Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

7 Οκτωβρίου 2012

"Διαταγή: «Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!»"

Ο Ρόνι Αλάσορ είναι μάλλον δημοσιογράφος παρά συγγραφέας. Κουρδικής καταγωγής, γεννημένος το 1963 σε ένα ασήμαντο χωριό της περιφέρειας του Ερζερούμ, στρατεύθηκε από μικρός στην αριστερά, γεγονός που τον ανάγκασε να φύγει στο εξωτερικό όταν ξέσπασε το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980. Από τότε, ο Αλάσορ μένει στην Νορβηγία αλλά δεν έχει πάψει στιγμή να μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε ως μέλος τής Ένωσης Δημοσιογράφων τής Νορβηγίας είτε ως μέλος τής Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Μεταξύ άλλων, ο Αλάσορ αφιέρωσε πολύ χρόνο και κόπο για να μαζέψει μαρτυρίες σχετικές με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974. Μίλησε με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες (κυρίως στρατιώτες που είχαν πάρει μέρος στην εισβολή), συγκέντρωσε ντοκουμέντα, διασταύρωσε πληροφορίες και, τελικά, το 1999 εξέδωσε την έρευνά του σε ένα μικρό βιβλιαράκι μόλις 150 σελίδων με τον τίτλο "Διαταγή: «Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!»", τον οποίο του ενέπνευσε μια από μαρτυρίες που περιέχονται σ' αυτό:

"Σε λίγες μέρες, με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χώρος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχαν μεταφέρει τους αιχμαλώτους, έφεραν πίσω στη μονάδα μας περίπου 70-80 Ελληνοκύπριους. Τότε βρισκόμασταν στην Αγιά. Εγώ, λόγω ειδικότητας, ήμουν κοντά στην σκηνή του διοικητή. Εκεί άκουσα τις συνομιλίες που έκανε μέσω ασυρμάτου ο διοικητής της μοίρας μας Μεχμέτ Γκιουνγκιορμούς με τους ανωτέρους του. Ο διοικητής μας τους ρωτούσε τι να κάνει με τους αιχμαλώτους. Ήταν ένα πρόβλημα για την μονάδα. Και η διατροφή τους αλλά το κυριότερο η φύλαφή τους. Η εντολή που πήρε ήταν η εξής: "Φορτώστε τους στο τραίνο!" Όποιος το άκουσε αμέσως κατάλαβε ότι αυτό σήμαινε: "Εκτελέστε τους αιχμαλώτους". Όλοι ήξεραν ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν σιδηροδρομικές γραμμές, ούτε τραίνα."

Όταν κυκλοφόρησε το "Διαταγή: «Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!»", στην Τουρκία έγινε χαλασμός. Με απανωτά δημοσιεύματα, το κατεστημένο προσπάθησε να κολλήσει την ρετσινιά του προδότη σε όσους μίλησαν στον Αλάσορ. Ανάμεσά τους και ο καθηγητής Γιαλτσίν Κιουτσούκ, ο οποίος πέρασε των παθών του τον τάραχο, ώσπου κατηγορήθηκε ακόμη και για συμμετοχή στην γνωστή παρακρατική οργάνωση Εργκένεκον. Ο Κιουτσούκ παρέμεινε μια βδομάδα στην φυλακή, πριν αφεθεί ελεύθερος λόγω παντελούς έλλειψης στοιχείων. Στον Αλάσορ, ο καθηγητής είχε πει, μεταξύ άλλων:

"Δεν μπορώ να αναφέρω όλες μου τις αναμνήσεις από την Κύπρο. Θα τις συγκεντρώσω και θα εκδώσω ένα βιβλίο στα ελληνικά. Είχα προσωπική εμπειρία από συμβάντα επιθέσεων, φόνων, και λεηλασιών εναντίον Ελληνοκυπρίων πολιτών. Θέλω να πω το παρασκήνιο της εισβολής εναντίον του Ελληνισμού. Φαντάζεστε τι έγινε στα πολύτιμα αντικείμενα στα σπίτια Ελληνοκυπρίων που οι Τούρκοι στρατιώτες θεώρησαν ότι ήταν πλούσια. Πολλοί αξιωματικοί ήταν απάνθρωποι και έκαναν λεηλασίες, ιδιαίτερα οι ακροδεξιοί φασίστες, στρατιώτες, υπολοχαγοί και δεκανείς ήταν επικεφαλής των δολοφονιών και των λεηλασιών..."

Το δημοσιογραφικό κατεστημένο μεταχειρίστηκε όλα τα μέσα για να συκοφαντήσει το βιβλίο. Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα "Χουρριγιέτ" δεν δίστασε να δημοσιεύσει ένα άρθρο τού -θεωρούμενου ως- έγκριτου δημοσιογράφου της Εμίλ Τσολασάν, με τίτλο "Η προδοσία της Κύπρου από εκείνους που υποστηρίζουν τους Κούρδους". Στο εκτενέστατο αυτό άρθρο, ο Τσολασάν επιτίθεται εναντίον όλων όσων καταθέτουν τις μαρτυρίες τους στο "Διαταγή: «Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!»", προσπαθώντας να αποδομήσει την αξιοπιστία τους. Η γελοιότητα και η αναξιοπιστία του άρθρου αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι ο Τσολασάν αμφισβητεί ακόμη και την ύπαρξη του Αλάσορ. Κατ' αυτόν, το όνομα Ρόνι Αλάσορ είναι ψευδώνυμο κάποιου κούρδου αυτονομιστή που ζει στην Νορβηγία!

Όπως και να 'χει, πάντως, το "Διαταγή: «Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!»" αξίζει τον κόπο να διαβαστεί ειδικά από τους έλληνες, μιας κι αποδεικνύει ότι σε όλα τα πράγματα υπάρχει πάντοτε και η άλλη πλευρά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον "Καστανιώτη" (στην σειρά Τοποθετήσεις), περιλαμβάνει αρκετό φωτογραφικό υλικό και κοστίζει περίπου 12 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: