Πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Άρα...
... η αντιγραφή όχι απλώς επιτρέπεται αλλά είναι και επιθυμητή, ακόμη και χωρίς αναφορά της πηγής!

Η γλώσσα κόκκαλα τσακίζει

- "Ο λόγος που μ' άφησες έξω από την υπόθεση", είπε ήσυχα, "ήταν ότι νόμισες πως η αστυνομία δεν θα πίστευε ότι σκέτη περιέργεια μ' έσπρωξε να κατέβω εκεί κάτω χτες το βράδυ. Θα υποψιάζονταν ίσως ότι είχα κάποιον ύποπτο λόγο και θα με σφυροκοπούσαν μέχρι να σπάσω".
- "Πώς ξέρεις αν δεν σκέφτηκα το ίδιο πράγμα;"
- "Οι αστυνομικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι", είπε ξεκάρφωτα.
- "Έχω ακούσει ότι σαν τέτοιοι ξεκινάνε".

[Ραίημοντ Τσάντλερ, "Αντίο, γλυκειά μου", εκδόσεις Λυχνάρι, 1990 (σελ.: 54)]

29 Μαΐου 2010

Οικολογική...κονόμα

Ωραία, λοιπόν. Ας υποθέσουμε ότι στέκουν όλα όσα λέγαμε χτες. Τι νόημα έχει η κινδυνολογία περί κλιματικής καταστροφής; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί;

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα. Και πρώτα-πρώτα, ας ρίξουμε μια ματιά στην περίπτωση του Αλ Γκορ (Al Gore), του ανθρώπου που διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που παρά λίγο να γίνει πλανητάρχης (ας όψεται η λαμογιά με τις ψήφους της Φλώριδας για να βγει ο πανηλίθιος Μπους) και που κατέληξε οικολόγος σταρ με Νόμπελ και Όσκαρ.

Φαίνεται πως οι μέρες δόξας του αγαπητού μας Αλ έχουν περάσει. Όλο και περισσότερες φωνές υψώνονται κατηγορώντας τον ότι όλη η εμπλοκή του με την οικολογία γίνεται για την...κονόμα! Οι κατήγοροί του ισχυρίζονται ότι έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στην "πράσινη ανάπτυξη" και γι' αυτόν τον λόγο κατασκεύασε και παραποίησε στοιχεία και δεδομένα στο πολύκροτο ντοκυμανταίρ "Μια Άβολη Αλήθεια", το οποίο του χάρισε το Όσκαρ.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες πήραν δημοσιότητα ενώ το Κονγκρέσσο των ΗΠΑ συνεδρίαζε για να ψηφίσει ένα "οικολογικό" νομοσχέδιο. Κλήθηκε, λοιπόν, στην συνεδρίαση και ο Γκορ (ο οποίος υποστήριζε και προωθούσε το εν λόγω νομοσχέδιο) και ρωτήθηκε αν έχει πράγματι συμφέροντα που θα εξυπηρετούνταν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η απάντησή του έσπασε κόκκαλα: "Πιστεύω ότι η μετάβασή μας στην πράσινη ανάπτυξη θα είναι μια καλή κίνηση για την οικονομία μας και γενικότερα για όλο το έθνος, οπότε ναι, έχω κάνει επενδύσεις"!

Πριν προχωρήσουμε, ας δούμε και την περίπτωση του Κλωντ Αλλέγκρ (Claude Allegre), μιας μεγάλης προσωπικότητας της σύγχρονης Γαλλίας. Ο Αλλέγκρ είναι γεωχημικός, στέλεχος του Ινστιτούτου Γεωφυσικών Ερευνών του Παρισιού, μέλος της γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών αλλά και της αντίστοιχης ακαδημίας των ΗΠΑ, υψηλόβαθμο στέλεχος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος και υπουργός παιδείας της Γαλλίας στην κυβέρνηση Ζοσπέν. Πριν 20 χρόνια, ο Αλλέγκρ είχε γίνει σημαιοφόρος του οικολογικού κινήματος. Στο "Clés pour la géologie" είχε γράψει ότι "με την χρήση ορυκτών καυσίμων, ο άνθρωπος αύξησε την συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πράγμα το οποίο αύξησε την μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά μισό βαθμό τον τελευταίο αιώνα".

Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο Αλλέγκρ έχει αναδειχθεί σε φανατικό πολέμιο όλων εκείνων που προπαγανδίζουν την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη κλπ. Η μεταστροφή του αυτή οφείλεται στο ότι ανακάλυψε την πλαστότητα των στοιχείων που διοχετεύονταν από κατευθυνόμενες "επιστημονικές ομάδες" αλλά και όλο το οικονομικό παιχνίδι που γίνεται με σπέκουλα το κλίμα. Ο όρος "climategate", τον οποίο αναφέραμε χτες, ανήκει σ' αυτόν.

Σε συνέντευξή του στο "Paris Match", ο Αλλέγκρ δήλωσε: "Πρόκειται για μια ληστεία του Τρίτου Κόσμουάνευ προηγουμένου. Οι αναπτυγμένες χώρες κατάφεραν μέσα σε δέκα χρόνια να βουτήξουν 20 δις δολλάρια με την δικαιολογία της έρευνας για την υπερθέρμανση του πλανήτη". Λίγο αργότερα, ο Αλλέγκρ ξαναχτύπησε με άρθρο στους "New York Times", όπου έγραφε, μεταξύ άλλων:

"Ο διεθνής δήθεν αγώνας για την μείωση των ρύπων γίνεται ουσιαστικά προς χάριν του...κάρβουνου! Πρόκειται απλώς για προσφορά και ζήτηση: αν πέσουν οι τιμές των ρύπων, θα πέσει και η τιμή του κάρβουνου. Έτσι, τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων θα πέσουν και οι αγοραστές αυτών των δικαιωμάτων θα μπορούν άνετα να συνεχίσουν να ρυπαίνουν. Έτσι, η αυτορρυθμιζόμενη αγορά θα επαναφέρει τους ρύπους στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα αλλά με μικρότερο οικονομικό κόστος".

Έπεται συνέχεια.


Τροφή για μελέτη
An Inconvenient Truth – Al Gore’s movie
Claude Allegre, Al Gore debunker
Allegre's second thoughts

Δεν υπάρχουν σχόλια: