Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

11 Απριλίου 2014

Η ιστορία μιας λίστας

Παραδέχομαι ότι μάλλον είμαι ανεπίκαιρος αλλά μια διαδικτυακή βόλτα που έκανα πίνοντας τον απογευματινό καφέ, με έκανε συνειρμικά να αναρωτηθώ: πού διάβολο βρίσκεται η πολύκροτη ιστορία τής λίστας Λαγκάρντ; Το τελευταίο σημαντικό νέο που έχω από τούτη την υπόθεση είναι η ομόφωνη απόφαση του πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου τού Ειδικού Δικαστηρίου ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα (δυο κακουργήματα κι ένα πλημμέλημα) που αποδίδονται στον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στο θέμα της λίστας. Ναι μεν αυτή η απόφαση, που πάρθηκε τον Γενάρη, άνοιξε τον δρόμο για να δρομολογηθεί η παραπομπή τού Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο και ν' αρχίσουν οι ανακρίσεις αλλά παραμένει αμείλικτο το ερώτημα: τα φορτώνουμε όλα στον Παπακωνσταντίνου και ξεμπερδεύουμε;

Δεν είναι πως υποστηρίζω τον Παπακωνσταντίνου, έτσι; Σιγά το μούτρο που θα του πάρω και το μέρος! Αλλά, ρε γαμώτο, σε μια όζουσα υπόθεση όπου έχουν ανακατευτεί αμέτρητα χέρια, είναι απαράδεκτο να βολευόμαστε με έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Για να γίνει πιο κατανοητό το τι εννοώ, ας ρίξουμε μια περιεκτική ματιά στην ιστορία, βάζοντας τα γεγονότα σε μια σειρά και προσπαθώντας να συγκρατήσουμε τα ονόματα:

(1) Ηλίας Κλης: Σύμφωνα με κατάθεση του Θόδωρου Φλωράτου (υπαλλήλου του ΣΔΟΕ), ο πρώην πρέσβυς φέρεται ότι είναι αυτός που πήρε πρώτος στα χέρια του την λίστα Λαγκάρντ. Πάντως, στην πρόταση που κατέθεσαν ΝΔ-ΠαΣοΚ-ΔημΑρ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναφέρεται ότι η εμπλοκή Κλη οφείλεται σε λάθος που έκανε ο Φλωράτος στην κατάθεσή του.

(2) Κωνσταντίνος Χαλαστάνης: Ο πρέσβυς της Ελλάδας στο Παρίσι είναι ο άνθρωπος που έστειλε την λίστα στην Ελλάδα. Όπως λέει ο ίδιος, αυτός παρέλαβε την λίστα και την έστειλε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Με τον ισχυρισμό του συμφωνούν και τα κόμματα της τότε συγκυβέρνησης στην πρόταση που αναφέραμε προηγουμένως.

(3) Κώστας Μπίκας: Ο τότε διοικητής τής ΕΥΠ ενημερώθηκε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για την ύπαρξη της λίστας τον Μάιο του 2010.

(4) Ηλίας Πλασκοβίτης: Το καλοκαίρι τού 2010, ο τότε γενικός γραμματέας τού υπουργείου οικονομικών φέρεται ότι είχε άτυπες συζητήσεις για το θέμα με τον γάλλο ομόλογό του. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις πάντως, η κυβέρνηση ενημερώθηκε επίσημα (δηλαδή, μέσω διπλωματικής οδού) για την ύπαρξη της λίστας τον Σεπτέμβριο.

(5) Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Ο τότε υπουργός οικονομικών παραδέχεται ότι παρέλαβε το σι-ντι με την λίστα τον Οκτώβριο του 2010. Σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενά του, αντέγραψε το σι-ντι σε στικάκι αλλά δεν το έδωσε για να πάρει πρωτόκολλο εισόδου. Ο τότε υπουργός κρατάει την λίστα στο συρτάρι του, δεν ενημερώνει κανέναν για την ύπαρξή της και δεν δίνει οποιαδήποτε εντολή για την αξιοποίησή της.

(6) Γιάννης Καπελέρης: Τον Νοέμβριο του 2010, ο Παπακωνσταντίνου καλεί τον τότε προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, του παραδίδει (σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος ο Καπελέρης) μια κατάσταση με δέκα ονόματα μεγαλοκαταθετών και του ζητάει να τα διερευνήσει. Υποτίθεται ότι αυτά τα ονόματα περιλαμβάνονται στην λίστα αλλά ο Καπελέρης δεν έχει ιδέα για ύπαρξη λίστας.

(7) Αναστάσιος Μπάνος: Στις 25 Ιανουαρίου 2011, ο νομικός σύμβουλος του υπουργού οικονομικών καλείται σε σύσκεψη όπου συμμετέχουν και ο Πλασκοβίτης με τον Καπελέρη. Στην σύσκεψη αυτή, η οποία έχει θέμα την λίστα, αναζητούνται οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η κυβέρνηση να την αξιοποιήσει. Σημειωτέον ότι ο Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τους συνομιλητές του για την ύπαρξη της λίστας αλλά δεν τους ανακοινώνει το ακριβές περιεχόμενό της, άρα ο Καπελέρης δεν παίρνει ούτε και τώρα εντολή για εξονυχιστικό έλεγχο. Τελικά, με την σύμφωνη γνώμη Μπάνου, προκρίνεται ως λύση η σύσταση ειδικής επιτροπής. Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η λίστα παραμένει στο συρτάρι τού Παπακωνσταντίνου ως επτασφράγιστο μυστικό.

(8) Ιωάννης Διώτης: Στις 17 Ιουνίου 2011, ο Παπακωνσταντίνου παραδίδει το υπουργείο οικονομικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο και μετακινείται στο υπουργείο περιβάλλοντος. Φεύγοντας, δίνει την λίστα στον πρώην εισαγγελέα, ο οποίος από τον Μάιο είχε διαδεχθεί τον Καπελέρη στο πηδάλιο του ΣΔΟΕ. Ο Διώτης υποστηρίζει ότι ουδέποτε πήρε εντολή για οποιονδήποτε έλεγχο αλλά παραδέχεται ότι μελέτησε τα δεδομένα τής λίστας. Περνούν δυο μήνες και τον Αύγουστο ο Διώτης παραδίδει την λίστα στον Βενιζέλο.

(9) Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο νυν αρχηγός τού ΠαΣοΚ και τότε υπουργός οικονομικών αποδεικνύεται άξιος τής απαξιωτικής φήμης που τον συνοδεύει. Όχι μόνο κρατάει την λίστα στο συρτάρι του δίχως να διατάξει οποιονδήποτε έλεγχο, όχι μόνο δεν την παραδίδει καν στον διάδοχό του Φίλιππο Σαχινίδη όταν φεύγει από το υπουργείο στις 21 Μαρτίου 2012 αλλά, φεύγοντας, παίρνει μαζί του και το στικάκι, θεωρώντας το (όπως υποστήριξε αργότερα) ως...προσωπικό του έγγραφο! Η λίστα εξαφανίζεται, ώσπου την 1η Οκτωβρίου ο Γιάννης Στουρνάρας βάζει μπουρλότο στο σκηνικό με μια δήλωσή του στους Finacial Times: "Την περασμένη εβδομάδα έμαθα για πρώτη φορά από τις εφημερίδες για την ύπαρξη του (εννοεί του σι-ντι) αλλά, αν το ΣΔΟΕ δεν μπορέσει να το βρει, θα ζητήσουμε αντίγραφο από τους ευρωπαίους εταίρους μας". Αφού γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι, την επόμενη μέρα ο Βενιζέλος παραδίδει την λίστα στον Σαμαρά, έχοντάς την κρατήσει καλά κρυμμένη για 14 ολόκληρους μήνες.

(10) Γιάννης Στουρνάρας: Στις 12 Οκτωβρίου, ο υπουργός οικονομικών ζητάει από τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί αντίγραφο της λίστας. Ο Μοσκοβισί συναινεί. Το υπουργείο συγκροτεί τριμελή επιτροπή (Εμμανουήλ Σκαρμέας, Σμαράγδα Πιτένη και Θόδωρος Φλωράτος, στον οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω), η οποία πάει στο Παρίσι και παραλαμβάνει καινούργιο σι-ντι στις 20 Δεκεμβρίου.

(11) Στυλιανός Στασινόπουλος: Ο παιδικός φίλος τού Σαμαρά, ο οποίος διαδέχθηκε τον Διώτη στο τιμόνι τού ΣΔΟΕ, παραλαμβάνει το σι-ντί από την Πιτένη στις 21 Δεκεμβρίου. Λίγη ώρα αργότερα, ο Στασινόπουλος παραδίδει την λίστα σε δυο οικονομικούς εισαγγελείς.

(12) Γρηγόρης Πεπόνης - Σπύρος Μουζακίτης: Οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς πέφτουν με τα μούτρα στην μελέτη της λίστας που περιλαμβάνει το νέο σι-ντι. Συγκρίνοντάς την με την λίστα την οποία είχε παραδώσει ο Βενιζέλος (ο οποίος την είχε πάρει από τον Διώτη, ο οποίος την είχε πάρει από τον Παπακωνσταντίνου), διαπιστώνουν ότι η καινούργια λίστα περιλαμβάνει τρία ονόματα παραπάνω: Ελένη Παπακωνσταντίνου (κόρη του πρώην υπουργού τής Ν.Δ. Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και εξαδέλφη τού πασοκικού υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου), Σίμος Σικιαρίδης (σύζυγος της προηγουμένης) και Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, αδελφής τής Ελένης).


Αν έπρεπε να βάλω στοίχημα, θα ποντάριζα στο ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πληρώσει σίγουρα την λέζα, μιας και κατέβηκε από το τραίνο (στις τελευταίες εκλογές βγήκε τρίτος στην περιφέρεια Αττικής αλλά τα καταρρακωμένο ΠαΣοΚ εξέλεξε μόνο δυο βουλευτές). Μόνο που δεν πιστεύω ότι πρέπει να την πληρώσει μόνον αυτός. Τί να πει κανείς π.χ. για τον Βενιζέλο, ο οποίος έκανε την πάπια επί 14 μήνες; Μάλιστα δε, καταθέτοντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής, παραδέχθηκε ότι δεν έδωσε καμμιά εντολή για έλεγχο αλλά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στον Διώτη επειδή...δεν ζήτησε οδηγίες!

Κατόπιν όλων αυτών, ας επιστρέψουμε εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε: μετά από τόσα και τόσα πρόσωπα που μπερδεύτηκαν σ' αυτή, πού διάβολο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση με την λίστα Λαγκάρντ;

Ακούει κανείς;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κανει παρεα με το εκατομμυριο του τσουκατου,,,,γγ