Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

23 Μαΐου 2012

Πόσο ν' αντέξει έτσι το μαγαζί;

Του υπουργείο οικονομικών έδωσε χτες στην δημοσιότητα την "Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Απριλίου 2012", η οποία περιλαμβάνει μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, λοιπόν, κατά το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς:

(α) Τα έσοδα από έμμεσους φόρους ανήλθαν σε 8.723 εκατομμύρια. Για όσους δεν γνωρίζουν, έμμεσοι φόροι είναι ο Φ.Π.Α., ο φόρος μεταβίβασης, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (καύσιμα, καπνός, ποτά κλπ), τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων κλπ. Δηλαδή, πρόκειται για φόρους οι οποίοι καταβάλλονται από τον τελικό καταναλωτή (παναπεί τον κάθε πολίτη) είτε κατ' ευθείαν (όπως γίνεται π.χ. με τον ΦΠΑ) είτε με μετακύλισή τους μέσα στην τελική τιμή των προϊόντων. Με άλλα λόγια, αυτά τα σχεδόν 9 δισεκατομμύρια καταβλήθηκαν από τους πολίτες αυτής της χώρας.

(β) Τα έσοδα από άμεσους φόρους έφτασαν τα 5.705 εκατομμύρια. Οι άμεσοι φόροι θεωρούνται -και όντως είναι- σαφώς δικαιότεροι από τους έμμεσους, εφ' όσον επιβάλλονται στα πραγματικά εισοδήματα και στην πραγματική περιουσία των φορολογουμένων. Για παράδειγμα, μπορεί ο κάθε φτωχός να "την άκουσε" όταν ο ΦΠΑ (έμμεσος φόρος) στο σουβλάκι πήγε από το 13% στο 23% αλλά ο κάθε φραγκάτος χέστηκε, αφού δεν πατάει το πόδι του σε σουβλατζίδικα. Άμεσοι φόροι, λοιπόν, είναι -κυρίως- ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Δείτε πάλι το ποσό που εισπράχτηκε στο τετράμηνο: 5.705 εκατομμύρια. Απ' αυτά τα σκάρτα 6 δισεκατομμύρια, πόσα λέτε ότι κατέβαλαν τα νομικά πρόσωπα (δηλαδή οι εταιρείες) ως φόρο για τα εισοδήματά τους; Μόλις 90 εκατομμύρια!

Ως εδώ, λοιπόν, προκύπτει ότι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2012 το κράτος εισέπραξε από φόρους κάπου 14,5 δισεκατομμύρια, με τις διάφορες εταιρείες να καταβάλλουν μόνο 90 ψωροεκατομμύρια. Όμως, πόσα πλήρωσε το δόλιο το κράτος κατά το ίδιο διάστημα;

(α) Για μισθούς και συντάξεις πάσης φύσεως πληρώθηκαν 5.839 εκατομμύρια. Παρ' ότι στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνεται και το "δώρο-χαρτζηλίκι" τού Πάσχα, μιλάμε για λιγώτερα από 1,5 δισ. τον μήνα. Θυμίζω στους παλιούς αναγνώστες ότι κατά το παρελθόν τούτο το ιστολόγιο αντιτάχθηκε στην εκτίμηση των τηλεδημοσιολόγων (Μανώλη, Μπάμπη κλπ) ότι χρειαζόμαστε 25 δισ. ετησίως για μισθούς και συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται το συνολικό ποσό για το 2012 να μη ξεπεράσει τα 16 δισ. (συνυπολογίζοντας το αυξημένο κύμα φυγής , το 5:1 στις προσλήψεις και την αναμενόμενη περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων).

(β) Για τις ανάγκες τού -όποιου έχει απομείνει- "κοινωνικού κράτους" (επιχορηγήσεις ταμείων, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ) δαπανήθηκαν 6.583 εκατομμύρια. Αν βάλουμε από δίπλα και τα προαναφερθέντα 5.839 εκατ. και προσθέσουμε και κάτι ψιλολόγια που αφορούν τον λαό (επιχορηγήσεις συγκοινωνιακών φορέων, επιδοτήσεις γεωργίας κλπ), κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011 οι πολίτες αυτής της χώρας κόστισαν στο κράτος τους 15.279 εκατομμύρια.

Ένας επιπόλαιος αναγνώστης θα συγκρίνει αυτό το ποσό προς το ποσό των εσόδων και θα φτάσει στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι ο λαός παίρνει από το κράτος περισσότερα από όσα προσφέρει. Πού έγκειται το λάθος; Μα στο ότι αυτός ο λαός παράγει πλούτο! Αν μέσα σε 4 μήνες πληρώνει για φόρους πάνω από 14 δισ, πόσα δισ. συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν με την δουλειά του; Αφήστε δε που δεν πληρώνει μόνο φόρους. Πληρώνει και εισφορές στα ασφαλιστικά του ταμεία. Πληρώνει και διόδια και τέλη ΕΡΤ και φακελλάκια και παραπαιδεία και εισιτήριο στα νοσοκομεία και τα κέρατά του τα δίφορα. Αυτά τα λεφτά δεν πιάνονται;

Πάμε τώρα στο "κλου" τής έκθεσης και θα ολοκληρώσουμε μ' αυτό. Πόσα πλήρωσε το κράτος για τοκοχρεωλύσια στην "διεθνή των τοκογλύφων" κατά το πρώτο τετράμηνο; Κρατηθείτε: 26,367 εκατομμύρια! Ένα κράτος με φορολογικά έσοδα 14,5 δισεκατομμύρια πληρώνει για τοκοχρεωλύσια κάπου 12 δισεκατομμύρια παραπάνω, στα πλαίσια -φυσικά- των μνημονίων. Αμ, πόσο ν' αντέξει έτσι αυτό το μαγαζί κι ας είναι και γωνία;

Και θέλουν να μας πείσουν ότι όχι μόνο βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο αλλά θα καταστραφούμε αν παρεκκλίνουμε... Τρομάρα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: