Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

27 Σεπτεμβρίου 2012

Άμα λάχει!

"Ό,τι κάναμε τόσο καιρό, ο Σαμαράς και οι άλλοι αρχηγοί, για να ανορθωθεί το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, εξανεμίστηκε μέσα σε μια ημέρα από αυτό το δημοσίευμα. Ένα δημοσίευμα που πλήττει το θεσμό του προέδρου της βουλής και το πολιτικό σύστημα..."

Αυτά δήλωσε ο Βαγγέλας, διανθίζοντάς τα με τα "άμα λάχει" του, με τα "σαλονάτα" του και με την -προειδοποίηση να το πω...ενημέρωση να το πω...πώς να το πω;- πως, όταν βγάζει το κουστούμι του, βγάζει πρώτα το παντελόνι του. Άμα λάχει δηλαδή.

Μάγκας ο Βαγγέλας. Τουλάχιστον, τα μάγκικα τα μιλάει μια χαρά και περί αυτού δεν χωρεί καμμιά αμφιβολία. Άλλωστε, είναι η μόνη γλώσσα που μιλάει μιας και με τα σωστά ελληνικά δεν τα πολυκαταφέρνει και τα αγγλικά του περιορίζονται στο "γκουντ μόρνινγκ" και στο ζουμπουλιακό "γιου αρ ε γκουντ στιούντεντ" κι αυτά με το δικό του, χαρακτηριστικό αξάν. (Ανοίγουμε παρενθεσούλα. Βέβαια, μπορεί σήμερα να χρειάζεται άριστη γνώση τουλάχιστον δυο ξένων γλωσσών για να δουλέψεις έστω ως πίτσα-μπόυ αλλά, προφανώς, η γνώση ξένων γλωσσών δεν είναι προαπαιτούμενο για να σκαρφαλώσει κάποιος στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της χώρας. Μη ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος της βουλής αντικαθιστά τον πρόεδρο της δημοκρατίας, αν ο τελευταίος ξαφνικά παραιτηθεί ή πεθάνει. Άμα λάχει, δηλαδή. Κλείνουμε την παρενθεσούλα.)

Προσωπικώς, δεν δίνω δεκάρα τσακιστή για το αν ο Βαγγέλας είναι πράγματι μπλεγμένος σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή αν είναι θύμα σκευωρίας. Ειλικρινά, ειλικρινέστατα, χέστηκα και για τον Βαγγέλα και για τον Άκη και για τον οποιονδήποτε από δαύτους, για έναν απλό λόγο: επειδή το αστικό πολιτικό κατεστημένο τούτου του τόπου στο σύνολό του και άσχετα από το ποιοι έβαλαν λεφτά στο παντελόνι τους φροντίζει πάντοτε (και με ιδιαίτερη επιμέλεια μάλιστα) να πλουτίζει μια μικρή και συγκεκριμμένη κάστα κομπραδόρων που λυμαίνονται τον τόπο. Αυτό είναι για μένα το πραγματικό και διαρκές σκάνδαλο. Άμα λάχει, δηλαδή.

Όμως, θεωρώ πως υπάρχει κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό σε όσα είπε ο Μεϊμαράκης. Πρόκειται για την δήλωσή του ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News πλήττει τον θεσμό τού πρόεδρου τής βουλής και το πολιτικό σύστημα γενικώτερα. Η ανησυχία μου προέρχεται από την διαπίστωση ότι οι θεσμοί και το σύστημά μας είναι τόσο αδύναμα ώστε πλήττονται από μια επίθεση κατά του Βαγγέλα. Πόσο αδύναμοι πρέπει να είμαστε για να αποτελεί ο Βαγγέλας κολώνα των θεσμών και συστήματος... Άμα λάχει, δηλαδή.

Φυσικά, δεν είναι μόνο το ελληνικό πολιτικό σύστημα αδύναμο, για να εξηγούμαστε. Τις ίδιες αδυναμίες, για παράδειγμα, διαπιστώσαμε προχτές και στην Ισπανία, όπου η αστυνομία έβαλε στο σημάδι τους διαδηλωτές. Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, η θενιόρα Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, "όταν κάποιος διαδηλώνει βίαια (σ.σ.: !!!) και ενώπιον της βουλής των ισπανών, δεν μιλάμε για δημοκρατία αλλά για τρομοκρατία"! Δηλαδή, ρε μανταμίτσα, τί τους είπες; Μπορείτε να διαδηλώνετε βίαια αλλά όχι ενώπιον της βουλής των ισπανών; Διαδηλώστε βίαια κάπου στα περίχωρα, ας πούμε; Και τί σημαίνει "βίαια"; Να αμύνομαι όταν η μπατσονομία με πλακώνει με τα γκλομπ άνευ λόγου και αιτίας; Ή, μάλλον, με πλακώνει επειδή η κυβέρνηση με θεωρεί τρομοκράτη; Προφανώς. Καθ' ότι μόνο η αστυνομία έχει νόμιμο δικαίωμα στην βία. Άμα λάχει, δηλαδή.

Ας κλείσουμε, επιστρέφοντας στην περίπτωση Μεϊμαράκη και σε όσα κατήγγειλε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝουΔου στην βουλή: "Η πραγματικότητα είναι ότι το ΣΔΟΕ έχει από καιρό εξελιχθεί σε ένα κέντρο συκοφαντίας και διαρροών, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα εξωκοινοβουλευτικό κέντρο". Μάλιστα, έτσι ακριβώς το είπε η κυρία Βούλτεψη! Μόνο που δεν μας είπες, κυρα-Σοφία μας, αν το ΣΔΟΕ είναι κέντρο συκοφαντίας γενικά ή μόνο όταν ασχολείται με υποθέσεις βουλευτών. Καθ' ότι, όπως μας τα λες, δικαιούμαι κι εγώ να πιστέψω πως όλοι αυτοί οι φοροφυγάδες και απατεώνες, που μας μοστράρετε κάθε τρεις και λίγο στο γυαλί, δεν είναι παρά θύματα συκοφαντιών. Άμα λάχει, δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: