Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

12 Σεπτεμβρίου 2010

"Τα Μοιραία Αυγά"

Η πρώτη μου γνωριμία με τον ρώσσο συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (Mikhail Afanasyevich Bulgakov, 1891-1940) ήταν πριν καμμιά εικοσαετία περίπου, μέσα από το έργο του "Η Καρδιά του Σκύλου", το οποίο τότε είχε μεταφράσει και ανεβάσει στο θέατρο ο Γιώργος Κιμούλης. Θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί ζωηρά επειδή ο Μπουλγκάκοφ τολμούσε να σατιρίσει τα πράγματα γύρω του. Και λέω "τολμούσε" επειδή υποτίθεται ότι την εποχή της παντοδυναμίας του Στάλιν όποιος δεν πρόσεχε τα λόγια του, κινδύνευε.

Έτσι, όταν πήρα χαμπάρι ότι κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία ένα βιβλίο του Μπουλγκάκοφ, έσπευσα να το αγοράσω. Πρόκειται για το βιβλίο με τον σουρεαλιστικό τίτλο "Τα Μοιραία Αυγά" (εκδόσεις "Αρμός", 2008, σελίδες 210). Οφείλω να πω ότι το είχα κάμποσο καιρό στην βιβλιοθήκη μου χωρίς να το έχω διαβάσει, αλλά τον περασμένο Αύγουστο πέρασα ένα υπέροχο πρωινό μαζί του. Βλέπετε, αυτό το βιβλίο ανήκει σ' εκείνα που, μόλις αρχίσεις να τα διαβάζεις, δεν υπάρχει περίπτωση να τα αφήσεις από τα χέρια σου πριν φτάσεις στην τελευταία σελίδα. Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

... Το αντεστραμμένο είδωλο του καθεστώτος στο κάτοπτρο της σάτιρας. Μέσα από μεγεθυμένες λεπτομέρειες, ο ποιητής καταθέτει το χερουβικό του χρησμό, ότι το κενό της εξουσίας που υπάρχει στους ουρανούς δεν μπορεί να γεμίσει με την απερίγραπτα τραγική βία ενός καθεστώτος που στηρίζεται στην άγνοια και στα μισθωμένα χαμόγελα των υποτακτικών του.
... "Μοιραία αυγά", μια κολάσιμη πρόθεση και πράξη ενός δημιουργού, μια απελπισμένη ικεσία, μια ταπεινή παράκληση για να αποφευχθεί η βλάσφημη απώλεια του ανθρώπου.


Λίγα λόγια για την υπόθεση:  Βρισκόμαστε στο 1928. Ο καθηγητής Πέρσικοφ ανακαλύπτει μια ακτίνα η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη των οργανισμών με ασύλληπτο ρυθμό. Εντυπωσιασμένος από το φαινόμενο, κλείνεται στο εργαστήριό του για να μελετήσει τα χαρακτηριστικά της μοναδικής ανακάλυψής του. Για κακή του τύχη, το μυστικό του διαρρέει και φτάνει στα αφτιά της μυστικής αστυνομίας, η οποία αποφασίζει να ερευνήσει το γεγονός και τις πιθανές επιπτώσεις του στο καθεστώς. Παράλληλα, το μυστικό φτάνει και στα αφτιά ενός τυχοδιώκτη, ο οποίος σκέφτεται τα μεγαλεία που τον περιμένουν αν αποκτήσει την ακτίνα και την χρησιμοποιήσει για να επωάσει τα αυγά των κοτετσιών της περιοχής...

Ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: