Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

16 Οκτωβρίου 2015

Φοβού τους σοφούς και πόρισμα φέροντας

Τη διάλυση του όποιου ψήγματος δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα είχε απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση επιφέρει το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Οκτώβρη.

Η «νέα αρχιτεκτονική» του συνταξιοδοτικού συστήματος παραδέχεται κυνικά στο πόρισμα της Επιτροπής ότι «καμία λύση δεν είναι ανώδυνη» και προτείνει ένα «διανεμητικό σύστημα εικονικών λογαριασμών καθορισμένων εισφορών υποστηριζόμενο από μια εθνική (κοινωνική) σύνταξη και ένα κεφάλαιο για την εγγύηση της βιωσιμότητας του συστήματος». Με την καθιέρωσή της η εθνική σύνταξη θα αποκτήσει «αυτοτέλεια» και θα «αποχωριστεί» από το πλαίσιο των ασφαλιστικών (αναλογικών) παροχών του κάθε φορέα. Επάνω σε αυτό το σύστημα θα προστίθεται η βασική σύνταξη που θα δίνεται σε όσους συμπληρώνουν τα 67 χρόνια.

Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος χαμογελάει, χαμένος στον κόσμο του.
Η "επιτροπή σοφών" συστάθηκε από δώδεκα άτομα που διάλεξε ο ίδιος.

Ουσιαστικά, με την πρόταση αυτή ο ασφαλισμένος θα ξέρει μόνο πόσα θα πληρώνει και ποτέ πόση σύνταξη θα λάβει. Το σύστημα ουσιαστικά θα ανατρέχει στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου καθ” όλη την περίοδο του εργάσιμου βίου του για να αναζητήσει αρχική περίοδο με χαμηλές αμοιβές -άρα και εισφορές- περίοδο εκτεταμένης ανεργίας -άρα καθόλου εισφορές- περιόδους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις -άρα μισές εισφορές- με αποτέλεσμα η τελική του σύνταξη να μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα. Υπό αυτό το πρίσμα το πόρισμα προτείνει να επιτρέπεται η «ελαστική συνταξιοδότηση», να επιλέγει δηλαδή με το «πιστόλι στον κρόταφο» ο ίδιος ο εργαζόμενος τη στιγμή της συνταξιοδότησής του, δηλαδή να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα προκειμένου να μπορέσει να συμπληρώσει κάπως τη σύνταξη-«επίδομα πτωχοκομείου».
  • Για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το «προσδόκιμο ζωής».
  • Επίσης η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται μόνο για τους απολύτως εξαθλιωμένους και πιο συγκεκριμένα για «όσους αδυνατούν να εισφέρουν για κοινωνικούς λόγους που αναγνωρίζεται ότι χρήζουν προστασίας».
  • Προτείνεται μια εθνική – κοινωνική σύνταξη για τα «άτομα που βρίσκονται κάτω από ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης», ίσα δηλαδή για να μην εξαθλιώνονται εντελώς. Η «εθνική και η αναλογική σύνταξη θα σχεδιαστούν ως δίδυμο», με την πρώτη να κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της δεύτερης και τα μέλη της οικογένειας. Επίσης η εθνική σύνταξη θα πρέπει «να μειώνεται προοδευτικά ανάλογα και με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου», με τελικό αποτέλεσμα βέβαια τη δραστική μείωση της σύνταξης.
  • Ακόμη προτείνεται η «καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, για παλιούς και νέους ασφαλισμένους» καθώς και «ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στο νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους». Δηλαδή ο πέλεκυς των περικοπών θα πέσει και στους προ του 1993 ασφαλισμένους και στους μετά το 1993, αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.
Επιπλέον, το πόρισμα εισηγείται τη δημιουργία ενός εθνικού φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα, εισηγείται ότι ο «στόχος θα πρέπει να είναι ένας εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση), μετά από ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης. Στην προοπτική αυτή, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετεξελίσσεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία εξαίρεση, γιατί διαφορετικά το εγχείρημα της ενοποίησης θα υπονομευθεί στο σύνολό του», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. Φυσικά, με το ενιαίο αυτό ταμείο οι μειώσεις σε συντάξεις και παροχές θα οδεύσουν ενιαία προς τα κάτω.

Ως «αποκλίνουσα άποψη» στο πόρισμα προτείνεται η δημιουργία 3 Ταμείων: Μισθωτών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών σε συνδυασμό με «ανακαθορισμό των ήδη χορηγηθεισών συντάξεων».

Μιλτιάδης Νεκτάριος, ένας από τους δώδεκα "σοφούς": πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής,
και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών(*).
Δηλαδή: κάποιος που ζη από την ιδιωτική ασφάλιση, γνωμοδοτεί για το καλό τής δημόσιας. Σοφός ο Κατρούγκαλος!

Παράλληλα, στο πόρισμα εμπεριέχεται το ότι το σύστημα μπορεί να έχει «ενσωματωμένους σταθεροποιητές» για την περίπτωση αρνητικών εξελίξεων σε δημογραφικές ή οικονομικές παραμέτρους, δηλαδή οι περικοπές θα γίνονται αυτόματα από τους σταθεροποιητές.

Για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του συστήματος, το πόρισμα υποστηρίζει ότι απαιτούνται «λύσεις-σοκ», όπως η δημιουργία ενός «αποθεματικού» μέσα από την επιβολή φόρων και την «ενεργητική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων», δηλαδή να επενδυθούν πάλι σε όφελος του κεφαλαίου τα αποθεματικά, η κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που έγιναν με τον ιδρώτα των ασφαλισμένων.

Στο Παράρτημα του Πορίσματος αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις περιγράφεται η ίδρυση ενός νέου ταμείου επικουρικών συντάξεων με τη λειτουργία του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπου δεν υφίσταται «κρατική εγγύηση των παροχών». Ουσιαστικά, η επικουρική σύνταξη όπως την γνωρίσαμε καταργείται σταδιακά και στη θέση τους μπαίνουν τα «Ανοιχτά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης», που θα είναι ιδιωτικοποιημένα, για όσους έχουν και μπορούν.


(*) Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών: Ανώνυμη Εταιρεία που στήθηκε για να διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, άρα έχει οπωσδήποτε ευθύνη για την εξάχνωση αυτών των αποθεματικών. Ο Νεκτάριος διετέλεσε πρόεδρός της την περίοδο 2000-2004.


---------------------------------------------------
Σημείωση ιστολογίου

Αν και ο τίτλος τού σημερινού σημειώματος είναι δικός μου και οι συνοδευτικές φωτογραφίες επιλογή μου, το παραπάνω κείμενο είναι αντιγραμμένο από το πόρταλ 902.gr. Δυστυχώς, αναγκάζομαι σήμερα να το ρίξω στην αντιγραφή επειδή ξόδεψα βλακωδώς τον διαθέσιμο χρόνο μου γράφοντας παρορμητικά ένα άλλο κείμενο με θέμα τα επεισόδια που προκάλεσαν χτες οι φασίστες χρυσαυγήτες βουλευτές μέσα στον "ναό της δημοκρατίας". Ευτυχώς, κάποια στιγμή συνήλθα και έσβησα δουλειά δυο ωρών, συνειδητοποιώντας -έστω και αργά- δυο πράγματα: (α) τα χρυσαυγήτικα καραγκιοζηλίκια δεν αξίζουν παραπάνω από λίγες λέξεις στα "Σαββατιάτικα" και (β) δεν έπρεπε να επιτρέψω στον εαυτό μου να κάνει το χατήρι στους φασίστες να περάσει η παρελκυστική τους τακτική, η οποία συνίσταται στο να δίνουν στον κόσμο ένα θέμα της πλάκας να τον απασχολεί ενώ πίσω από την πλάτη του περνούν φοβερά και τρομερά αντιλαϊκά μέτρα, όπως το ασφαλιστικό. 

4 σχόλια:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος χαΖογελάει, χαμένος στον κόσμο του.
Η "επιτροπή σοφών" συστάθηκε από δώδεκα άτομα που διάλεξε ο ίδιος.

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Μεγάλο @ρχίδι ο Κατουρόγαλος!!

Ανώνυμος είπε...

Σχετικα με τα πευματικα περριτωματα του αδολφου καλως και δεν συνεχισες.Με τις συνταξεις παλι δεν βρεθηκε καποιος ελαχιστα λογικος να τους πει οτι ασφαλιστικο συστημα χωρις ασφαλισμενους και εργαζομενους δεν εχει εφευρεθει εντος του γαλαξια , εκτος ελλαδος???Αυτη η νυφιτσα και μονον ,ο νεκταριος και μονο που τον λενε σοφο καταλαβαινεις για τι σκατα επιτροπη προκειται και τι εχουν στο μυαλο τους οταν μιλανε για συνταξεις και τις συνδεουν με το προσδοκιμο ζωης.Ελπιζουμε οτι το προσδοκιμον ζωης επιτροπης και μελων να ειναι μεχρι δημοσιευσεως του παροντος.

Ανώνυμος είπε...

1.) Τσίπρας: Θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες από το υστέρημά μας

2.) Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους Εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας .... ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι .... εκκρεμεί η ..... απάντησή τους για το θέμα αυτό !!!!


{[1.)+2.)]=3.)} Hey Boys ! Fuck All You !!! Hey Bastards !