Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

2 Μαΐου 2014

Ή με τον χωροφύλαξ ή με τον αστυφύλαξ

Να το χαιρόμαστε! Για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 λέω, το οποίο κατατέθηκε προχτές στην βουλή. Μπορεί να λέει ο Άδωνις ότι ο Σαμαράς μας βγάζει από το μνημόνιο αλλά το μόνο που κάνει ο Σαμαράς είναι να βρίσκεται στην εξουσία την ώρα που λήγει το μνημόνιο. Επειδή, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως στοργική μητέρα όλων μας, δεν μπορεί να μας αφήσει να πορευόμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, φρόντισε να επιβάλει μνημόνια σε όλες τις χώρες-μέλη της. Μόνο που δεν τα λέει πια "μνημόνια", επειδή η λέξη χτυπάει άσχημα στ' αφτί. Τα λέει "μεσοπρόθεσμα πλαίσια".

Έτσι, λοιπόν, έσπευσε η εθνοσωτήριος συγκυβέρνησή μας να υλοποιήσει τις ευρωεντολές με το πλαίσιο που προαναφέραμε και με το οποίο μονιμοποιούνται όλα τα μέτρα που είχαν παρθεί επί μνημονίων. Συγκεκριμένα, το νέο μεσοπρόθεσμο προβλέπει:

(α) Μονιμοποίηση των "πρωτογενών πλεονασμάτων" των επόμενων προϋπολογισμών. Με απλά λόγια, τα έσοδα από την φορολογία θα εξακολουθήσουν να υπερβαίνουν τις δημόσιες δαπάνες. Δηλαδή, οι έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο κράτος περισσότερα χρήματα απ' όσα τους επιστρέφει το κράτος είτε άμεσα (μισθοί, συντάξεις κλπ) είτε έμμεσα (κοινωνική πολιτική, έργα κοινής ωφέλειας κλπ). Πού θα πηγαίνουν αυτά τα πλεονάσματα; Μα εκεί που πήγε και το περυσινό: μερικές δεκάρες στους ετοιμοθάνατους και τα υπόλοιπα στο κεφάλαιο (δανειστές, τράπεζες κλπ).

(β) Κάλυψη με την λήψη νέων μέτρων των οποιωνδήποτε κενών εμφανιστούν. Αν λάβουμε υπ' όψη ότι η κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου έγινε με μάλλον υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα παρουσιαστούν αποκλίσεις οπότε είναι εξ ίσου σίγουρο ότι θα ληφθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα.

(γ) Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να καλύψουμε ανοίγματα ύψους 7,7 δισ. ευρώ (2 δισ. το 2015 - 3,8 δισ. το 2016 - 1,9 δισ. το 2017). Γι' αυτόν τον λόγο, το νέο μεσοπρόθεσμο προβλέπει περαιτέρω περικοπές κονδυλίων (πρόνοια, ασφάλιση, παιδεία κλπ) ύψους 5,4 δισ. και αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 1,7 δισ. Έχοντας δε κατά νου ότι ο Σαμαράς έχει βάλει ως στόχο την μείωση της φορολόγησης των ανωνύμων εταιρειών, μπορούμε να προβλέψουμε με απόλυτη ακρίβεια ότι τα νέα φορολογικά βάρη θα φορτωθούν κι αυτά στις πλάτες τού λαού.

(δ) Επιβεβαιώνοντας τον σκοπό της να πουλήσει ό,τι μπορεί να πουληθεί, η κυβέρνηση προβλέπει στο νέο μεσοπρόθεσμο έσοδα 11,3 δισ. για την περίοδο 2015-2018. Δεν θα μείνει απούλητο ούτε κολυμπηθρόξυλο: ΔΕΣΦΑ, Αστέρας Βουλιαγμένης, ΕΥΑΘ, περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, Ελληνικό, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΤΑ, ψηφιακό μέρισμα, ακίνητα, μετοχές, παραλίες.... Όλα στο σφυρί για ψίχουλα. Προγραμματίζονται 11,3 δισ. όταν μόνο του Ελληνικού η πραγματική αξία προσδιορίζεται αρκετά ψηλότερα (μαζί με τις εγκαταστάσεις τού Αγίου Κοσμά, που δίνονται...δώρο!).

(ε) Οι πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου θα μειωθούν από 47,5 δισ. το 2012 σε 40,9 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 6,6 δισ. Με δεδομένο ότι οι παροχές του κράτους προς τις τράπεζες και τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνονται κάθε χρόνο, η μείωση που αντιστοιχεί στα λαϊκά στρώματα υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 10 δισ.

(στ) Το αντίθετο θα συμβεί και με τα έσοδα από έμμεσους φόρους, δηλαδή με τους φόρους στην κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα ποτά κλπ). Αυτοί οι κατ' εξοχήν άδικοι φόροι θα αυξηθούν από 24,3 δισ. εφέτος σε 28,3 δισ. το 2018. Υπολογίζοντας την αύξηση από χρόνο σε χρόνο, θα επιβαρυνθούμε με 10 δισ. έμμεσους φόρους σε 4 χρόνια.

(ζ) Μέχρι το 2016 θα συνεχιστεί η αναλογία 1:5 στςι προσλήψεις τού δημοσίου (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) και κατόπιν θα ισχύσει το 1:1. Με τον ρυθμό που αποχωρούν (εκουσίως ή ακουσίως) οι δημόσιοι υπάλληλοι από την δουλειά τους, δεν θα απομείνουν στο κράτος ούτε οι απαραίτητοι υπάλληλοι για να κάνει την δουλειά του. Εννοείται ότι τα οποιαδήποτε κενά των οποίων η αναπλήρωση θα θεωρηθεί απαραίτητη, θα καλυφθούν με την εκχώρηση της δουλειάς σε ιδιώτες.


Κι ενώ αυτά σχεδιάζει -και υλοποιεί- η συγκυβέρνηση, έρχεται ο ΣυΡιζΑ και μας λέει ότι...τι; Ότι θα τα καταργήσει όταν πάρει την εξουσία; Μα όλα αυτά τελούν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμμόρφωσή μας είναι υποχρεωτική. Θα διαπραγματευτεί την κατάργησή τους; Και θα καταργηθούν στην Ελλάδα ενώ θα ισχύουν σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.; Θα συμμαχήσει με άλλες χώρες για να απαιτήσουμε από κοινού την καταργησή τους; Με ποιους θα συμμαχήσει, καλέ; Με τον Ολάντ; Ο οποίος έσπευσε ήδη να τα υλοποιήσει; Θα τους εκβιάσει με την απειλή τής αποχώρησής μας από την ευρωζώνη; Εδώ γελάμε.

Η αλήθεια είναι απλή. Αν δεν θέλουμε μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, επιβάλλεται να στείλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στον αγύριστο. Αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρωμαντρί, σκάμε και κολυμπάμε. Το μένουμε-μέσα-αλλά-κάνουμε-του-κεφαλιού-μας δεν παίζει. Όπως λέει ο λαός: και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ δεν γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: