Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

22 Μαρτίου 2012

Δυο σχόλια για τον Λάκη και τον Μανωλάκη

Ρε συ Λάκη, μείνε στην σάτιρα και άσε τις πολιτικές τοποθετήσεις. Πώς να στο πω...εκτίθεσαι, μωρ' αδερφάκι μου. Να, για παράδειγμα, τί το ήθελες εκείνο το σχόλιο για τον Βενιζέλο, ότι τάχα είναι καινούργιος και θα περιμένουμε να δούμε πώς θα τα πάει; Καινούργιος ο Μπένυ; Μη χέσω, καλέ!

Ξεμπερδέψαμε, είπες με τον βλάκα και τώρα ήρθε ο έξυπνος. Μάαααλιστα! Πρώτα-πρώτα, δεν είμαι καθόλου μα καθόλου σίγουρος ότι ξεμπερδέψαμε με τον βλάκα, αλλά ας μη το κάνουμε θέμα. Αλλά εκείνο για την εξυπνάδα τού Μπένυ δεν τρώγεται με τίποτε. Άνθρωπος που καμώνεται τον παντογνώστη, αποκλείεται εξ ορισμού να είναι έξυπνος. Ετούτος, ρε συ, τα ξέρει όλα! Τίποτε δεν είναι μυστικό γι' αυτόν. Ακόμα και τον Μαρξ παίζει στα δάχτυλα. Ή, μήπως, ξέχασες που επιτίμησε την Παπαρήγα από το βήμα τής βουλής, λέγοντάς της ότι οι κομμουνιστές δεν ξέρουν τι λέει ο Μαρξ και ζητώντας της να τον καλέσουν στον Περισσό για να δώσει μια διάλεξη και να τους εξηγήσει σχετικά. Ένας τέτοιος δεν λέγεται έξυπνος αλλά...φούσκας!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που είπες προχτές για τον Μπένυ. Είναι και τα παλιά. Εκείνα που έχεις πει για την "στενοκεφαλιά" τού ΚΚΕ σχετικά με την συνεργασία των κομμάτων τής αριστεράς. Εκείνα για την ανάγκη να ψηφιστούν στις επόμενες εκλογές νέοι και άφθαρτοι άνθρωποι, λες κι όσοι είναι σήμερα είτε άβουλοι είτε διεφθαρμένοι δεν ήσαν κάποτε ονειροπόλοι και άφθαρτοι. Εκείνα για την "άρνηση" του ΚΚΕ να κυβερνήσει και για τον "ξύλινο" λόγο του. Δεν λέω ότι τα ισοπεδώνεις όλα, έτσι; Αλλά να, πώς να σου το πω...φληναφήματα δίχως πολιτικό υπόβαθρο ούτε νόημα έχουν ούτε σου ταιριάζουν.

Γι' αυτό σου λέω, ρε Λάκη. Μείνε στην σάτιρα και άσε τις πολιτικές τοποθετήσεις. Διάβολε, δεν καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται να βγει καλό σχόλιο όταν η πρώτη ύλη του είναι παρμένη από φυλλάδες του συστήματος, σαν τα Νέα, το Έθνος και το Πρώτο Θέμα; Αναλογίσου ότι πολλά απ' αυτά που λες θα μπορούσε να τα υιοθετήσει ακόμα κι ο Πρετεντέρης και θα καταλάβεις τι εννοώ.



Ποιος τη χάρη του του Μανωλάκη. Ασχολήθηκα με την πάρτη του ανήμερα πρωτομηνιά ("Περί ΄΄ανίκανου κράτους΄΄") και σήμερα ασχολούμαι πάλι μαζί του. Πολύ του πέφτει, το ξέρω, αλλά πώς να αφήσω ασχολίαστη την καινούργια χοντρομαλακία που ξεστόμισε; Επειδή τελείωσαν τα δανεικά, λέει, πρέπει να μάθουν να ζουν οι εργαζόμενοι με μισθούς Κροατίας, δηλαδή με 300 ευρώ τον μήνα.

Παρατήρηση πρώτη, κυρ-Μανωλάκη. Η Κροατία, που δίνει μισθούς 300 ευρώ, δεν έχει δανεικά; Γιατί, απ' όσα ξέρω, η μόνη χώρα που δεν παίρνει δανεικά είναι η Κούβα. Αλλά και στην Κροατία (σύμφωνα με όσα λέτε σεις οι δημοσιογράφοι) το κράτος προχωράει σε λήψη μέτρων και σε περιστολή τού κοινωνικού κράτους, λόγω της κρίσης. Τί διάολο; Και τα 300 είναι πολλά, δηλαδή;

Παρατήρηση δεύτερη, κυρ-Μανωλάκη. Αλήθεια, πώς σου ήρθε η Κροατία; Μέχρι χτες η απειλή λεγόταν Βουλγαρία. Τέλος πάντων. Αλλά γιατί γίνεσαι τόσο μεγαλόκαρδος; Γιατί να πάμε στα 300 τής Κροατίας κι όχι στα 180 τής Εσθονίας; Πιο πονηροί είμαστε εμείς από τους εσθονούς; Και για να γίνω πιο ριζοσπαστικός, ρωτάω: γιατί ντε και καλά να αντιγράψουμε τους κροάτες; Η φυλή μας έχει μια μαγκιά που επιβάλλει να γινόμαστε πρωτοπόροι, οπότε ας δώσουμε εμείς το παράδειγμα σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: να θεσπίσουμε βασικό μισθό 150 ευρώ! Πώς δεν σκέφτηκες να προτείνεις κάτι τέτοιο; Αφού την λες την μαλακία, πες την όσο πιο χοντρή γίνεται!


Κι ένα σχόλιο για τα παραπάνω σχόλια: Αλήθεια, ποιος από τους δυο είναι πιο επικίνδυνος; Ο Λάκης ή ο Μανωλάκης; Χμμμ... Φοβάμαι ότι....

Δεν υπάρχουν σχόλια: