Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

9 Αυγούστου 2010

Σκέψεις της πλώρης

Έχουμε κάμποση ώρα αφήσει τον Πειραιά. Σε λίγο θα βγω στο κατάστρωμα να αγναντέψω τις κολώνες του Ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο. Κι ύστερα θ' αφήσω το βλέμμα μου να ακουμπήσει στα βράχια της Μακρονήσου. Ξέρω από τώρα τι σκέψεις θα με κατακλύσουν. Τόσα χρόνια που περνάω από τούτα τα μέρη, βλέπω τα ίδια πράγματα και κάνω τις ίδιες σκέψεις. Στο μεταξύ, χαλαρώνω κάπου στην πλώρη, χωμένος στην πολυθρόνα μου κι από το μυαλό μου περνάνε άλλα πράγματα. Πιο πεζά.


*** Δαιμόνια ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ επιβιβάζεται πρωί-πρωί σε αστικό λεωφορείο και περιχαρής ενημερώνει τους ακροατές του σταθμού ότι "ο οδηγός ήταν ευγενέστατος και έκανε όλες τις στάσεις παρ' ότι το λεωφορείο είχε πολύ κόσμο". Μπράβο, λοιπόν, στον ευγενέστατο οδηγό που σταματούσε όποτε κάποιος επιβάτης πατούσε το κουδούνι για να κατεβεί και δεν τους πήγε όλους καροτσάκι στην Κηφισιά. Μπράβο και στην ρεπόρτερ που ανέδειξε το σπάνιο αυτό φαινόμενο.

Απαίδευτοι δημοσιογράφοι, ανύπαρκτη ενημέρωση.


*** Δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό Alpha, κατά την περίοδο της απεργίας των φορτηγατζήδων. Ο Μάνεσης προσπαθεί να στριμώξει τον εκπρόσωπο των απεργών, απαριθμώντας του τα κακά αποτελέσματα που έχει η απεργία στο κοινωνικό σύνολο. Εκτυλίσσεται σπαρταριστός διάλογος:

- Μάνεσης: Βεβαίως, το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό. Δεν μπορείτε, όμως, να κρατάτε μια χώρα όμηρο.
- Φορτηγατζής: Δεν κρατάμε κανένα όμηρο. Αγωνιζόμαστε για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας.
- Μάνεσης: Ναι, αλλά προξενείτε ζημιά σε ολόκληρη χώρα.
- Φορτηγατζής: Όταν εσείς οι δημοσιογράφοι προσπαθήσατε και πετύχατε να κρατήσετε το ασφαλιστικό σας ταμείο εκτός ΙΚΑ, δεν αγωνιστήκατε για τα συμφέροντά σας; Σκεφτήκατε τότε αν προξενούσατε ζημιά στην χώρα;
- Μάνεσης: Το θέμα είναι μεγάλο και δεν εξαντλείται σε μια συζήτηση. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Καληνύχτα σας.



*** Βραδυνό δελτίο ειδήσεων στο Μεγάλο Κανάλι. Ο Λιάρος προσπαθεί να στριμώξει τον πρόεδρο των φαρμακοποιών. Απολαύστε:

- Λιάρος: Δεν καταλαβαίνω γιατί οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι οι μόνοι έμποροι που δουλεύουν με σταθερό ποσοστό κέρδους. Γιατί να μην ανοίξει ο ανταγωνισμός ώστε να μπορεί ο πολίτης να επιλέξει το φαρμακείο που πουλάει φτηνότερα;
- Φαρμακοποιός: Διότι οι τιμές των φαρμάκων πρέπει να είναι συγκεκριμένες επειδή το 80% της αξίας τους καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Λιάρος: Δεν σας καταλαβαίνω. Γιατί αυτό δεν επιτρέπει την λειτουργία του ανταγωνισμού;
- Φαρμακοποιός: Μα αφού τα ταμεία πληρώνουν, πρέπει από πριν να έχουν ορίσει τις τιμές. Πώς θα πουλάει ο κάθε φαρμακοποιός όσο θέλει; Τα ταμεία θα πληρώνουν όσα θέλει ο φαρμακοποιός;
- Λιάρος: Μα ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές, έτσι δεν είναι;
- Φαρμακοποιός: ... (τι να πει ο άνθρωπος;)
(Στο ίδιο θέμα. Πετιέται ο Καψής.)
- Καψής: Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Σε όλη την Ευρώπη το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι ανοιχτό.
- Φαρμακοποιός: Είστε ανενημέρωτος. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης τα φάρμακα πωλούνται με βάση τιμοκατάλογο του κράτους. Ψάξτε το.
- Καψής: (ξεροκαταπίνει)
- Λιάρος: Θα μπορούσε να ανοίξει το επάγγελμα για να μπορεί να ανοίγει φαρμακείο όποιος θέλει, όπου θέλει.
- Φαρμακοποιός: Πουθενά στην Ευρώπη δεν γίνεται αυτό. Μόνο στη Ναβάρρα της Ισπανίας δοκιμάστηκε αυτό το σύστημα για 6 μήνες και τα αποτελέσματα ήσαν τόσο τραγικά ώστε επανήλθαν οι περιορισμοί.
- Λιάρος: Έχω ακούσει να πτωχεύουν σούπερ-μάρκετ, βιομηχανίες κλπ αλλά όλα τα φαρμακεία δουλεύουν μια χαρά. Δεν έχω ακούσει ποτέ να κλείσει φαρμακείο.
- Φαρμακοποιός: Και τι θέλετε; Να καταστραφεί ο κλάδος και να αρχίσουν να κλείνουν φαρμακεία;
- Λιάρος: Θα τα ξαναπούμε. Το θέμα δεν εξαντλείται σε μια συζήτηση. Καληνύχτα σας και σας ευχαριστούμε.



*** Συνεχίζονται οι καυγάδες κεφαλαιοκρατών με πολιτικούς για το ποιος φταίει για την διαπλοκή που δημιούργησε το χάλι της χώρας. Ανοιχτό μυαλό ο Βγενόπουλος. Αμείλικτος ο Πάγκαλος. κατηγορηματικός ο Δασκαλόπουλος. Επιθετικός ο Παπουτσής. Οι μεν κατηγορούν τους δε και όλοι μαζί μου θυμίζουν τον στίχο του Βάρναλη "ποιος φταίει; ποιος φταίει; κανένα στόμα δεν τό 'βρε και δεν το 'πε ακόμα". Επί 180 χρόνια, από τότε που ξαναγεννήθηκε η Ελλάδα μετά την τουρκοκρατία, τσαλαβουτάνε στην λίμπα με το λάδι και τώρα ψάχνουν να βρουν ποιος λαδώνει ποιον και γιατί.

Ας τους θυμίσει κάποιος ότι όπου υπάρχει δωροδοκών, υπάρχει και δωροδοκούμενος. It takes two to tango...

*** Πάει η βάση του 10 για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χαράς ευαγγέλια για τα σουβλατζίδικα των Άνω Σεκλάνων όπου λειτουργεί ΤΕΙ τεχνολόγων γανωματζήδων και παραλήρημα χαράς για τους ιδιοκτήτες γκαρσονιερών στο Πέρα Πορδότσιτσι όπου στεγάζεται ΤΕΙ βοηθών κορδελιαστρών.

Επί τέλους. Να μπορεί να μπει και κάποιος με 4. Το τι θα βγει δεν μας ενδιαφέρει. Αρκεί που ικανοποιείται η τοπική κοινωνία και το μικροβουλευτικό συμφέρον.



Το Σούνιο πρόβαλε. Ώρα να κλείσω τον υπολογιστή και να βγω στο κατάστρωμα. Ώρα για σημαντικότερες σκέψεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξε και συνέχεια από τον Μανωλή Καψή, μια συνέχεια που δεν τον τιμά καθόλου ως δημοσιογράφο. Ο Μανώλης Καψής σαφώς άφησε υπονοούμενο ότι ο πρόεδρος Λουράντος λέει ψέματα σχετικά με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Ο Καψής υποστήριξε οτι για κάθε 100 ευρώ τζίρου τα 35 είναι το κέρδους του φαρμακοποιού έναντι 23,36 που υποστηρίζει ο Λουράντος.
Ποιά όμως είναι η αλήθεια???
Ας πάρουμε πχ ένα φάρμακο που γνωρίζουν πολλοι, το Losec. Έχει χονδρική τιμή 10,20 ευρω, βάζουμε καπελάκι +35% δηλαδή 3,57 ευρώ κέρδος φαρμακοποιού και +11% δηλαδή 1,51 εύρω το ΦΠΑ. 10,20+3,57+1,51=15,28 όντως η λιανική τιμή του φαρμάκου βάση διατίμησης.
Στα 15,28 δηλαδή τζίρου τα 3,57 είναι το μεικτό κέρδος του φαρμακοποιού. Αν κάνουμε αναγωγή στα 100 ευρώ είναι χ=3,57*100/15,28=23,36.
Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω τον Καψή είναι αν επιτρέπετε δημοσιογράφος της κλάσης του να λέει ανακρίβειες και ψευτιές.