Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

11 Οκτωβρίου 2011

Τα ζούδια της "ενημέρωσης"

Είναι όντως αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο τα καραγκιοζάκια της ενημέρωσης επιχειρούν να απομακρύνουν τον "κίνδυνο" συγκρότησης ενός ενιαίου λαϊκού μετώπου, το οποίο θα συμπαρασύρει την άρχουσα τάξη που αυτά τα καραγκιοζάκια έχουν ταχθεί να υπηρετούν. Και είναι τέτοια η συμπεριφορά τους ώστε αναρωτιέμαι όχι αν τα παίρνουν αλλά από ποιους τα παίρνουν. Πάντως, όποιοι κι αν είναι οι χρηματοδότες τους, άξιος ο μισθός τους. Αν και τα τερτίπια τους είναι τόσο "πολυφορεμένα" ώστε πρέπει να έχεις μυαλό μωρού παιδιού για να μη τους πάρεις χαμπάρι. Ορίστε μερικά απ' αυτά:

Πρώτο μέλημά τους, βεβαίως, είναι να μας πείσουν ότι αν δεν σκύψουμε ευλαβικά το κεφάλι μπροστά στο ιερό ευαγγέλιο του μνημονίου, το κράτος δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Για παράδειγμα, εκείνο το ζούδι του "Άλτερ", ο Κώνστας, όλο το σαββατοκύριακο έφαγε τα λυσσακά του να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόμαστε 1,5 δισ. ανά δεκαπενθήμερο για μισθούς και συντάξεις και στις 21 του μηνός λήγουν ομόλογα ύψους 2 δισ. Καραμπινάτος ο εκφοβισμός: ή συμμορφωνόμαστε και παίρνουμε την 6η δόση ή το κράτος δεν θα πληρώσει το δεκαπενθήμερο προκειμένου να καλύψει τα ομόλογα που λήγουν.

Ας παραβλέψουμε το ότι 1,5 δισ. ανά δεκαπενθήμερο χρειαζόμασταν παλιά. Πριν τις περικοπές στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα και πριν την αύξηση της φορολογίας και των εισφορών. Ας μου εξηγήσει, όμως, αυτό το ζούδι, πώς διάβολο γίνεται εγώ να δουλεύω και να παράγω αλλά ο εργοδότης μου να μην έχει να με πληρώσει; Τί τα έκανε τα λεφτά που του έβγαλα με την δουλειά μου; Σε ποιον τα έδωσε; Και προειδοποιώ το ζούδι ότι δεν δέχομαι ως απάντηση το ότι πληρώνομαι δίχως να παράγω, διότι ο τριπλασιασμός του ΑΕΠ κατά την τελευταία 15ετία από κάποιου την δουλειά προήλθε. Αν δεν προήλθε από τους δημοσίους υπαλλήλους (οι οποίοι, ως γνωστόν, είναι "κοπρίτες"), τότε προήλθε υποχρεωτικά από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους εργάτες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Αλλά, αφού το κράτος γαμεί κι όλους αυτούς, ποιος στο διάβολο δούλεψε σε τούτον τον τόπο και τριπλασίασε το ΑΕΠ; Ο φούφουτος;

Για να το δούμε και σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κώνστα, το κράτος χρειάζεται σκάρτα 40 δισ. για μισθούς και συντάξεις. Δεν θα ρωτήσω πόσα πολεμικά αεροπλάνα ή πόσα υποβρύχια δίχως πλήρη εξοπλισμό παίρνουμε με αυτά τα λεφτά, άλλο θα ρωτήσω. Με το ΑΕΠ στα 250 δισ., πώς το βλέπετε το θέμα; Βγαίνουν ή δεν βγαίνουν τα λεφτά; Κι ας πάνε στο διάολο οι μισθοί. Μήπως τα λεφτά δρομολογούνται στην δωρεάν παιδεία; Όχι. Στην δωρεάν υγεία; Όχι. Στις υποδομές; Αυτές τις δίνουμε στους ιδιώτες. Ε, πού στα τσακίδια πάνε 250 δισ.; Πες μας, ρε ζούδι, μπας και καταλάβουμε κι εμείς. Μόνο μη μας πεις ότι πάνε σε τοκοχρεωλύσια γιατί όλοι εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, δεν έχουμε πάρει ούτε δεκάρα δανεικά. Τα τοκοχρεωλύσια να τα πληρώσουν όσοι πήραν δανεικά.

Πάμε παρακάτω. Αφού τρομάζουν τον κόσμο συνολικά, αρχίζουν την προσπάθεια για την διάσπαση που αναφέραμε στον πρόλογο. Για παράδειγμα, πάλι στον "Άλτερ", ανακάλυψαν προχτές ότι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ εισπράττουν τα δίδακτρα για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών όπου στέλνουν τα παιδιά τους. Άστραψαν και βρόντηξαν οι αναλυτές του κώλου, με πρώτο -ποιον άλλο;- τον Κώνστα.

Βέβαια, δεν περίμενα να πουν ότι σε ένα κράτος με πραγματική δωρεάν παιδεία δεν έχουν θέση τα φροντιστήρια κάθε είδους. Ας το προσπεράσουμε αυτό. Αναρωτιέμαι, όμως, δεν έχουν ακούσει ποτέ ο Κώνστας και η παρέα του ότι αυτό το ξεσκισμένο κράτος ακολουθεί από γεννησιμιού του την φάμπρικα των επιδομάτων, επειδή αυτά δεν προσμετρώνται στους υπολογισμούς των αυξήσεων ή της σύνταξης; Ότι, δηλαδή, αντί το κράτος να χορηγεί πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, έδινε διάφορα επιδόματα του κώλου; Ήμουν ακόμη φοιτητής το 1982, όταν το νεοεκλεγμένο ΠΑΣΟΚ εισήγαγε την περίφημη ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή) στους μισθούς, η οποία όμως δεν ενσωματωνόταν στον μισθό. Έτσι, λοιπόν, ενώ ο εργαζόμενος είχε βασικό μισθό 14.000 δραχμές, με την ΑΤΑ και τα επιδόματα έφτανε τις 200.000 και δεν είχε πρόβλημα.

Φυσικά, οι κυβερνοσυνδικαλιστές δεν τόλμησαν ποτέ να διεκδικήσουν αυτό που βλέπαμε ως λογικό εμείς τα φοιτητούδια, δηλαδή την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στον μισθό. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι το σημείο να βγαίνουν σήμερα οι αναλυτές της συμφοράς και να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα "παράλογα" επιδόματα ορισμένων μισθωτών, η απόσταση είναι τεράστια. Στόχος τους είναι να βάλουν τα λαϊκά στρώματα να τσακωθούν αναμεταξύ τους. Να σιχαθεί ο συνταξιούχος τους υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ λόγω των φροντιστηρίων και να θυμώσει ο λιμενεργάτης με τους καθηγητές που κάθονται 3 μήνες τον χρόνο. Βλέπετε, ο κάθε Κώνστας δεν πρόκειται ποτέ να πει ότι π.χ. ένας φιλόλογος με 25 χρόνια υπηρεσία δεν εισπράττει ούτε 1400 ευρώ μισθό, επειδή τόσα χρόνια το κράτος οχυρωνόταν πίσω από αυτό το τρίμηνο για να μην αυξάνει τα ψίχουλα τα οποία έδινε στους εκπαιδευτικούς.

Ανέφερα δυο εξώφθαλμες τακτικές των διαφόρων ζουδιών που μας πιπιλάνε το μυαλό καθημερινά με τα "καλά" του μνημονίου. Αλλά μιας και σήμερα ανέφερα δυο φορές τον "Άλτερ", ας μας πει ο πολύξερος Κώνστας (που ανάθεμα κι αν έχει ανοίξει ποτέ του έστω ένα βιβλίο ιστορίας!), ποιος διάολο φταίει που οι εργαζόμενοι εκεί στο κανάλι του αγκομαχάνε για να πάρουν το μεροκάματο: το επίδομα φροντιστηρίου της ΕΥΔΑΠ ή το ότι οι καθηγητές δεν δουλεύουν παραμονή πρωτοχρονιάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: