Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

16 Οκτωβρίου 2014

Ευρωκαπελλώματα

Όσοι αναγνώστες διαθέτουν πραγματικά κοφτερό μάτι, θα πρέπει να παραξενεύτηκαν βλέποντας την σύνθεση της νέας Κομμισσιόν στο διάγραμμα του χτεσινού κειμένου. Και λέω πως θα πρέπει να παραξενεύτηκαν, επειδή σ' αυτή την σύνθεση η Γερμανία (η οποία, για πολλούς, ποδηγετεί ολόκληρη την Ευρώπη) έχει έναν επίτροπο στο μάλλον "φτηνό" χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Οικονομίας.

Φαίνεται πως η επιλογή τής Γερμανίας να "μείνει στην ουρά" οφείλεται μάλλον σε μια προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω της αυτήν ακριβώς την "ρετσινιά" τού "ευρωνταβατζή". Παράλληλα, όμως, φρόντισε να πιάσουν μερικά καλά πόστα ορισμένοι ορκισμένοι φίλοι της. Όπως, για παράδειγμα, η σουηδέζα Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία έγινε επίτροπος Εμπορίου. Ή ο φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος ανέλαβε αντιπρόεδρος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας και έτσι, από θέση, θα ασκεί εποπτεία στον επί των Οικονομικών επίτροπο, που δεν είναι άλλος από τον -θεωρητικώς, αντίπαλο της Γερμανίας- γάλλο Πιερ Μοσκοβισί.

Εκεί, όμως, που η γερμανική διπλωματία πέτυχε διάνα, είναι στον διορισμό τού λετονού Βάλντις Ντόμπροβσκις ως αντιπροέδρου υπεύθυνου για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο. Παρ' ότι ο Ντόμπροβσκις προέρχεται από μια μικρή χώρα, ιδιαίτερα αδύναμη οικονομικά και το νεώτερο μέλος της Ευρωζώνης (1/1/2014), η επιλογή του δεν πρέπει να παραξένεψε κανέναν. Είναι γνωστή η συμπάθεια που έχουν οι λετονοί σε κάθε τι γερμανικό, από την εποχή που έτρεχαν να ενταχθούν στα Βάφφεν-ΕςΕς μέχρι και σήμερα που αποκαθιστούν με τιμές τούς τότε συνεργάτες των ναζί.

Παρένθεση. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ο Ντόμπροβσκις ήταν πρωθυπουργός τής Λετονίας από το 2009 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2013, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξ αιτίας της λαϊκής κατακραυγής που ακολούθησε την κατάρρευση τής στέγης ενός εμπορικού κέντρου στην Ρίγα, όπου σκοτώθηκαν 54 άνθρωποι. Παρέμεινε στην θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2014, δίχως να τολμήσει να ξανακατεβεί υποψήφιος. Αυτός ο ανεπιθύμητος για τους λετονούς πολιτικός ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Κλείνει η παρένθεση.

Ας αφήσουμε, όμως, τα κουτσομπολιά κι ας πάμε στο ζουμί. Τί ακριβώς σημαίνει "επίτροπος Ευρώ"; Για να το καταλάβουμε, ας πούμε ότι συνώνυμο αυτού του όρου θα μπορούσε να είναι το "επίτροπος Ευρωπαϊκού Εξαμήνου". Όπου "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο έλεγχος των προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών χωρών και η ενδεχόμενη αναμόρφωση και προσαρμογή τους προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή εκτέλεσή τους. Ειδικά δε για τις χώρες της ευρωζώνης, το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" θα διασφαλίζει την τήρηση των ορίων τού Μάαστριχτ και της Λισαβόνας (χρέος μέχρι 60% και έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ) ή την ετήσια μείωση των ανοιγμάτων μέχρι την τελική συμμόρφωση.

Στον Ντόμπροβσκις θα αναφέρονται και θα λογοδοτούν μερικοί από τους επιτρόπους που είδαμε στο χτεσινό σημείωμα (Χιλ, Τυσσέν, Νάβρατσιτς), η πολωνή Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα (Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων), η ρουμάνα Κορίνα Κρέτου (Περιφερειακής Πολιτικής) και ο επί των Οικονομικών επίτροπος, που δεν είναι άλλος από τον -θεωρητικώς, αντίπαλο της Γερμανίας- γάλλο Πιερ Μοσκοβισί!

Εδώ γελάμε. Υποτίθεται ότι ο Μοσκοβισί είναι ακραιφνής κεϋνσιανιστής και, ως εκ τούτου, σαφώς αντίθετος προς τις νεοφιλελεύθερες γερμανικές επιλογές περί αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, σκληρής λιτότητας κλπ. Όμως, ο Μοσκοβισί θα είναι πλέον υποχρεωμένος να απολογείται -και να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις τους- σε δυο ένθερμους υποστηρικτές τής γερμανικής πολιτικής και φανατικούς υπέρμαχους του φρηντμανισμού. Ομολογώ ότι περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη σύγκρουση του γάλλου με τους προϊσταμένους του, στοιχηματίζοντας ότι τότε ακριβώς ο Μοσκοβισί θα κάνει κα την πρώτη του κωλοτούμπα.

Α, ρε δόλιε Ολάντ! Έφαγες τα λυσσακά σου προκειμένου να αναλάβει ο εκλεκτός σου την επιτροπεία των Οικονομικών στην Κομμισσιόν, κόντρα στους γερμανούς που δεν τον ήθελαν με τίποτε. Και τι κατάφερες; Εσύ τον έβγαλες μεν, οι γερμανοί τον καπέλλωσαν μια χαρά δε. Όπως φαίνεται, καλά κρατεί η γερμανοκρατία στην Ευρώπη. Εκείνος ο "άνεμος αλλαγής" που κάποιοι περίμεναν να φυσήξει με την εκλογή σου, μας προέκυψε κάτι σε άπνοια...


Αρκετά είπαμε σήμερα. Επειδή, όμως, εκτιμώ ότι μπορούμε να πούμε περισσότερα για το περίφημο "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο", θα συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: