεσμα το ΕΑΜ δεν φτιάχτηκε σαν Κοινωνική Συμμαχία Εργατών Αγροτών αλλα σαν ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΟ. Την διαφορά σίγουρα την καταλαβαίνεις. Είχανε προτείνει την προεδρία στον .....ΠΑΠΑΤΖΗ....που απλά αρνήθηκε. Αρα ούτε υποψία για Κομμουνιστικό ΕΑΜ και ΕΛΑΣ. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω για το αντίθετο. Διάλυση ΟΚΝΕ 1943 και όλα τα ντοκουμέντα της εποχής δείχνουνε οτι είχανε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ....τους το Χάλασε ο Ζαχαριάδης και το Κάνανε το ....1956.... Οπως καταλαβαίνεις όποιος ήθελε να συμμετέχει μπορούσε ελεύθερα. Ψαρρός Ζέρβας ήτανε Συγκοινωνούντα δοχεία με τα Τάγματα ασφαλείας με Γερμανούς και Αγγλους. Η Αστική τάξη και τα δυο τμήματα της μετλα την ήττα σε Στάλιγκραντ Κούρσκ κάνανε συνειδητά ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ολοκληρωτικό και ενιαία. Τώρα για Γιάλτα Τεχεράνη που λές προφανώς οτι μοιράστηκε ο κόσμος δεν ισχύει. Ο Καπιταλισμός στην Ευρώπη είχε προσπαθήσει να καταστρέψει την ΕΣΣΔ με όχημα τον Χίτλερ και όχι μόνο δεν το κατάφερε αλλα βρέθηκε να έχει χάσει 9 χώρες που θα ήτανε περισσότερες αν η Κ.Δ είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και δεν είχε διαλυθεί το 1943 Λόγω ....Εθνικών ιδιομορφιών.... Αυτό όμως προυπόθετε να μην είχανε διαστρεβλωθεί οι ΕΛΙΓΜΟΙ που σωστά έκανε η ΕΣΣΔ απο τα Κ.Κ στις άλλες χώρες που μπήκανε κάτω απο ξένη Σημαια διαλέγοντας Ιμπεριαλιστη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Καπετζώνης και Δεδούσης δεν κάνανε εγκλήματα στα χωριά μόνο μετά την διάλυση. Υπάρχουνε εγκληματικές ενέργειες και πριν και ήτανε ο λόγος που τους διαλύσανε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Υποδιοικητής του 5\42 Συντάγματος του Ψαρρού Λαγγουράνης στις 5 Απρίλη του 1944 προσχώρησε στον ΕΛΑΣ καταγγέλοντας τον Δεδούση για σφαγές στα χωριά. Μια βδομάδα μετά ο ΕΛΑΣ διέλυσε το Σύνταγμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Απο την Σελίδα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τον Σπύρο Τσώνο ή Τσιώνο, δε νομίζω ότι ο λιθοξόος ξέχασε να γράψει το 1. Νομίζω ότι στη φώτο απλά αυτό κρύβεται πίσω από ένα χορταράκι. Η ίδια φώτο κυκλοφορει φωτοσοπαρισμένη, χωρις το χόρτο, ώστε να μοιάζει ότι γράφει ετών 4. Θα έχει ενδιαφέρον να βρούμε μία διαφορετική φώτο του μνήματος. Πάντως σε βίντεο που βρήκα με τη στήλη των ονομάτων αναφέρεται ως Σ. Τσώνος ετών 41.

Σακης μητροπετροβας είπε...

Κοίτα μια καινούργια φωτογραφία των μνήματων.. Θα δεις τι σχήμα κ τι χρώμα έχουν τα, μνήμα τα.. Τα γνήσια.. ΚΟΊΤΑ ΤΏΡΑ ΤΑ, ΜΑΪΜΟΎ ΘΎΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΠΡΟΥΣ.. ΜΑΪΜΟΎ ΘΎΜΑΤΑ ΜΕ ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΈΝΑ ΧΡΌΝΙΑ.. ΓΙΑ ΝΑΔΙΞΟΥΝ ΌΤΙ Ο ΕΛΑΣ ΣΚΌΤΩΣΕ ΠΑΙΔΙΆ.. Ο ΚΑΨΑΣΚΗΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΒΡΉΚΕ ΠΑΙΔΙΆ ΠΟΥ Α ΝΈΣΥΡΕ ΤΑ ΠΤΏΜΑΤΑ ΟΎΤΕ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΑ.. ΑΛΛΆ ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΑ.. ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΔΟΣΙΛΟΓΑ ΦΊΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΤΏΜΑΤΑ..
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΌ ΤΑ ΤΆΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΊΤΕ ΕΝΕΡΓΩΝΤΑΣ ΜΌΝΑ ΤΟΥΣ ΕΊΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΊ.. Κ ΟΙ ΣΎΜΜΑΧΟΙ Κ Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΤΑ ΑΝΑΚΥΡΗΞΕ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ. ΠΉΡΑΝ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΆΞΙΖΕ.. ΌΤΙ ΕΊΠΕ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗ ΦΩΤΙΆ Κ ΤΣΕΚΟΎΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ.