Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

15 Οκτωβρίου 2014

Η νέα Κομμισσιόν (να την χαιρόμαστε)



Στο παραπάνω διάγραμμα μπορείτε να δείτε την σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομμισσιόν), υπό την προεδρία τού νεοεκλεγμένου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Με μια πρώτη ματιά, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι, πλην του προέδρου, υπάρχουν 7 αντιπρόεδροι και 20 επίτροποι, ανάμεσα στους οποίους διακρίνονται τα ονόματα του έλληνα Δημήτρη Αβραμόπουλου και του κύπριου Χρήστου Στυλιανίδη.

Πέρα απ' αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά, το παραπάνω διάγραμμα περιέχει αφ' ενός μεν τέρατα και σημεία αφ' ετέρου δε πολλά μουσούδια. Δυστυχώς, όλα αυτά παραμένουν δυσδιάκριτα σε όσους δεν είναι διαβασμένοι και ενημερωμένοι. Κι επειδή υποψιάζομαι ότι αυτοί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, ας πάμε να κάνουμε μαζί μια σύντομη εξερεύνηση.


Πρώτα-πρώτα, προσέξτε μερικά χαρτοφυλάκια. Για παράδειγμα, η Μαριάν Τυσσέν είναι επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Ειδίκευσης και Εργατικής Κινητικότητας. Επίσης, ο Τζόναθαν Χιλ είναι επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Ακόμη, ο Τίμπορ Νάβρατσιτς προΐσταται της επιτροπείας Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Ιθαγένειας. Τέλος, προσέξτε ότι ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμμερμανς θα είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος και για την Καλή Νομοθέτηση.

Έχει κι άλλα ωραία η λίστα αλλά για την ώρα ας μείνουμε στα παραπάνω. ειδικώτερα δε σε όσα υπογράμμισα: εργατική κινητικότητα, ένωση κεφαλαιαγορών, ιθαγένεια, καλή νομοθέτηση. Αυτά αρκούν για να δείξουν την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση: θωράκιση των κεφαλαιαγορών (με προσαρμογή τού νομοθετικού πλαισίου, όπου απαιτείται) και ενίσχυση της "ευέλικτης εργασίας", με προφανή στόχο την βελτίωση των συνθηκών για αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Και τώρα, ας αφήσουμε κατά μέρος τους τρεις πιο γνωστούς μας (Γιούνκερ, Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη) κι ας πάμε να γνωρίσουμε μερικά από τα υπόλοιπα πρόσωπα που συνθέτουν την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οδηγός μας σ' αυτή την εξερεύνηση θα είναι ο ιστοτόπος Corporate Europe Observatory (Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών), όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία:

(α) Κάρλος Μοέδας, πορτογάλος, επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας. Πρώην στέλεχος της γνωστής και μη εξαιρετέας Goldman Sachs, πρώην διευθυντής σχεδιασμού της πολυεθνικής Suez Group (η οποία έχει αντλήσει ουκ ολίγα κονδύλια από τα κοινοτικά προγράμματα για την έρευνα), πρώην στέλεχος της Eurohypo Investment Bank, πρώην στέλεχος της Aguirre Newman (στις δυο τελευταίες θέσεις είχε αντικείμενο τις επενδύσεις σε ακίνητα) και ιδιοκτήτης της εταιρείας επενδύσεων Crimson Investment Management.

(β) Καρμένου Βέλλα, μαλτέζος, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ναυτικών Υποθέσεων και Αλιείας. Ιδιαίτερα πολυπράγμων, με μετοχές σε μια σειρά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χώρους των ξενοδοχείων, του τουρισμού και των... στοιχημάτων (Betfair). Έχει κατηγορηθεί για επί σειρά ετών ψευδείς φορολογικές δηλώσεις. Επίσης, έχει θεωρηθεί εξαιρετικά ύποπτη η σχέση του με τον ιταλό απατεώνα Αλμπεργκάντι, ο οποίος είχε υπεξαιρέσει κάμποσα εκατομμύρια από την Mid-Med Bank.

(γ) Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ισπανός, επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας. Για αρκετά χρόνια ευρωβουλευτής (1986-1999), φρόντιζε να επιδοτούνται αδρά οι επιχειρήσεις της συζύγου του (σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της El Pais). Μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν πρόεδρος σε δυο πετρελαιικές εταιρείες, οι μετοχές των οποίων ελέγχονται από την οικογενειά του και οι οποίες έχουν αναλάβει (με όχι και τόσο διαφανή τρόπο) την προμήθεια των λιμανιών Θέουτας και Λας Πάλμας. Ως υπουργός περιβάλλοντος (2011), προώθησε νόμο για την χαλάρωση των όρων παράκτιας δόμησης, ενώ μέλη τής οικογένειάς του δραστηριοποιούνται στις κατασκευές και ο ίδιος έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης της κατασκευαστικής εταιρείας Bimco Newco. Παλιότερα, ο Κανιέτε είχε κληθεί από δικαστήριο της Βαρκελώνης να καταθέσει στοιχεία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (2 δισ. πεσέτες) που είχε κάνει φίλος του.

(δ) Τζόναθαν Χιλ, βρεττανός, βαρώνος του Όαρφορντ, επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση: ο λόρδος Χιλ είναι ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Quiller, στο πελατολόγιο της οποίας ανήκουν η HSBC, η The City of London Corporation (πανίσχυρο λόμπυ του Σίτυ), η Circle Holdings Plc (ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της Βρεττανίας στην υγεία) κλπ. Ο Χιλ είναι μέλος και άλλων εταιρειών συμβούλων, οι οποίες συνεργάζονται με τραπεζικά ιδρύματα.


Κάπου εδώ, ας διακόψουμε για σήμερα και συνεχίζουμε στο επόμενο. Όμως, μιας κι είχατε την υπομονή να διαβάσετε ως εδώ, ας σας δώσω ένα στοιχείο ακόμη ως επιδόρπιο: υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του προέδρου Γιούνκερ ανέλαβε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (αντικατέστησε τον Σαμαρά, όταν εκείνος παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής για να αναλάβει υπουργός πολιτισμού) και πρώην υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού στο γραφείο του τέως προέδρου της Κομμισσιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τον τοποθέτησε επικεφαλής τής Task Force στην Ελλάδα. Από τον Μπαρόζο στον Γιούνκερ, δηλαδή, ο Σχοινάς. Προφανώς, ο νέος πρόεδρος της Κομμισσιόν δεν σκέφτεται ν' αλλάξει πολλά πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: