Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

29 Ιανουαρίου 2015

Πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση; Δύσκολο...

Φαντάζομαι ότι την είδατε την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, έτσι; Δεν ξέρω πόσοι από σας, λοιπόν, πανηγυρίζουν ακόμη για την "πρώτη φορά αριστερά", διότι αυτή η ρημάδα η αριστερά είναι μάλλον καλά κρυμμένη και δεν πολυφαίνεται ανάμεσα στα πρόσωπα που απαρτίζουν το "πρώτη φορά αριστερό" υπουργικό συμβούλιο. Και, βεβαίως, τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο δεν τον λες με τίποτε αριστερό, όπως δεν λες αριστερές τις βουλευτίνες τού κόμματός του Έλενα Κουντουρά και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού και υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης αντίστοιχα, αμφότερες πρώην βουλευτίνες Νέας Δημοκρατίας) αλλά νά 'ταν μόνο αυτοί των ΑνΕλ...

Μήπως λες αριστερό τον υπουργό οικονομικών; Ο Γιάνης (με ένα νι, παρακαλώ!) Βαρουφάκης είναι μεν διακεκριμμένος οικονομολόγος (καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια αλλά και στην Αθήνα), πλην καθαρόαιμος κεϋνσιανιστής. Δηλαδή, ανήκει στους αντιπάλους τής κρατούσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση νεοφιλελεύθερης θεωρίας, εκτιμά πως οι νεοφιλελεύθερες επιλογές βαθαίνουν την κρίση και υποστηρίζει τις κεϋνσιανές επιλογές, οι οποίες έχουν δημιουργήσει αλλεπάλληλες κρίσεις στο παρελθόν. Με λίγα λόγια, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται στην ίδια καπιταλιστική κατεύθυνση με τους προκατόχους του (τουλάχιστον θεωρητικά), απλώς πάει από άλλον, παράλληλο δρόμο. Κάτι πρέπει να καταλάβατε από την αποστροφή του "όχι στην λιτότητα, ναι στον λιτοδίαιτο τρόπο ζωής". Όχι στον Γιάννη, ναι στον Γιάνη.

Μήπως λες αριστερό τον υπουργό υγείας; Ο επί σειρά ετών βουλευτής τού ΠαΣοΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής ήταν αυτός που, ως γραμματέας πρόνοιας του ΠαΣοΚ, συνέταξε το διαβόητο "σχέδιο Γιαννίτση", το οποίο συνιστούσε τόσο μεγάλη βόμβα στα θεμέλια του εθνικού συστήματος υγείας και πρόνοιας ώστε αποσύρθηκε μετά πολλών επαίνων. Και να μη ξεχνάμε ότι το πρώτο μνημόνιο φέρει και την δική του υπογραφή.

Μήπως λες αριστερό τον υπουργό εξωτερικών; Ο ανανήψας πρώην κνίτης Νίκος Κοτζιάς έχει διατελέσει επί σειρά ετών συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, ενός ιδρύματος που μόνο αριστεροκρατούμενο δεν το λες. Δεν έχει αφήσει συνέδριο για συνέδριο και συμβούλιο για συμβούλιο επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που να μην έχει συμμετάσχει (πάνω από 200) ενώ από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν αρκετά βιβλία του όπου αναλύεται και προπαγανδίζεται η ιδέα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Μήπως λες αριστερό τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη; Ο Γιάννης Πανούσης μπορεί να θεωρείται διακεκριμμένος επιστήμων αλλά πώς να ξεχάσεις ότι πρόκειται για πρώην πασόκο, ο οποίος μετακινήθηκε στην ΔημΑρ και στήριξε την πρώτη τρικομματική συγκυβέρνηση, κατ' ουσίαν αποδεχόμενος τα μνημόνια; Όπως λέει ο ίδιος: "Από το 1978 έως το 1983 ήμουν ΠαΣοΚ, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό... η οριστική απομάκρυνση από το ΠαΣοΚ έγινε το 2001-2002, όταν είπα ότι δεν θέλω να έχω καμμία σχέση". Ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε.

Μήπως λες αριστερό τον υπουργό δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος έχει συνεργαστεί επί χρόνια με τις κυβερνήσεις τού Ανδρέα Παπανδρέου, ως σύμβουλος επί θεμάτων δικαίου; Μήπως λες αριστερό τον αναπληρωτή υπουργό υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ και επί χρόνια κομματικό συνδικαλιστή τού ΠαΣοΚ; Μήπως λες αριστερή την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, διακεκριμμένο στέλεχος του πολιτειακού Levy Economics Institute; Ή μήπως λες αριστερό τον γραμματέα τού υπουργικού συμβουλίου Σπύρο Σαγιά, νομικό σύμβουλο της -κάθε άλλο παρά αριστερής- Cosco;

Δύσκολο έως απίθανο είναι να πεις αριστερούς, επίσης, τον δεδηλωμένο δεξιό Τέρενς Κουίκ, τον επί 20 χρόνια βουλευτή τού ΠαΣοΚ και πρώην πρόεδρο της βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, τον παλιό πασόκο Δημήτρη Μάρδα, τον κεϋνσιανό οικονομολόγο Ευκλείδη Τσακαλώτο και κάμποσους ακόμη.

Κι όταν ανάμεσα στα μέλη ενός υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται όλοι αυτοί, είναι δύσκολο να κάνεις λόγο για "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση. Πολύ δύσκολο.


Συμπλήρωμα 30/1/2015: Μόλις πήρα χαμπάρι ότι για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε με τα καλύτερα λόγια ο -γνωστός και μη εξαιρετέος σύμβουλος του Σαμαρά- Φαήλος Κρανιδιώτης. Και τον Φαήλο δεν τον λες αριστερό με τίποτε.

10 σχόλια:

Πέτρος Δ. είπε...

Διάβασε το λόγο του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία. Αν θεωρήσεις τον Άρη αριστερό, μου το λες. Μάλλον εσύ είσαι το μέτρο του αριστερού, όχι ο Άρης.

teddygr είπε...

@ Πέτρος Δ.

Φυσικά και εγώ δεν αποτελώ μέτρο για ο,τιδήποτε. Άλλωστε, εγώ δεν είμαι αριστερός. Είμαι κομμουνιστής. Όπως κι ο Άρης.

Παπουτσωμενος Γατος είπε...

Τι σχεση εχει ο Αρης με αυτο το συνοθυλευμα πασοκων και δεξιων?

Παύλος είπε...

Μια ερώτηση για τον κ. Αθανασιάδη

Εάν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών/Οικονομίας, Εργασίας αποτελούνταν από δηλωμένους Μαρξιστές τότε θα θεωρούσατε αριστερή την κυβέρνησή;;

teddygr είπε...

Μια απάντηση για τον κ. Παύλο

Κατηγορηματικά, όχι. Μπορεί τα μέλη της να χρωματίζουν μια κυβέρνηση αλλά το κυρίως ζητούμενο είναι η κατεύθυνσή της. Για παράδειγμα: τί καλό θα προέκυπτε αν στο εργασίας ήταν ένας "δηλωμένος μαρξιστής" και στο υγείας ο Άδωνις;

Έτσι, στην πράξη, με δεδομένα την κατεύθυνση και τους στόχους, επιλέγονται τα πρόσωπα. Ποτέ δεν γίνεται το αντίστροφο. Άλλωστε, γι' αυτό δεν γίνονται οι ανασχηματισμοί; Για να βρεθούν κάποιοι που θα υπηρετήσουν καλύτερα το κυβερνητικό πλάνο.

Τέλος, ίσως βοηθήσει στην απάντηση το να θυμηθούμε ότι υπουργοί σε συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν διατελέσει και μορφές όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης. Δεν ξέρω να άφησαν κάποιο "αριστερό σημάδι" στο πέρασμά τους.

Παύλος είπε...

Εκτιμώ απεριόριστα την καλή σας διάθεση αλλά, αφενός λόγω διαφοράς ηλικίας αφετέρου λόγω δικής μου διάθεσης, δεν υπάρχει λόγος να με αποκαλείτε κύριο.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή των τεσσάρων υπουργείων στο παράδειγμά μου. Αν αυτός που κρατάει τον κουμπαρά στα χέρια του είναι μαρξιστής ορκισμένος ...υπάρχουν ενέργειες με ιδεολογικό πρόσημο από πλευράς υπουργείου υγείας που μπορούν να υποσκάψουν το έργο του πρώτου. Λέει ο τσάρος της οικονομίας «έχω λεφτά για πλήρη δωρεάν κάλυψη όλων των ανασφάλιστων», τι θα πεί ο Άδωνις «όχι δεν θέλω τα λεφτά σου»;;;

Να σας το θέσω ανάποδα, το ίδιο άλλοθι δεν μπορώ να έχω κι εγώ ως φριντμανιστής νεοφιλελεύθερος, φιλελέυθερος, μνημονιακός -πείτε το όπως θέλετε- για τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν από το 2010 ως και τώρα;; «Με Γιακουμάτους, Τζάκρη και Ρουπακιώτες γίνεται να εφαρμόσεις φιλελεύθερη ατζέντα»;; θα μπορούσα να κάνω κι εγώ την ίδια κριτική λοιπόν, κατηγορώντας τους άλλοτε συγκυβερνώντες ως “chrony capitalists”, ως άτολμους κρατιστές, απαντώντας σε όσους θεωρούσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ νεοφιλελεύθερους.

Επίσης θα με ενδιέφερε πολύ να μου πείτε τι θα θεωρούσατε αριστερό στην πράξη, λαμβάνοντας υπόψιν τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η καινούργια κυβέρνηση. Δώστε μου ένα παράδειγμα «αριστερής διαχείρισης» στην συγκυρία που βιώνουμε και στα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Να δώσω ένα παράδειγμα εγώ, η δήλωση Βαρουφάκη «αντιμετωπίσαμε μια πτώχευση σαν να ήταν κρίση χρέους / ρευστότητος» εμένα μου φαίνεται αριστερόστροφη. Εσάς;;

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε μας να το χαρούμε λίγο, ρε γαμώτο!

"...Πρώτη φορά βλέπω να βρίζουν όλοι επειδή μια νέα κυβέρνηση δηλώνει ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ότι θα υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ. Δεν έχει ξαναγίνει, μιλάμε για παράνοια.

Αφήστε μας να το χαρούμε λίγο, ρε γαμώτο! Απ' τη μύτη, μας το βγάζετε. Κάνετε σαν το κωλόπαιδο που όλοι είχαμε στην τάξη και μας έβγαζε ξινή την πενταήμερη: Μια θα βρέξει, μια το μπέργκερ χάλια, μια μου πήρες τη μερέντα, μια αλλάξτε μουσική. Ίδιοι είστε!

Τι μίρλα είναι αυτή. Τι γκρίνια, τι μιζέρια, τι λαός είμαστε εμείς, έλεος κάπου! Κάθεται ο άλλος σαν κυράτσα και παραμονεύει πότε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΑΝΑΓΑΘΕ, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στραβή.

Read my lips, δεξιούλη μου: Θα τη κάνει τη στραβή, που να πάει ο διάολος. Θα την κάνει, στο λέω και στο υπογράφω. Νέοι είναι, άπειροι είναι, πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση είναι, θα γίνει η πατάτα, θα γίνει το φάουλ, θα γίνει το λάθος: Μόνο οι νεκροί είναι αλάνθαστοι.

Αλλά αυτό το σίχαμα που βιώνουμε τρεις μέρες τώρα, δεν παλεύεται με τίποτα, αδερφάκι μου. Με τί-πο-τα:Κάθεται η ΝΔ σαν τη γριά στο κατώφλι και κουτσομπολεύει όποιον περνάει μπροστά της:
Κι όταν λέω 'γριά', δεν εννοώ την γιαγιούλα την καλοκάγαθη.
Την 'άλλη' εννοώ: την μικρόψυχη, την κακιασμένη, τη στρίγγλα πεθερά. Αυτή που έμεινε χήρα κι ανέραστη στα 30 της - και της φταις εσύ γι' αυτό.

Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια..."

http://www.tanea.gr/instanea/me-tin-elena/article/5203969/afhste-mas-na-to-xaroyme-ligo-re-gamwto/

Πάρις

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

το τελευταιο σχολιο του Παρι ολα τα λεφτα ...τρελλο γελιο ! Να το χαρειτε ρε κουμπαρε - κι οι κκεδες το χαρηκαμε που εφυγαν οι "πρωην" - αλλα η γιαγια μου η ποντια ελεγε όβασον και μετά κακάρτσον
( κάνε πρώτα τ' αυγό και μετά κακάρισε),ασε που μας καινε και αλλα σοβαροτερα θεματα πχ "αν ακυρώσει όλες τις πωλήσεις ο Σύριζας...
έχουμε καμιά ελπίδα να γυρίσουν πίσω στο Θρύλο,
ο Μανωλάς,ο Μιραλάς κι ο Γιάγια Τουρέ???"......και "τελικά αυτό το κόμπλεξ που βγάζουνε οι συριζαίοι με τη Λιάνα, είναι σαν να βγάζουν άχρηστο το Μέσι...
και την ίδια ώρα αυτοί να κατεβάζουν ενδεκάδα με τζακρη -ραχηλ-τσουκαλα -παραστρατιδη-βουδουρη και μπροστα μονο του τον μισελοζαννατση"

Επειτα ...εδω κοιτα "χαρες":http://www.yfilios.gr/2015/01/blog-post_201.html ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ Ο ΚΙΜ ΣΩΝΟΜΕΘΑ

Ανώνυμος είπε...

Κι αυτό το σχόλιο "...και τελικά αυτό το κόμπλεξ που βγάζουνε οι συριζαίοι με τη Λιάνα..." τρελό γέλιο...κάναμε συκώτι! Η Λίανα και η επανάστασή της μέσα από από την τρυφερή των καναλιών των ολιγαρχών!

Πάρις

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

@Πάρις

Το ξερω ,εσεις θα την ειχατε και Υπουργο τη Λιανα τωρα και πριν απο σας η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ,αλλα διαλεξε να ανεβει τον Γολγοθα των κκεδων ...εδω και 18 χρονια


Και δεν ειναι "ολιγαρχες" ...ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ του κερατα ειναι (Σαν την Γιαννα ΣΑΣ)...ντρεπεστε να το πειτε γιατι καταρρεει το "Αριστερον" προφιλ ;