Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

13 Οκτωβρίου 2015

Πλαστικό χρήμα; Γιατί;

Θά 'θελα νά 'ξερα ποιος διεστραμμένος νους σκέφτηκε το τελευταίο τερτίπι τού περίφημου ελέγχου κεφαλαίων (κάπιταλ κοντρόλ, που λέμε στην Ελλάδα), σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να σηκώνουν από τους λογαριασμούς τους 420 ευρώ μετρητά κάθε βδομάδα αλλά μόνο 150. Τα υπόλοιπα θα έχουν δικαίωμα να τα ξοδεύουν μόνο με κάρτα.

Όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το μέτρο εντάσσεται σε μια γενικώτερη προσπάθεια να επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος από τους έλληνες, οι οποίοι είναι μαθημένοι να πληρώνουν με ρευστό. Πώς να το κάνουμε; Ο έλληνας γουστάρει να βγάζει το μπαγιόκο από την τσέπη με το ένα χέρι, να φτύνει τα δάχτυλα του άλλου χεριού και να αρχίζει το μέτρημα... Ε, ντροπή πια! Έτσι θα γίνουμε ευρωπαίοι; Με το να μας βλέπουν οι ευρωπαίοι και να γελάνε;

Η προπαγάνδα περί πλαστικού χρήματος από το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής "Αυγής"...

"Μα καλά", θα αναρωτηθείτε τώρα, "έχουμε λύσει τα άλλα τα προβλήματά μας και δεν έχει άλλη κάψα η κυβέρνηση;" Όχι, φυσικά. Η βασική δικαιολογία τής κυβέρνησης είναι ότι η χρήση πλαστικού χρήματος επιτρέπει τον έλεγχο της κίνησης του χρήματος και αποτρέπει την φοροδιαφυγή. Καλή δεν είναι ως δικαιολογία; Πολύ καλή. Κι εσείς συμφωνείτε, ε; Μπράβο σας!

Μπα, π' ανάθεμά σας, κουκούτσι μυαλό δεν έχετε; Βρε σεις, δεν είπαμε πιο πάνω ότι το μέτρο ισχύει για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους; Αυτουνών την χρηματική ροή θέλει να ελέγξει η κυβέρνηση; Αυτουνών την φοροδιαφυγή θέλει να πατάξει; Ήμαρτον, δηλαδή! Μα, το κράτος ξέρει γι' αυτούς και το πόσα παίρνουν και το πότε τα παίρνουν, αφού αυτό είναι ο εργοδότης τους!

Θα μου πείτε ότι δεν είναι η φοροδιαφυγή αυτών το πρόβλημα αλλά εκείνων από τους οποίους αυτοί ψωνίζουν μέχρι σήμερα δίχως απόδειξη, διότι -υποτίθεται πως- ο μπακάλης της γειτονιάς θα υποχρεωθεί να κόψει απόδειξη αν τον πληρώσεις με κάρτα, ακριβώς για να δικαιολογήσει την είσπραξη. Κι εγώ θα σας απαντήσω: τρίχες! Και, μάλιστα, τρίχες κατσαρές, από εκείνες που δεν ισιώνουν με τίποτε, διότι: (α) ποιός θα κάνει έλεγχο, αφού οι εφορίες και οι πάσης φύσεως ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι μισοδιαλυμένοι; (β) πώς θα κάνει έλεγχο, αφού η απόδειξη της κάρτας δεν είναι απαραίτητο να αντιστοιχεί σε συγκεκριμμένη απόδειξη πώλησης (π.χ. έχω δικαίωμα να πληρώσω την μισή αξία τής συναλλαγής με κάρτα και να δώσω τα υπόλοιπα μετρητά) ενώ δεν απαγορεύεται να ζητήσω από τον μπακάλη μου να μου χτυπήσει μια κάρτα 200 ευρώ και να μου δώσει το διακοσάρι στο χέρι επειδή ξέμεινα από ρευστό (χρόνια πελάτης του είμαι, θα με εξυπηρετήσει κι εγώ θα του δώσω 2-3 ευρώ να του καλύψω την προμήθεια που θα του πάρει η τράπεζα).


Ας σοβαρευτούμε λίγο. Είναι σαφές ότι το εν λόγω μέτρο δεν έχει καμμιά σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν ξέρω πόσο συνωμοσιολογικός θα ακουστώ αλλά το διεστραμμένο μου μυαλό ταξιδεύει σε άλλους προορισμούς, λιγώτερο ή περισσότερο σοβαρούς:

(α) Η αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος συνεπάγεται αυξημένα έσοδα για τις τράπεζες. Μη ξεχνάμε ότι οι τράπεζες εισπράττουν ετήσια προμήθεια 20+ ευρώ για κάθε πιστωτική κάρτα που κυκλοφορεί αλλά και προμήθεια 1,5% (κατά μέσο όρο) από κάθε συναλλαγή που γίνεται με πλαστικό χρήμα. Να κάνουμε λίγες πράξεις; Ας υποθέσουμε ότι 2,5 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι διακινούν με κάρτα από 300 ευρώ τον μήνα έκαστος, όπερ 2,5 επί 300 ίσον 750 εκατομμυριάκια επί 1,5% προμήθεια ίσον 11,25 εκατομμύρια στα ταμεία των τραπεζών κάθε μήνα, ήτοι 135 εκατομμυριάκια ετησίως. Συν 2,5 εκατομμύρια κάρτες, προς ένα εικοσάρικο ετήσια συνδρομή εκάστη, άλλο ένα πενηντάρι. Το όλον 185 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Καθόλου άσχημα, ε; Πα μαλ, που λένε και οι γάλλοι. Με τα μισά απ' αυτά τα λεφτά κάποιος αγόρασε ολόκληρη Αγροτική Τράπεζα (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε).

... αλλά και της αντιπολιτευόμενης "Καθημερινής".

(β) Εδώ είναι η συνωμοσιολογία... Μέχρι σήμερα, το κράτος αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος (π.χ. μονοπώλια, εταιρείες έρευνας αγοράς κλπ) ήξεραν τι αγοράζουμε. Με την χρήση πλαστικού χρήματος, θα γνωρίζουν πλέον και ποιοί τα αγοράζουμε όλα αυτά. Με απλά λόγια, αρκεί μια μικρή βελτίωση στο σχετικό λογισμικό για να μαθευτεί ότι δεν μου αρέσουν τα γιαουρτάκια με 0% λιπαρά, ότι προτιμώ το αρνίσιο κρέας από το μοσχαρίσιο ή ότι δεν χρησιμοποιώ προφυλακτικά. Σκεφτείτε το λίγο και θα δείτε ότι ο οργουελικός κόσμος δεν βρίσκεται πολύ μακρυά.

(γ) ...κι εδώ είναι το σπουδαιότερο. Θυμάστε τι ντόρος ξέσπασε πριν λίγο καιρό με το περίφημο "σχέδιο Βαρουφάκη" για δήθεν χακάρισμα των ΑΦΜ και έξοδο από το ευρώ με χρήση εικονικού νομίσματος τύπου IOU(*); Είναι προφανές ότι η γενικευμένη χρήση πλαστικού χρήματος πετυχαίνει τους στόχους τού IOU, δηλαδή περιορίζει την χρήση τού πραγματικού χρήματος. Το οποίο θα παραμένει στα συρτάρια των τραπεζών προς κάθε χρήση που εκείνες θα θεωρούν κατάλληλη.

(δ) Μέχρι σήμερα, με τον έλεγχο κεφαλαίων σε εξέλιξη, μπορούσαμε να σηκώνουμε 420 ευρώ κάθε βδομάδα και επί πλέον να ψωνίζουμε όσα και ό,τι θέλαμε με την πιστωτική μας κάρτα. Η εφαρμογή τού σχεδιαζόμενου μέτρου προϋποθέτει ότι θα μπει εβδομαδιαίο όριο 270 ευρώ στην χρήση των πιστωτικών καρτών. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αποτελεσματικώτερος τρόπος για να αυξηθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, οπότε ετοιμαστείτε για πολλά γέλια.

(ε) Η επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων έγινε γιατί το καλούπωμά τους δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες ακριβώς επειδή η πηγή των εισοδημάτων τους είναι φανερή και συγκεκριμμένη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι πολύ σύντομα το εν λόγω μέτρο θα επεκταθεί σε όλους. Μόνο που... και κλείνω με αυτή την παρατήρηση... μόνο που οι πραγματικά έχοντες, οι πραγματικά φοροδιαφεύγοντες και οι πραγματικά κινούντες μαύρο χρήμα έχουν τα λεφτά τους σε ξένες τράπεζες και χρησιμοποιούν ξένες πιστωτικές κάρτες, στις οποίες δεν μπορεί να επιβληθεί κανένας περιορισμός.


--------------------------------------
(*) ΙΟU: Ηχητικό αρκτικόλεξο (άι όου γιου) από την αγγλική φράση I owe you, που σημαίνει σου χρωστάω. Το νόημά του είναι ότι, αν δεν έχουμε λεφτά, ψωνίζω από το μαγαζί σου και, αντί για μετρητά, σου δίνω ενα χαρτί (έναν τίτλο) με το οποίο αποδέχομαι ότι σου χρωστάω το συγκεκριμμένο ποσό. Εσύ μ' αυτό το χαρτί πας στο βενζινάδικο να φουλάρεις το αμάξι σου, κατόπιν ο βενζινάς το χρησιμοποιεί για να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού του κλπ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαιρομαι που το θιγεις το θεμα Τεντυ, αν και το περιμενα. Αυτη η βαλιτσα παει τοσο μακρια, που οδηγει στην απολυτη ανελευθερια "εμας" και στην απολυτη εξουσια "αυτους". Το πανε βημα βημα, οπως εχουν μαθει οτι "δουλευει" καλυτερα... Ανατριχιαζω που το λεω, αλλα και με διαθεση "σαββατιατικων", ελπιζω να μας σωσουν οι χριστιανοι γιατι δεν βλεπω αλλους να αντιδρουν αποτελεσματικα σ αυτο...

Ανώνυμος είπε...

Εγω παλι πολυυυυ πριν τα θρυλικα καπιταλ κ τ λ , τις 20 μερες του μηνα εβλεπα την συνταξουλα μου να βγαζει φτερα ,περιμενα λοιπον οολες αυτες τις μερες να ξαναπροσγειωθει . Με τα καπιταλ ειχα ενα μικρο ζορι το πρωτο δεκαημερο , αλλα το εικοσαημερο εξοικειωμενος καθως ημουν ουτε που καταλαβα τιποτα. Το μονο που μονιμως με ενοχλει ειναι εκεινο το χερι που αισθανομαι να ψαχουλευει την τσεπημου ,αλλα οσο βαθυτερα χωνουν το χερι τους στην τσεπη μου τοσο πιο πολυ πλησιαζουν τα αρχ...α μου.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως έχει σχέση και με το ELA που βρίσκεται στα 90 δις;

Αυτές οι "κληρώσεις ακινήτων" πάντα προσθέτουν μια γιορταστική πινελιά στο όλο ξεβράκωμα.

Εν τω μεταξύ σε ένα παράλληλο σύμπαν:
Στην Κύπρο η Κεντρική Τράπεζα δεν δίνει στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων ιδιωτών από τις εμπορικές τράπεζες προς το εξωτερικό κατά την περίοδο του κουρέματος όταν οι τράπεζες θα έπρεπε να ήταν κλειστές και να μην αφήνουν τίποτα να βγει. Ούτε πριν 16 μήνες που τις τα ζήτησε η κυπριακή βουλή ούτε και σήμερα.

(http://dialogos.com.cy/blog/ep-thesmon-aparadekti-siskotisi-gia-ti-chrimatopistotiki-krisi/)

Ενώ οι λίστες λαγκάρτ έχουν γίνει μια μοντέρνα στήλη της ροζέττας.

Εγώ κοιμάμαι ήσυχα, το σύστημα δουλεύει μια χαρά.

ΑΧΠ

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Oταν ολα σου τα εισοδηματα εξαντλουνται σε τροφη και στεγη ,η εργασια σου δεν νοειται ως ευκαιρια για "οικονομικη αναπτυξη",αλλα περισσοτερο ως πραξη αυτοσυντηρησης ....Στο πραγματικο κοσμο αυτο λεγεται ΣΚΛΑΒΙΑ

babcav είπε...

http://monaxeros.blogspot.gr/2015/10/blog-post_63.html
Καλή δύναμη...

Ανώνυμος είπε...

IOU ή πλαστικό χρήμα ή οτιδήποτε άλλο,για όποιον μπορεί να το έχει.
Πως θα προμηθευτεί κάρτα ο μακροχρόνια άνεργος;
Πόσο εύκολα θα την χρησιμοποιήσει ο ηλικιωμένος;

Αφού έτσι κι αλλιώς είχαμε περάσει ήδη στην ανταλλακτική οικονομία:
http://www.antallaktiki.gr/

Αντιπραγματισμός:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

http://www.tradenow.gr/el/thecompany.aspx

Ζωή χωρίς χρήματα:
http://zoixorisxrimata.blogspot.gr/2012/03/blog-post_03.html

Επιστρέφει η ανταλλακτική οικονομία (αναφορά στην trade now)
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=711018

Στην Ελλάδα χωρίς ρευστό, ανθεί ξανά η ανταλλακτική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2015/07/blog-post_263.html#ixzz3p1laiBh1

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2015/07/blog-post_263.html#.ViUJsCu26pZ

Μήπως όλα συνέβησαν για να "μεσολαβήσουν" πάλι οι Τράπεζες;