Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

22 Μαΐου 2014

Κομματικός ή "ακομμάτιστος";

Και ξαφνικά, πήξαμε από καλοθελητές! Για την ακρίβεια, πήξαμε από "σοβαρούς πολίτες" που "θά 'θελαν να στηρίξουν Λαϊκή Συσπείρωση αλλά..." και που "δεν θα είχαν πρόβλημα να ψηφίσουν ΚΚΕ αν...". Η ιστορία θυμίζει πάρα πολύ κάποιους άλλους καλοθελητές, οι οποίοι παλιότερα "συμβούλευαν" τους κομμουνιστές να αλλάξουν γραμματέα επειδή "η Παπαρήγα είναι αντιπαθητική". Μάλιστα, όλοι αυτοί έχουν και προτάσεις. Τότε υποδείκνυαν ως αντικαταστάτη της Παπαρήγα τον Παφίλη, την Κανέλλη, τον Μπογιόπουλο... Σήμερα συνιστούν συνεργασία τής "ευρύτερης αριστεράς", αποφυγή κομματικών αναφορών από τους υποψηφίους τής Λαϊκής Συσπείρωσης κλπ. Εξυπακούεται ότι όλοι αυτοί που δεν ψήφιζαν ΚΚΕ "λόγω Αλέκας", εξακολουθούν να μη το ψηφίζουν και επί Κουτσούμπα και δεν πρόκειται να το ψηφίσουν ούτε κι αν εκλεγεί γραμματέας η Τζούλια Αλεξανδράτου. Παρομοίως, όλοι αυτοί που "θα ψήφιζαν Πελετίδη, αν δεν μίλαγε κομματικά...", δεν θα τον ψήφιζαν ούτε κι αν ήταν μουγγός. Αυτά τα ολίγα ως πρόλογος.

Την αφορμή για το σημερινό κείμενο μου την έδωσε το σχόλιο που ανάρτησε στο χτεσινό σημείωμα ο -φίλος από τα παλιά- αναγνώστης Πέτρος Κ. Παρ' ότι συνήθως το αποφεύγω, θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις σε όσα αναφέρει ο σχολιογράφος, όχι για να τον "ρουμπώσω" (δεν νοούνται ρούμποι σε διάλογο) αλλά επειδή τέτοια σχόλια λέγονται αυτές τις ημέρες.

Κομματικός, λοιπόν, ο Πελετίδης. Συμφωνώ και επαυξάνω: κομματικώτατος. Πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική του εμπνέεται και στηρίζεται στις αρχές και το πρόγραμμα του ΚΚΕ. Ενώ θα έπρεπε να κάνει... τι; Να παραστήσει τον "ανεξάρτητο", τύπου Δημαρά ή Καμίνη ή Μπουτάρη; Να μη δηλώνει αθεράπευτα κομμουνιστής αλλά να φροντίζει για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής;

Ας μη ξεχνάμε ότι η κεντρική εξουσία αποψίλωσε -πρώτα με τον Καποδίστρια και τώρα με τον Καλλικράτη- την τοπική αυτοδιοίκηση από κρατικούς πόρους, μεταβιβάζοντάς της παράλληλα πολλές από τις δικές της αρμοδιότητες (π.χ. την λειτουργία παιδικών σταθμών). Ταυτόχρονα, ας θυμηθούμε ότι, στην λογική διαμαρτυρία των τοπικών αρχόντων πως δεν είναι δυνατόν να μειώνεται η κεντρική χρηματοδότηση των δήμων και να αυξάνονται οι υποχρεώσεις τους, η κυβέρνηση απάντησε απλά: κόψτε τον σβέρκο σας να βρείτε λεφτά. Και για να τους διευκολύνει "να βρουν λεφτά", φήφισε την διάταξη που επιτρέπει στους δήμους να αυξήσουν τα δημοτικά τους τέλη από 0,03% σε 0,3%, δηλαδή να τα δεκαπλασιάσουν!

Λέει, λοιπόν, ο σχολιογράφος πως ο Πελετίδης θα έπρεπε να αποφύγει τις κουκουεδίστικες κουβέντες και να μιλήσει για "πάρκα, πλατείες, παιδικούς σταθμούς, πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακό και εκατοντάδες άλλα". Εγώ θα προσθέσω κι άλλα, ίσως σημαντικώτερα, όπως η διαχείριση των απορριμάτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων Πείρου-Παραπείρου και το γκρέμισμα του "τείχους του αίσχους" που έχει αποκόψει από τους πατρινούς την πρόσβασή τους στην θάλασσα. Μάλιστα. Μήπως, όμως, θα έπρεπε να μας πει και το πού θα έβρισκε τα λεφτά για να τα κάνει όλα τούτα;

Τρεις τρόποι υπάρχουν για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα, μεγάλα και μικρά. Ο ένας είναι η άμεση φορολόγηση των δημοτών, είτε μέσω αυξήσεων των υφιστάμενων τελών είτε μέσω επιβολής νέων. Ο δεύτερος είναι η εκχώρηση της κατασκευής τους (κατ' επέκταση και της εκμετάλλευσής τους) σε ιδιώτες. Και ο τρίτος είναι η διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι το οποίο προβλέπεται άλλωστε και από το σύνταγμα.

Όσον αφορά τον πρώτο τρόπο, δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει δημότης που θα τον πρόκρινε. Όσον αφορά τον δεύτερο τρόπο, αυτός είναι που έχουν επιλέξει ήδη οι -ανεξάρτητοι και μη- δήμαρχοι της χώρας στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ανάμεσά τους κι ο απερχόμενος δήμαρχος πατρέων ο οποίος για μεν τα απορρίμματα έκανε ό,τι μπορούσε για να στρώσει το χαλί στον Μπόμπολα για δε τα νερά Πείρου-Παραπείρου δέχτηκε αδιαμαρτύρητα να πάει η δουλειά σε ανώνυμη εταιρεία συμφερόντων ΕΤΒΑ (δηλαδή, Τράπεζας Πειραιώς).

Τί θέλουμε, αλήθεια; Να αναθέσουμε σε ιδιώτες την κατασκευή ενός πάρκου όπου θα πληρώνουμε εισιτήριο για να μπούμε; Να εκχωρήσουμε την βελτίωση των ακτών μας σε "επενδυτές" και να πληρώνουμε τον κούκο για αηδόνι προκειμένου να κάνουμε μια βουτιά στην θάλασσα; Να βρούμε "σπόνσορες" που θα αναλάβουν την λειτουργία των παιδικών σταθμών ή την συντήρηση του αστικού οδικού δικτύου, λες κι αυτοί οι "σπόνσορες" είναι διατεθειμένοι να σκορπούν λεφτά δίχως επαρκές αντάλλαγμα; Να δώσουμε την διαχείριση σκουπιδιών και νερών σε τραπεζίτες και μονοπώλια, που θα μας χρεώνουν τα σκουπίδια για χρυσάφι και το νερό για ουίσκυ;

Τί άλλο μας μένει, λοιπόν, εκτός από τον δρόμο τού αγώνα για διεκδίκηση όσων δικαιούμαστε; Υπ' αυτή την έννοια, προσωπικά χαίρομαι που ο Πελετίδης το πάει κομματικά. Έτσι, ξέρω το σόι πράμα είναι ο άνθρωπος, τι έχει στο μυαλό του και πώς σκοπεύει να δουλέψει. Αφού είναι τόσο "σκληρά κομματικός", είμαι σίγουρος γι' αυτόν, βρε αδερφέ! Δεν πρόκειται να με κοροϊδέψει.

Αλήθεια, αγαπητέ μου Πέτρο Κ., για πόσους "ακομμάτιστους" υποψήφιους ήσουν τόσο σίγουρος όσο με τον Πελετίδη; Το αν συμφωνείς μαζί του είναι άλλη κουβέντα. Αλλά, στο κάτω-κάτω, δεν σε υποχρεώνει κανείς να συμφωνήσεις, έτσι δεν είναι;

-----------------------------------------------

Σημείωση: Σ' εκείνους τους 269 συμπολίτες (ας εξαιρέσω εμένα και την σύζυγό μου), οι οποίοι προχτές ψήφισαν Λαϊκή Συσπείρωση στο κεντρικό διαμέρισμα της Πάτρας, ανακάλυψαν το όνομά μου στο ψηφοδέλτιο και αποφάσισαν να μου εμπιστευτούν την εκπροσώπησή τους, απευθύνω ειλικρινείς ευχαριστίες από βάθους καρδιάς.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κρατατε γερα εκει στην πατρα ειστε το φωτακι στο τουνελ....γγ

ακυβέρνητος είπε...

Επειδή το άρθρο σου με αφορά ως "καλοθελητή", "σοβαρό πολίτη" και κάποιον που "δεν θα είχε πρόβλημα να ψηφίσει ΚΚΕ αν..." και επειδή γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια θα σου γράψω κάποιες σκέψεις μου:

Ο καθένας ασφαλώς και έχει το δικαίωμα να σκέφτεται και να πράττει όπως τον φωτίζει ο μεγαλοδύναμος. Ποιος είμαι εγώ που θα υποδείξω σε εσένα ή τον οιονδήποτε τον τρόπο που θα σκέφτεται και θα αποφασίζει;
Αυτό που σχολίασα χθες και ίσως (;) δεν κατάλαβες αγαπητέ Θεόδωρε, είναι ότι τα δικά μου κριτήρια για την επιλογή Δημάρχου, διαφέρουν. Δεν ισχυρίζομαι ότι η δική μου σκέψη είναι η ορθή, λέω ότι είναι διαφορετική από τη δική σου και ίσως και πολλών άλλων.
Με τα δικά μου κριτήρια ο υποψήφιος Δήμαρχος μιας πόλης πρέπει να μιλάει γι’ αυτήν και όχι για το κόμμα του. Εάν το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι -επ’ ευκαιρία των εκλογών- να επιδείξει/προτάξει την κομματική του ταυτότητα, τότε βρίσκεται στον λάθος δρόμο.
Εάν νομίζει ότι συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές για να συλλέγει ψηφαλάκια αυριανών κομμουνιστών, εμένα με βρίσκει αντίθετο.
Εσύ πίστευε ότι πιστεύεις, άσε μου και μένα όμως το δικαίωμα να κάνω το ίδιο.
Ποια εντύπωση θα σου έδινε ο Χριστόπουλος (που αντιπαθώ σφόδρα) αν έβγαινε και έλεγε “ψηφίστε Σαμαρά”;
Έχει δικαίωμα ο Βενιζέλος να κομπάζει επειδή Καμίνης και Μπουτάρης πήραν κεφάλι και να ισχυρίζεται ότι …δικαιώθηκαν οι πολιτικές του Πασόκ;
Έχει δικαίωμα ο κάθε @@@ υποψήφιος δήμαρχος της Χ.Α. να μεταφράζει τις ψήφους που πήρε ως επιδοκιμασία στις πολιτικές των νεοναζί;
Αν έχουν το δικαίωμα όλοι οι παραπάνω τότε το έχει και ο Πελετίδης.

Για να προτείνω από πού θα βρει τα λεφτά ο Πελετίδης για να εφαρμόσει σχέδια σχετικά με πάρκα, πλατείες, παιδικούς σταθμούς κλπ, θα έπρεπε να παριστάνω κάτι που δεν είμαι. Αλήθεια όμως, επειδή ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει το πρόγραμμα Πελετίδη, παρόμοια σχέδια δεν έχει; Και αν δεν έχει (ρωτάω επειδή δεν γνωρίζω), τότε για ποιο λόγο κατέρχεται ως δήμαρχος; Με ποια ατζέντα; Την κομμουνιστική και τίποτα άλλο;
Ίσως αγαπητέ φίλε δεν έχεις καταλάβει ότι ψηφίζω δήμαρχο Πάτρας. Όχι δήμαρχο ΚΚΕ.

Σου μιλάει κάποιος που ψήφιζε ΚΚΕ για 10 χρόνια μέχρι την ημέρα που το κόμμα αποφάσισε να πάρει την ψήφο του και να την πετάξει στα πόδια του μεγαλύτερου εφιάλτη της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.
Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

ΥΓ1: Ζω για την ημέρα που θα ακούσω έστω και έναν κομμουνιστή να πει ότι αυτό που είπε ο τάδε σύντροφος ήταν μαλακία.

ΥΓ2: Διαφωνώ πλήρως με τον πρόλογο, μιας και προσωπικά δεν με εκφράζει στο παραμικρό.

Ανώνυμος είπε...

Πέτρο
αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζεις. Οι "ακομάτιστοι" που ψήφιζες, αν δεχτούμε ότι ψήφιζες ακομάτιστους, δεν πήρες πρέφα ποια πολιτική ατζέντα υλοποιούσαν; Και σε πείραξε τώρα ο Πελετίδης που είναι ΚΚΕ και το λέει; Πρέπει να κατεβάσουμε δλδ την Παπαρήγα και να λέει "Γεια σας με λένε Αλέκα είμαι παιδαγωγός και ακομάτιστη"; Έχω όλη την καλή διάθεση να δεχτώ ότι η "κριτική" σου είναι λαόπροαίρετη. Αλλά όταν λες ότι δεν ψηφίζεις δήμαρχο ΚΚΕ, αλλά δήμαρχο Πάτρας τότε μόνο ανίδεο πολιτικά μπορώ να σε θεωρήσω.

Ανώνυμος είπε...

Πέτρο,
δηλαδη θα σε ενοιαζε περισσοτερο το να σου ανελυε το πού θα ξοδευε τα χρηματα και οχι το πού θα τα εβρισκε.....

θα ηταν ωραιο να σου πει οτι θα εφτιαχνε κολυμβητηρια, παρκα και παιδικους σταθμους (αποκρυπτοντας οτι θα σε ταραξει μετα στα τελη),
θα ηταν ωραιο να σου πει οτι θα φτιαξει ασφαλεις και ευρυχωρους δρομους (αποκρυπτοντας οτι ο ιδιωτης που θα παρει την εργολαβια θα σε ταραξει μετα στα διοδια).

επειδη προκειται για την τοπικη αυτοδιοικηση, δε σημαινει οτι δεν ψηφιζουμε σκεπτομενοι πολιτικα...
γιάννα

ακυβέρνητος είπε...

@Ζαχαρίας Αποστόλου
Απάντησες σε δικό μου σχόλιο (ως μη όφειλες) με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Υποθέτω πως ήρθες σφήνα για να επιβεβαιώσεις τον τίτλο του ιστολογίου σου: Απρόσκλητος.
Θα σε παρακαλέσω να περιορίζεσαι στα σχόλια που σε αφορούν, ή να σχολιάζεις με τα όποια σου επιχειρήματα στον ιδιοκτήτη του ιστολογίου. Με τσιτάτα μπορώ να απαντώ και εγώ αλλά το θεωρώ τουλάχιστον αστείο.
Εδώ μέσα δεν κάνουμε διαγωνισμό εξυπνάδας. Τη γνώμη μας λέμε και προσπαθούμε να μην θίγουμε τον άλλο.
Αν κατάλαβες έχει καλώς. Αν όχι, άστο!

Ανώνυμος είπε...

οταν καποιος σκέφτεται και πράττει όπως τον φωτίζει ο μεγαλοδύναμος......ειναι λογικο να δυσκολεύεται να κατανόηση την γραμμη ΚΚΕ-Πελετιδη

Ανώνυμος είπε...

Πέτρος
Σε ευχαριστώ που επισκέφθηκες το blog μου καταρχάς. Και όντως αυτή είναι η λογική μου να έρχομαι απρόσκλητος εκεί που δεν με περιμένουν (γέλασα με το σχόλιο σου).
Δεν είχα προθεση να σε θίξω, ίσα ίσα με προβλημάτισε το σκεπτικό σου, και απάντησα στη προροπτική αν γίνει διάλογος. Αν σε πείραξε το ύφος μου λυπάμαι, αλλά στο ξαναλέω δεν είχα σκοπό να σε θίξω. Από τηυ στιγμή που γράφεις σε ένα blog και ξέρεις ότι θα είναι δημόσιο το σχόλιο σου, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να μην απαντήσει κάποιος αν θέλει. Πάντωε εγώ θα σου έλεγα πάνω σε αυτά που σου απάντησα να συνεχίσουμε την κουβέντα και να μπει και όποιος άλλος θέλει.

Υ.Γ. ποιό ήταν το τσιτάτο που χρησιμοποίησα;