Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

11 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόληψη τέλος!

Ο υπουργός υγείας Μάκης "τσεκουράτος" Βορίδης αποδεικνύεται άριστος διάδοχος του και εν ΛαΟΣ ομόσταβλού του Αδώνιδος. Οι ασυναρτησίες του, τόσο σ' αυτά που λέει όσο και σ' αυτά που πράττει, δεν έχουν προηγούμενο. Τούτη την φορά, με την υπουργική απόφαση που πήρε στις 18 Αυγούστου (ΦΕΚ Β' 2243/2014) βάζει χέρι στις προληπτικές εξετάσεις. Η αλλοπρόσαλλη αυτή απόφαση πετυχαίνει κάτι θαυμαστό: για την πορεία τής υγείας των πολιτών δεν θα αποφασίζει πλέον η ιατρική επιστήμη αλλά ο πολιτικός τσαρλατανισμός!

Ο Βορίδης, βέβαια, διατείνεται πως όλα τα κάνει για λόγους οικονομίας, επειδή κατά το παρελθόν γινόταν σπατάλη σε διαγνωστικές εξετάσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "η ανάγκη διαρθρωτικής παρεμβάσεως αυτού του χαρακτήρα στο ζήτημα των διαγνωστικών εξετάσεων πηγάζει και από την εξέλιξη της δαπάνης των διαγνωστικών". Όμως, είναι σαφές ακόμη και σε άτομα με περιορισμένες νοητικές δυνατότητες πως η συγκεκριμένη απόφαση προοιωνίζεται δουλειές με φούντες για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δεν είναι τυχαίο πως εδώ και τέσσερις εβδομάδες, αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω υπουργικής απόφασης, ο Σκάι δεν προλαβαίνει να διαφημίζει τις "προσφορές" αυτών των ιδιωτικών κέντρων, πάντοτε μέσω "αντικειμενικών" ρεπορτάζ.

Δεν πα' να λέει, λοιπόν, η επιστήμη πως η καλύτερη γιατρειά είναι η πρόληψη και δεν πα' να συστήνουν οι γιατροί προληπτικές εξετάσεις. Ο Βορίδης ξέρει καλύτερα και γι' αυτό διατάσσει, μεταξύ άλλων:
- (α) Τέρμα οι προληπτικοί έλεγχοι του θυρεοειδούς για όσους δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα. Δηλαδή, περίμενε πρώτα να πάθεις ζημιά και μετά κάνε εξετάσεις. Ελέγχους θα κάνουν μόνον όσοι έχουν παρουσιάσει κάποια θυρεοειδοπάθεια ή όσοι έχουν ήδη μπει σε επικίνδυνη ηλικία (άνδρες άνω των 70 και γυναίκες άνω των 50).
- (β) Τέρμα τα ετήσια τεστ Παπανικολάου, που συνέστηναν οι γιατροί στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Αν είσαι γυναίκα κάτω των 21 ή άνω των 65, δεν το χρειάζεσαι καθόλου κι αν είσαι μεταξύ 21 και 65, ένα "Παπ-τεστ" στα τρία χρόνια φτάνει και περισσεύει.
- (γ) Τέρμα οι εξετάσεις PSA, που έκαναν οι άνδρες για πρόληψη του καρκίνου τού προστάτη. Από δω και πέρα, τέτοια εξέταση θα κάνουν (Ι) όσοι είναι 45-50 ετών και έχουν συγγενή α' βαθμού που έπαθε καρκίνο τού προστάτη πριν κλείσει τα 65 και (ΙΙ) όσοι είναι 40-45 και έχουν πολλούς συγγενείς που έπαθαν καρκίνο τού προστάτη πριν κλείσουν τα 65. [Μικρή πρόστυχη λεπτομέρεια: δεν δικαιολογούνται εξετάσεις PSA σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βαρειά νοσήματα και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης λιγώτερο από 10 χρόνια.].
- (δ) Τέρμα οι εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες. Τέτοιες εξετάσεις θα δικαιολογούνται μόνο σε άτομα που έχουν παρουσιάσει καρκίνο (!) και σε όσους πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που αναφέραμε στην παραπάνω περίπτωση για τον καρκίνο τού προστάτη.
- (ε) Τέρμα οι μαστογραφίες για όσες γυναίκες δεν έχουν κλείσει τα 40 τους αλλά και για τις άνω των 40 που πάσχουν από κάποια χρόνια βαρειά νόσο.
- (στ) Τέρμα οι μαγνητικές τομογραφίες ως πρώτο διαγνωστικό μέσο σε περιπτώσεις αυχενικών πόνων. Από δω και πέρα, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση ή ακόμη κι αν έχει διαγνωσθεί κακοήθεια, η πρώτη εξέταση θα γίνεται με απλή ακτινογραφία.

Κι επειδή όσο πιο φασίστας είναι κάποιος τόσο περισσότερες βλακείες λέει, ο Βορίδης πρόσθεσε κι άλλες ασυναρτησίες προκειμένου να υπερασπιστεί την ορθότητα της απόφασής του:

- "Αν δεν παρεμβαίναμε, η δαπάνη (ενν.: για διαγνωστικές εξετάσεις μέσα στο 2014) θα ξεπερνούσε τα 700 εκατομμύρια". Είπαμε: την ανάγκη για εξετάσεις δεν την καθορίζει η ιατρική αλλά η πολιτική και, εν προκειμένω, ο κρατικός προϋπολογισμός που επιβάλλει κατεδάφιση των κοινωνικών δαπανών.
- "Αν ένας γιατρός συνταγογραφήσει μία εξέταση η οποία δεν προβλέπεται βάσει των συνταγογραφικών οδηγιών, αλλά έχει τη δυνατότητα να τεκμηριώσει επαρκώς την επιλογή του, τότε καμία κυρωτική διαδικασία δεν θα ενεργοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)". Το μπαλλάκι στον γιατρό, λοιπόν: ή συμμορφώνεσαι με τις οδηγίες μας ή θα σε τραβολογάμε με τους ελέγχους μας ώσπου να βλαστημήσεις την ώρα και την στιγμή που αποφάσισες να μας πας κόντρα και να κάνεις το καθήκον σου.
- "Δεν μπορεί ο καθένας όποτε θέλει να πηγαίνει δωρεάν να κάνει μια εξέταση, η οποία δεν γίνεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης μιας νόσου αλλά γίνεται προληπτικά". Ένα μάτσο μαλακίες σε μια φράση! Το "όποτε του το συστήνει ο αρμόδιος επιστήμονας, ο γιατρός" έγινε "όποτε θέλει" και το "μια ζωή πληρώνω για την ασφάλισή μου και αν τολμήσω να μη πληρώσω μου κάνουν κατάσχεση" έγινε "δωρεάν". Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε ότι οι προληπτικές εξετάσεις δεν γίνονται στα πλαίσια αντιμετώπισης μιας νόσου αλλά....(;;;). Αλήθεια, αυτό το "αλλά" δεν μας το εξήγησε ο υπουργός.
- "Δεν τιμωρούμε τον ασθενή, διότι ο περιορισμός αφορά όταν δεν έχει διαγνωσθεί κάτι". Συγχωρούμε την ασυναρτησία στην σύνταξη επειδή ο υπουργός είχε μάλλον συγχισθεί από τις ερωτήσεις. Αλλά πώς να του συγχωρήσουμε το ότι επιμένει πως πρέπει να περιμένουμε πρώτα να πάθουμε καρκίνο και μετά να πάμε να κάνουμε εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες;

Πάντως, εκείνο που δεν εξήγησε ο Βορίδης είναι η λεπτομέρεια για όσους πάσχουν από χρόνια βαρειά νοσήματα και έχουν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης. Μάλλον δεν ξεχάστηκε αλλά το έκανε επίτηδες. Τί να έλεγε, δηλαδή; Ότι είναι σπατάλη να πληρώνουμε εξετάσεις για κάποιους που όπου νά 'ναι θα πεθάνουν; Άλλωστε κάτι τέτοια μας τα έχει πει εδώ και χρόνια ο κινηματογράφος (*).


Τελικά, ο Βορίδης μάς έδωσε ακόμη μια απόδειξη ότι, στον καπιταλισμό, ακόμη και η υγεία είναι ζήτημα ταξικό. Αν είσαι αφράτος κι αντέχει το πορτοφόλι σου, κάνε όσες εξετάσεις θες και κάτω από τα σαράντα σου. Αν είσαι σκυλομπατίρης εργάτης ή άνεργος... καλά σαράντα.


(*) Στην αξέχαστη ελληνική κωμωδία "Σάντα Τσικίτα" (1953), ένας φτωχός υπαλληλάκος (Βασίλης Λογοθετίδης) ζητάει προκαταβολή από το αφεντικό του (Θάνος Τζενεράλης) προκειμένου να πληρώσει τα έξοδα μιας εγχείρησης τής μητέρας του. Το αφεντικό, που δεν είναι διατεθειμένο να δώσει δεκάρα, τον ρωτάει την ηλικία τής γριάς κι όταν την ακούει, σχολιάζει: "Πεταμένα λεφτά, ρε παιδάκι μου... πεταμένα λεφτά".

-----------------------------------
Διαβάστε σχετικά το κείμενο της 4ης Οκτωβρίου 2013 με τίτλο "Θεραπευτικά πρωτόκολλα" για να πάρετε μια πληρέστερη ιδέα του πλαισίου στο οποίο κινείται η απόφαση Βορίδη.

1 σχόλιο:

Emmanuel Goldstein είπε...

Νομίζω οτι έτσι η σπατάλη δε θα συμμαζευτεί και ο υπουργός δε θα φέρει το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Προτείνω κι άλλα μέτρα:
- Κατάργηση των διαγνωστικών και μετά. Αφού τώρα το παθες τι τη θες τη διάγνωση.
- Κατάργηση των φαρμάκων. Είναι γνωστό οτι από placebo γιατρεύεται ένα ποσοστό. Αντι για φάρμακα ο ΕΕΟΟΠΠΥΥΥ μπορεί να δίνει καραμέλες. Και οικονομία γίνεται και ωραία γεύση θα έχουν τα φάρμακα.
- Κατάργηση του ΕΕΟΟΠΠΠΥΥΥΥ. Αφού δε θα δίνουμε φάρμακα, εξετάσεις κλπ, να κρατάμε τους γιατρους τσάμπα? Διαβάστε και κανα ιμπουκ στο ιντερνέτ (από free wifi) Τσάμπα είναι (οι εισφορές θα παραμείνουν, λίγο αυξημένες, γιατί θα χρειαστεί να δημιουργηθούν 7 ΑΕ, να προσληφθούν 300 ειδικοί σύμβουλοι και 10 χρόνια για τη διαδικασία κλεισίματος του ΕΕΕΟΠΥ)
- Νομοθέτηση νέας εισφοράς γιατί αφού οι μισοί θα έχετε ψοφήσει θα πρέπει να πληρώσετε οι άλλοι μισοί που μείνατε τα των ψόφιων, καθώς τα έξοδα της Γενικευμένης Κυβέρνησης (που θα έλεγε και ο Αϊνστάιν) δε μειώνονται ποτέ. Δε πα να πέσει το ΑΕΠ στο 1/3. Τα έξοδα τα ίδια.
- Βαριέμαι (όπως πάντα) να γράψω κι άλλα.

Αλόχα