Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

22 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρομεσαίοι: αυτά τα τρωκτικά

Εκτός από τα λαμόγια που εισπράττουν συντάξεις πεθαμένων, στα οποία αναφερθήκαμε χτες, οι καλοί μας πολιτικοί (φυσικά, με την βοήθεια των επίσης καλών μας δημοσιογράφων) μας δείχνουν τις τελευταίες μέρες, με το δάχτυλο τεντωμένο, ποιοι άλλοι ευθύνονται για την κατάντια αυτού του τόπου: οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που φοροδιαφυγούν (*).

Σύμφωνα με την περισπούδαστη δημοσιογράφα κύρια Πυργιώτη, για παράδειγμα, δεν θα χρειάζονταν τα μέτρα των 11,5 δισ. αν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες ήσαν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, διότι περίπου εκεί υπολογίζονται τα "διαφυγόντα έσοδα" του κράτους από την φοροδιαφυγή αυτών των "τρωκτικών". Βλέπετε, οι εν λόγω επαγγελματίες είναι και χιλιάδες αλλά και διασπαρμένοι σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οπότε η σύλληψή τους είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

Είναι λογικό, λοιπόν, να αγανακτεί και να εξανίσταται ο κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος, καθώς βλέπει να τσακίζονται οι αποδοχές του προκειμένου να εξοικονομηθούν όσα κλέβουν όλα αυτά τα τρωκτικά, οι μικρομεσαίοι. Και είναι επίσης λογικό να συμφωνεί με τον υπουργό οικονομικών, ο οποίος φωνάζει προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι οφείλουμε να ζητάμε απόδειξη για κάθε συναλλαγή μας καθώς οι φόροι, τους οποίους γλιτώνει όποιος δεν κόβει απόδειξη, θα πέσουν στην πλάτη μας. Όμως, πόσο έτσι είναι τα πράγματα; Ας το κουβεντιάσουμε λίγο.

Πρώτα-πρώτα, ας δεχτούμε ότι η φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων δημιούργησε την "τρύπα" που πάνε τώρα να βουλώσουν τα μνημονιακά μέτρα. Εντεκάμισυ δισ. μας λένε ότι κάνουν αυτά τα μέτρα; Πάνω από είκοσι λέω εγώ ότι θα φτάσουν ίσαμε το τέλος του 2013, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εδώ. Όσα και να 'ναι, πάντως, προέρχονται από την φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων, εν τάξει; Πάει καλά. Πώς διάβολο γίνεται, λοιπόν, να κλείνουν τα μικρομεσαία μαγαζιά με ρυθμό πολυβόλου, το ένα μετά το άλλο; Πώς εξηγείται να κλέβουν εκατομμύρια από την μια και να πτωχεύουν από την άλλη; Τί τα 'καναν τόσα λεφτά οι μικρομεσαίοι; Στα μπουζούκια τα φάγανε ή στις πουτάνες; Δεν μπορεί, κάπου τα φάγανε γιατί στην Ελβετία δεν τα βγάλανε, σίγουρα.

Πάμε παρακάτω. Προσωπικά, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας 27 χρόνια. Στο επαγγελματικό μου διάβα απέκτησα -πόσα να πούμε;- εκατό χιλιάδες (υπερπαραφουσκωμένο νούμερο, αλλά δεν πειράζει) "μαύρο" εισόδημα, για το οποίο το κράτος δεν εισέπραξε ούτε ΦΠΑ ούτε φόρο εισοδήματος. Ας πούμε, λοιπόν, ότι ζημίωσα το κράτος 40-50 χιλιάρικα μέσα σε 27 χρόνια. Πάει καλά ως εδώ; Ωραία. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια, το κράτος μού πήρε πάνω από 50 χιλιάρικα για συμβιβασμούς και περαιώσεις, μου πήρε παραπάνω φόρο από τους μισθωτούς (μέχρι πρόσφατα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν λιγώτερο αφορολόγητο από τους μισθωτούς), μου επέβαλε πρόστιμα και προσαυξήσεις όποτε καθυστερούσα τις πληρωμές μου και δεν πρόκειται ποτέ να μου δώσει "εφ' άπαξ" όταν θα βγω στην σύνταξη. Παράλληλα, χρειάστηκε να πληρώσω ένα σωρό "μαύρα": την πολεοδομία για να βγάλω άδεια, τον γιατρό για να χειρουργήσει τον πατέρα μου, τον εφοριακό για να μη με τσακίσει, τον υπάλληλο της περιφέρειας για να μου "τρέξει" την επιδότηση, τον καθηγητή που έκανε ιδιαίτερο στο παιδί μου κλπ., δαπάνες που δεν θα έκανα αν το κράτος δεν κακοπλήρωνε ή δεν είχε έλλειψη σε υπαλλήλους, γιατρούς και δασκάλους.  Πώς το βλέπετε το θέμα; Σε τελική ανάλυση, έχει βγει χαμένο το κράτος από μένα ή κερδισμένο;

Ας πούμε τώρα ότι ήμουν 100% νομοταγής. Πήρα, λοιπόν, από κάποιον πελάτη μου 1.000 ευρώ κι έκοψα την σχετική απόδειξη, καταβάλλοντας τον αναλογούντα ΦΠΑ στο κράτος (ας αφήσουμε έξω τον φόρο εισοδήματος, για ευκολία). Έτσι, από το χιλιάρικο, μου έμειναν 813 ευρώ. Ακριβώς τόσα πλήρωσα στο συνεργείο όπου πήγα το αυτοκίνητό μου για επισκευή. Ο συνεργειάς έκοψε απόδειξη, πλήρωσε τον αναλογούντα ΦΠΑ και του έμειναν 661 ευρώ, με τα οποία πλήρωσε τον μπογιατζή που του έβαψε το σπίτι. Ο μπογιατζής έκοψε απόδειξη κι αυτός, πλήρωσε κανονικά τον ΦΠΑ του και με τα ρέστα, 537 ευρώ, αγόρασε κάτι μικροέπιπλα για το σπίτι του. Νόμιμος κι ο επιπλοποιός, έκοψε απόδειξη, πλήρωσε τον ΦΠΑ και του έμειναν 437 ευρώ, με τα οποία ξόφλησε το φροντιστήριο των παιδιών του. Μετά την πληρωμή του ΦΠΑ, στον καθηγητή έμειναν 355 ευρώ. Παναπεί, δηλαδή, μετά από 5 νταραβέρια, το κράτος πήρε το 65% από το χιλιάρικό μου (ξαναλέω, δίχως να λογαριάσουμε τους φόρους εισοδήματος). Όμορφα;

Συνεχίζουμε. Επειδή όλοι οι συναλλασσόμενοι ήμασταν νομοταγείς πολίτες, από την αγορά χάθηκε το 65% των χρημάτων και πήγε στο κράτος. Αν το κράτος μάς επέστρεφε αυτά τα λεφτά ως κοινωνικές παροχές, δεν θα υπήρχε πρόβλημα: τα χρήματα θα επέστρεφαν σε μας ως πλατείες, νοσοκομεία, σχολεία, επιδόματα κλπ κλπ. Όμως, από την στιγμή που αυτά τα λεφτά δεν επιστρέφουν σε μας αλλά δίνονται σε κάποιους πονηρούς, οι οποίοι τα παίρνουν και τα βγάζουν στο εξωτερικό (η διεθνής των τοκογλύφων που λέμε, οι αγορές) τότε ναι, υπάρχει πρόβλημα.

Τώρα, ποιος ζημιώνει αν εμείς πάψουμε να είμαστε νομοταγείς και δεν ξανακόψουμε απόδειξη; Η ντόπια αγορά θα είναι σίγουρα κερδισμένη, αφού το αρχικό χιλιάρικο θα παραμείνει χιλιάρικο όσα χέρια κι αν αλλάξει. Θα ζημιώσει το κράτος; Μα το κράτος θα ζημίωνε αν ήταν όντως "κράτος", δηλαδή αν νοιαζόταν για τους πολίτες του. Τώρα, όμως, δεν είναι "κράτος" αλλά εισπράκτορας των τοκογλύφων. Τελικά, δηλαδή, είτε με το τούτο είτε με το 'κείνο, σκοπός του είναι να μας πάρει τα λεφτά για να τα δώσει στους πονηρούς που προαναφέραμε, οι οποίοι είναι και οι μόνοι ζημιωμένοι από την οποιαδήποτε φοροδιαφυγή σ' ένα τέτοιο κράτος. Υπ' αυτή την άποψη, λοιπόν, ούτε του μισθωτού είναι εχθρός ο μικρομεσαίος επαγγελματίας που φοροδιαφυγεί, ούτε του μικρομεσαίου επαγγελματία είναι εχθρός ο μισθωτός που τεμπελιάζει. Κοινός εχθρός και των δυο είναι το αστικό κράτος που τους έχει αμφότερους γραμμένους στα καπιταλιστικά παπάρια του.

Ας τελειώνουμε με κάτι που μπορεί να ακουστεί παράδοξο αλλά είναι απόλυτα τεκμηριωμένο. Αν το επίπεδο ζωής των λαϊκών στρωμάτων βελτιώθηκε τα τελευταία 60 χρόνια, τούτο οφείλεται σε δυο κυρίως παράγοντες: στα εμβάσματα των μεταναστών και των ναυτικών κατ' αρχάς και στην "μαύρη" οικονομία των μικρομεσαίων εν συνεχεία. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η βιοτική βελτίωση αυτού του τόπου χρωστάει πολλά στην φοροαποφυγή και στην φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων: στον φτωχοψαρά, στον μπατίρη με τα 1-2 ρουμ-του-λετ, στην πουτάνα τού δρόμου, στον φούρναρη της γειτονιάς, στον ψιλικαντζή, στον μικρομαγαζάτορα της γωνίας. Σε όλους αυτούς που μεγάλωσαν και μόρφωσαν παιδιά επειδή δεν πλήρωναν φόρους. Για την ακρίβεια: επειδή δεν πλήρωναν όλους αυτούς τους παράλογους φόρους που το κράτος επιμένει να θέλει να εισπράξει από πλατειά λαϊκά στρώματα, μόνο και μόνο για να μην υποχρεωθεί να τους αναζητήσει από τους λίγους που έχουν πράγματι φοροδοτική ικανότητα.

Κι ένα τελευταίο: η επιμονή τής καθεστηκυίας τάξης να δείχνει, με το δάχτυλο τεντωμένο, τους μικρομεσαίους, την ώρα που προβαίνει σε σκανδαλώδη μείωση της φορολογίας των μεγαλομεγάλων και στην νομιμοποίηση της φορολογικής ασυλίας των μεγαλοκαταθετών τού εξωτερικού, είναι εξαιρετικά περίεργη (για να μη πω σκανδαλωδεστάτη). Τελεία και παύλα.



ΥΓ:  Συγγνώμη αν το "φοροδιαφυγώ" ακούγεται παράταιρο, άκομψο ή λανθασμένο αλλά η λέξη είναι απόλυτα σωστή. Σύμφωνα με τον σχετικό "νόμο τού Σκάλιγκερ" (υποθέτω ότι οι φιλόλογοι με εννοούν), δεν υπάρχει λέξη "φοροδιαφεύγω". Όπως δεν υπάρχει λέξη "δενδροφυτεύω", αλλά ας μην ασχοληθούμε τώρα μ' αυτά.

2 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Καταρχήν, όλα αυτά με το δικό μου χιλιάρικο και τους φόρους που θα υποστεί στη σειρά με τα χέρια που θα αλλάξει το’χω σκεφτεί κι εγώ και είναι έτσι. Υπό την προϋπόθεση ότι όλοι αυτοί που θα το πάρουν στα χέρια τους το φανερώνουν.
Πάμε παρακάτω.
Επειδή το κράτος είναι ένα αναξιόπιστο μπουρδέλο αυτό καθιστά έξυπνο τον κάθε κλέφτη που μηχανεύεται συνεχώς τρόπους για να τη σκαπουλάρει; Το ίδιο λέει και ο ληστής της τράπεζας «αφού το κράτος με κλέβει το κλέβω κι εγώ». Άσε που τέτοιου είδους λογικές καθιστούν τους συνεπείς μαλάκες!

Εσύ μπορεί να είσαι τίμιος με το κράτος, να δίνεις και να παίρνεις αποδείξεις, να αποδίδεις ΦΠΑ, να μη τα βγάζεις στην Ελβετία κλπ κλπ. Είσαι σίγουρος ότι αυτό πράττουν και οι συναδέλφοι σου; Φυσικά θα αστειεύεσαι.

Πόσοι κερατάδες από δαύτους δεν πήραν θαλασσοδάνεια για …επένδυση (που τελικά τα’φαγαν), μείωσαν μισθούς για να μη κάνουν απολύσεις, στη συνέχεια άρχισαν να απολύουν, μέχρι που το’κλεισαν το ρημάδι και μπήκαν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα; Αφού έφαγαν τον αγλέουρα, δεν πλήρωσαν ΦΠΑ και φόρους για όσο τους έπαιρνε, στο τέλος βάρεσαν και μια πτώχευση και τα βερεσέδια …σβου!

Όσο αφορά την περιβόητη περαίωση, βοήθησε με διότι δεν είμαι ελευθ. επαγγελματίας και ίσως κάνω λάθος: η περαίωση δεν είναι το γνωστό τέχνασμα του υπουργείου όταν θέλει να μαζέψει ζεστό χρήμα κι έρχεται στην επιχείρηση και σου λέει «πλήρωσε π.χ. 10% επί του τζίρου για να μη σου κάνω έλεγχο;» Αν εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα, γιατί να πληρώσω το γ@μησιάτικο; Ψάξτε με και χέστηκα!

Η έρευνα δεν είναι εκείνης της μαλάκως-σφουγγοκωλάριου του Σαμαρά. Είναι από 3 ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Σικάγο. Και τα 11,5 δις. φοροδιαφυγή είναι το χρόνο. Αν τα στοιχεία είναι αληθή προφανώς μιλάμε για τρύπα όχι 11,5 δις. αλλά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Που δεν ξέρω αν έγιναν φροντιστήρια, κομμωτήρια, βίλες ή ταξίδεψαν στην αλλοδαπή, πάντως σίγουρα δεν αποδόθηκαν στο κράτος. Για περισσότερα: http://www.forologikanea.gr/news/ereuna-oi-protathlites-tis-forodiafugis-stous-eleutherous-epaggelmaties/

teddygr είπε...

Αγαπητέ Πέτρο,

ήμουν σίγουρος ότι το κείμενό μου θα προκαλούσε αντιδράσεις και διαφωνίες αλλά, στο κάτω-κάτω, αυτός δεν πρέπει να είναι ο σκοπός του; Όπως λένε, μέσα από την αντίθεση προκύπτει η σύνθεση. Όμως, ας πάμε στο προκείμενο.

Κατ' αρχάς, Το ξέρω πως η έρευνα έγινε από ερευνητές τού πανεπιστημίου του Σικάγου. Για όσους δεν θυμούνται, αυτό το πανεπιστήμιο είναι η "έδρα" του Φρήντμαν και του νεοφιλελευθερισμού γενικώτερα. Οι συνειρμοί είναι δικαιολογημένοι...

Έπειτα, εγώ αναφέρθηκα με πολλή προσοχή στους μικρομεσαίους και μίλησα χαρακτηριστικά για τις πουτάνες του δρόμου και τους ψιλικατζήδες. Κανένας απ' αυτούς δεν πήρε ποτέ "θαλασσοδάνεια για επενδύσεις" και κανένας δεν έβγαλε λεφτά στην Ελβετία επειδή, απλούστατα, δεν του περίσσευαν. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τα γνωστά λαμόγια με τον μαστρο-Σάκη τον τσαγκάρη, νομίζω; Ο οποίος και ποτέ δεν εντάχθηκε στο άρθρο 99...

Όσο για την περιβόητη περαίωση, το "ψάξτε με και χέστηκα" είναι πολύ δύσκολο να το πει ο κάθε μικροεπαγγελματίας που έχει μάθει να φοβάται το "άτεγκτο" κράτος. Για παράδειγμα, οι διατάξεις τού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων είναι τέτοιες ώστε πολύ εύκολα κινδυνεύεις να πληρώσεις πρόστιμο (ενδεικτικά: αν σε κάποιο από τα τιμολόγια που εκδίδεις, ξεχάσεις να σημειώσεις την ώρα ή παραλείψεις να πάρεις υπογραφή από τον πελάτη σου, απειλείσαι με 200 ευρώ πρόστιμο). Οπότε πληρώνεις για να κοιμάσαι φτωχότερος μεν ήσυχος δε.

Τέλος, ο σκοπός των φόρων δεν είναι απλώς "να αποδοθούν στο κράτος" αλλά "να αποδοθούν στο κράτος και να διατεθούν στο κοινωνικό σύνολο", δηλαδή να επιστρέφουν στους πολίτες. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν συνιστούν "φόρους" αλλά "χαράτσια", με την αυθεντική έννοια του -τουρκικού- όρου.

Πάντως, όπως και να 'χει, τούτη η χώρα χρωστάει πολλά στους λογής-λογής μαστρο-Σάκηδες που δεν πλήρωναν φόρους...