Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

25 Ιουλίου 2011

"Πράσινη ανάπτυξη" ή "πράσσειν άλογα";

Μας έχει φάει τ' αφτιά ο πρωθυπουργός με την "πράσινη ανάπτυξη". Δηλαδή, έχει που μας τα τρώει πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός. Εγώ δεν θέλω να είμαι κακοήθης, σαν εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν ξέρει τι λέει. Ούτε θέλω να δείξω συνωμοσιολογικά χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί τον όρο "πράσινη ανάπτυξη" ίσα-ίσα για να ενεργοποιήσει υπέρ του εκείνους τους ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν αυξημένες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Εγώ εμφορούμαι από άλλες ιδέες και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός μας ξέρει πολύ καλά τι λέει. Μόνο που θεωρώ ότι ψιλοχέστηκε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Είμαι σίγουρος ότι, αν του κάνω μια σχετική ερώτηση, θα μου απαντήσει με τον τίτλο του τελευταίου βιβλίου του Νίκου Μπογιόπουλου: "είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε".

"Πάντων διδάσκαλος ιστορίη", έλεγαν οι πρόγονοί μας. Οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία της "πράσινης ανάπτυξης", στον ευρωπαϊκό χώρο. Θα πάμε στην Δανία, μια χώρα για την οποία πιστεύεται ευρύτερα ότι ακολουθεί πολιτική με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της "πράσινης οικονομίας" εδώ και πολλά χρόνια, η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κλείσει 4 εργοστάσια στην Δανία και θα απολύσει 3.000 εργαζόμενους. Ο λόγος; Όπως ισχυρίζεται η ίδια η εταιρεία, μπορεί μέσα στο 2010 να παρουσίασε μεγάλα κέρδη αλλά όχι τόσο μεγάλα όσο περίμεναν οι επενδυτές. Μάλιστα, η διοίκηση δηλώνει απροκάλυπτα ότι, αν και ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί, δεν συμφέρει να γίνεται η παραγωγή στη Δανία γιατί το εργατικό κόστος είναι υψηλό και τα δικαιώματα των εργαζομένων παράλογα για τις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης και κρίσης.

Τόσο οι σοσιαλδημοκρατικές όσο και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της Δανίας έχουν βάλει ως πρωταρχική προτεραιότητα εδώ και 30 χρόνια την περίφημη "πράσινη οικονομία" και την "καθαρή ενέργεια". Έχουν γίνει πάρα πολλές κρατικές επενδύσεις και σχεδιασμοί και έχουν ποντάρει πολύ στο να διαφημίζουν τη χώρα ως πρότυπο "πράσινης ανάπτυξης". Βέβαια, αυτή η ανάπτυξη χαράσσεται με καπιταλιστικά κριτήρια, όπερ σημαίνει ότι όλες οι δραστηριότητες αναπτύσσονται με πρωταρχικό σκοπό την αύξηση των κερδών των εταρειών και την αύξηση της τιμής των μετοχών τους στα χρηματιστήρια.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Vestas έχει πάρει πολλά εκατομμύρια κρατικές ενισχύσεις για την καθιέρωσή της στην αγορά και πολλές κρατικές παραγγελίες για αιολικά πάρκα. Πρόσφατα, όμως, εκβίασε την κυβέρνηση (αφού πρώτα εξασφάλισε τις επιχορηγήσεις) ότι, αν δεν αποφασιστεί η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Έστερσιλντ, η οποία έχει κριθεί ακατάλληλη από τις οικολογικές οργανώσεις και έχει προκαλέσει πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων, θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά της για δραστηριότητες σε άλλες χώρες.

Τα κέρδη της εταιρείας, όπως προαναφέραμε, δεν είναι ευκαταφρόνητα. Το 2009, για παράδειγμα, ξεπέρασαν τα 6 δισ. κορώνες. Παρά ταύτα, η Vestas στα τελευταία χρόνια έχει μεταφέρει στο εξωτερικό 3.000 θέσεις εργασίας και το 2009 έκανε 1.275 απολύσεις στη Δανία και 600 απολύσεις στην Αγγλία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Vestas έχει 30 εργοστάσια και απασχολεί 23.800 άτομα. Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση στη Δανία κατηγορεί το υπουργείο ανάπτυξης και γενικώτερα την κυβέρνηση για το ότι δεν έχουν συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας. Έτσι, οι σοσιαλδημοκράτες ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις κυνικές δηλώσεις του διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Η εταιρεία μας ποτέ δεν πήγαινε τόσο καλά όσο τώρα και ποτέ δεν ήταν τόσο ανταγωνιστική προς τους ανταγωνιστές της. Το 2010 έχουμε πρωτοφανές ρεκόρ παραγγελιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διεργασίες για ένα ολοκληρωμένο πλάνο προσαρμογής στην πράσινη ενέργεια μέχρι το 2020. Αυτό, βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε ότι αν γίνει δε θα σημάνει και επαναλειτουργία των εργοστασίων στην Δανία. Η παραγωγή πρέπει να γίνεται στις χώρες όπου τα έξοδά της είναι όσο δυνατόν χαμηλότερα, όπως η Κίνα." (!!)

Εδώ έχει ενδιαφέρον να προσεχθούν οι δηλώσεις και άλλων διευθυντών από μεγάλες εταιρείες και άλλων κλάδων που μεταφέρουν την παραγωγή στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω κοινωνικά συντρίμμια και χιλιάδες ανέργους, καθώς και η στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο οποίος προτείνει ως λύση (κρατηθείτε!)...την δωρεάν παροχή ψυχολογικής βοήθειας στους ανέργους!!

Το παράδειγμα της Vestas από την μια πλευρά φανερώνει ξεκάθαρα ότι γίνεται ένας συντονισμένος αγώνας για να κρυφτούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, οι οποίες πηγάζουν αποκλειστικά και μόνον από τη βασική αντίθεση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Από την άλλη, ξεσκεπάζει την υποκρισία του πρωθυπουργού μας, ο οποίος προσπαθεί να πείσει -υποτιμώντας την κοινή νοημοσύνη- ότι θα αντιγράψει στην Ελλάδα όλα εκείνα που στην Δανία, υπό ευνοϊκώτερες συνθήκες, έχουν αποτύχει στην πράξη.

Σωστός ο Μπογιόπουλος! "Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: